ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ευρωμπάσκετ 1987: 25 χρόνια από τον άθλο

Ευρωμπάσκετ 1987: 25 χρόνια από τον άθλο

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Χριστοδούλου, του Φασούλα και του Καμπούρη, υπό τις οδηγίες του Χρήστου Πολίτη, ανέβασαν την Ελλάδα στο Έβερεστ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στις 14 Ιουνίου 1987, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Εθνική Ελλάδος, με μπροστάρη τον μεγάλο Νίκο Γκάλη, πέτυχε την απόλυτη μπασκετική έκπληξη!

Οι Έλληνες διεθνείς άφησαν άφωνη την Ευρώπη, επικρατώντας 103 – 101 των πανίσχυρων Σοβιετικών του Τσατσένκο, του Βάλτερς και του Βολκόφ.

Έπειτα από έναν τελικό που έσπασε καρδιές, με τον Νίκο Γκάλη να σηκώνει στις πλάτες του την Ελλάδα σημειώνοντας 40 πόντους και τον Αργύρη Καμπούρη με ολύμπια ψυχραιμία να βάζει τις δύο τελευταίες βολές, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στο κατάμεστο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη νίκη των διεθνών επί της Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας του Ντράζεν Πέτροβιτς στον ημιτελικό.

Πρώτος σκόρερ – με την εξωπραγματική επίδοση των 296 πόντων – και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης. Στον τομέα των μπλοκ πρώτευσε ο Παναγιώτης Φασούλας με 43 κοψίματα ενώ σε εκείνον των τελικών πασών την πρώτη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 17 ασίστ.

Η τελική κατάταξη:

1. Ελλάδα
2. Σοβιετική Ένωση
3. Γιουγκοσλαβία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Γερμανία
7. Πολωνία
8. Τσεχοσλοβακία
9. Γαλλία
10. Ολλανδία
11. Ισραήλ
12. Ρουμανία

Τα μετάλλια:

1. ΕΛΛΑΔΑ: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέριος Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης.

2. ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Αλεξάντερ Βολκόφ, Χέινο Έντεν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Βαλντεμάρας Χομίτσιους, Σεργκέι Μπαμπένκο, Βαλερί Τιχονένκο, Βάλντις Βάλτερς, Σεργκέι Γιοβάισα, Βλαντιμίρ Τσατσένκο, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βίκτορ Πανκράτσκιν, Βαλερί Γκομπόροφ.

3. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ντράζεν Πέτροβιτς, Αλεξάντερ Πέτροβιτς, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόικο Βράνκοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα, Ντάνκο Τσβετίτσιανιν, Γκρμπόβιτς, Ράντοβιτς, Ραντοβάνοβιτς.

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως: Ο Μητσοτάκης ήταν στο γήπεδο όταν πήραμε το Ευρωμπάσκετ 1987!