ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Ρυθμική γυμναστική στο doodle της Google

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Ρυθμική γυμναστική στο doodle της Google

Μία ημέρα πριν την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, την τιμητική της έχει η ρυθμική γυμναστική, στην οποία αφιερώνει η Google το σημερινό της logo. Ας γνωρίσουμε το άθλημα...

Στην Ολυμπιακή ρυθμική γυμναστική συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Τα κορίτσια αρχίζουν σε νεαρή ηλικία για να μπορούν με το δικαίωμα της ηλικίας να διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, την 1η Ιανουαρίου του 16ου έτους. Κορυφαίες αθλήτριες ρυθμικής πρέπει να έχουν πολλές ιδιότητες: η ισορροπία, η ευελιξία, ο συντονισμός και η δύναμη είναι μερικά από τα πιο σημαντικά.

Η ρυθμική γυμναστική διεξάγεται επί το πλείστον από γυναίκες και κορίτσια, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός των ανδρών συμμετέχουν σε μερικές χώρες. Οι αθλητές κρίνονται σε μερικές από τις ίδιες φυσικές ικανότητες και δεξιότητες, όπως οι αθλήτριες αντίστοιχα, όπως το χέρι/ σώμα-μάτι του συντονισμού, αλλά η δύναμη και οι δεξιότητες πολεμικών τεχνών είναι το επίκεντρο, σε αντίθεση με την ευελιξία και το χορό στη ρυθμική γυμναστική γυναικών. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων, που αγωνίζονται ατομικά και σε ομάδα' είναι πιο δημοφιλής στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία όπου οι υψηλές σχολικές ομάδες και τα πανεπιστημιακά ανταγωνίζονται έντονα. Από το 2002, υπήρχαν 1000 άνδρες αθλητές ρυθμικής στην Ιαπωνία.

Οι τεχνικοί κανόνες για την ιαπωνική έκδοση της ρυθμικής γυμναστικής των ανδρών ήρθε γύρω τη δεκαετία του 1970. Για τους ατομιστές, υπάρχουν μόνο τέσσερις τύποι συσκευών που χρησιμοποιούνται: τα διπλά δαχτυλίδια, το ραβδί, το σχοινί, και τα σωματεία. Οι ομάδες δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή. Η ιαπωνική έκδοση περιλαμβάνει κατρακύλισμα που εκτελείται σε ένα spring floor. Οι βαθμοί κερδίζονται με βάση ένα 10βαθμιαία κλίμακα που μετρά το επίπεδο δυσκολίας του κατρακυλίσματος και το χειρισμό συσκευών.