ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νταμπίζας: «Πετυχημένη σεζόν, πλάνο βελτίωσης»

Νταμπίζας: «Πετυχημένη σεζόν, πλάνο βελτίωσης»

Ο Νίκος Νταμπίζας παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου και τόνισε πως ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μια άκρως επιτυχημένη χρονιά κι ετοιμάζεται να στηριχθεί στην ίδια φιλοσοφία και για τη νέα σεζον.

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ανέλυσε τη φιλοσοφία του συλλόγου, μη αλλάζοντας επί της ουσίας τη νοοτροπία του σε σχέση με τα όσα ίσχυσαν και πέρσι. Σύμφωνα με τον Νίκο Νταμπίζα, η ομάδα έχει δημιουργήσει πλέον προσδοκίες και για να τις δικαιώσει θα πρέπει να δουλέψει και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ αναμενόμενο ήταν να μιλήσει και για μεταγραφικά θέματα.

Οπως ξεκαθάρισε ο Νταμπίζας, στον Παναθηναϊκό υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν πωλούνται, ενώ πρώτη προτεραιότητα του συλλόγου είναι να διατηρήσει στο ρόστερ του τον αρχηγό του, Κάρλος Ζέκα, και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ο τεχνικός διευθυντής των πράσινων, επεσήμανε πως ο Γιώργος Καραγκούνης είναι στους μεταγραφικούς στόχους, ενώ τόνισε πως δύσκολα θα γίνει κίνηση για τον Σωτήρη Νίνη.

Αρχικά, ο Νίκος Νταμπίζας έκανε μια γενική τοποθέτηση λέγοντας: «Η τελευταία φορά που είχαμε μαζευτεί ήταν τον Γενάρη. Είναι καλό να γίνει μια συνολική αποτίμηση για να γνωρίζει ο κόσμος ακριβώς το πριν το τώρα και το μετά. Θα κάνω μια συνολική τοποθέτηση. Θεωρώ ότι η χρονιά κλείνει πάρα πολύ εςπιτυχημένα για τον σύλλογο με τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν στο ξεκίνημα. Με δυσκολίες που υπήρχαν από την αρχή, με αλλαγή προπονητικού κέντρου που σε βάθος χρόνος είναι τεράστια για τον σύλλογο, αλλά στην ομάδα λειτούργησε προβλήματα εκείνη την ώρα αυτή η μετάβαση. Θεωρώ όμως ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύκαλά. Τα χειρίστηκαμε όλα τα προβλήματα όταν θέσαμε δημόσια το πλάνο του συλλόγου. Πετύχαμε πεντακάθαρες νίκες σε όλα τα επίπεδα μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Ότι πετύχαμε το πετύχαμε ξεκάθαρα με βάση το πλάνο και τις αρχές μας.
Η ομάδα και τα παιδιά πέτυχαν πολλά πράγματα. Η δυναμική του συλλόγου είναι συγκεκριμένη ώστε να πω εγώ ότο ο σύλλογος είναι αναγκασμένος να πρωταγωνιστεί.
Εμείς θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμωνα τις αρχές που έχουμε θέσει. Ο σύλλογος είναι γεννημένος για να πρωταγωνιστεί αλλά από κει και πέρα υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να διαχειριζόμαστε για να έχουμε συνεχή βελτίωση».
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις...
Για τους παίκτες που έχει ο Παναθηναϊκός στην Εθνική

«Θεωρώ ότι με το ρόστερ που είχαμε φέτος στην ομάδα , θεωρώ ότι μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα. Θα πρέπει να υπολογίσουμε τις όποιες αντιξοότητες συναντήσαμε στην διάρκεια της χρονιάς. Θεωρώ ότι στην επόμενη διοργάνωση , ευελπιστώ ότι θα έχουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές στην Εθνική».

Για τις μεταγραφές

«Πέραν από ονόματα πρέπει να δούμε την προσέγγιση που έχουμε σαν σύλλογος τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ξεκινήσαμε φέτος με έναν συγκεκριμένο σχηματισμό . Ο προπονητής άλλαξε τον σχηματισμό και μπήκαμε σε διαφορετικές ανάγκες αλλά η ομάδα πέτυχε να έχει πλουραλισμό στα στοιχεία των παικτών και κάλυψαν το Β πλάνο και όποιες δυσκολίες προέκυψαν. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι . Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές τα καταφέραμε σε ότι αφορά τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς. Για να παίξουμε στην Ευρώπη προϋποθέτει να παίξουμε κάποια ματς και οι ανάγκες της ομάδας θα είναι μεγαλύτερες. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Σε ότι αφορά τον Γιώργο Καραγκούνη, είναι κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι ο Γιώργος είναι μια από τις περιπτώσεις που σαφώς θα μας απασχολήσει. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι έχει έρθει, γιατί αποκλείεται. Αυτοί τη στιγμή βρίσκονται στο ρόστερ ποδοσφαιριστές που έχουν όραμα και το όραμα δεν έχει ηλικία. Πιστεύω στη ψυχή και το είπαμε και στα παιδιά θα συνεχίσουν αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να είναι μέρος του συλλόγου».

Εμείς έχουμε μπει σε μια διαδικασία ο σύλλογος να πατήσει γερά στα πόδια του . Θέλω να είμαι ξεκάθαρος καιν θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να μείνει στον σύλλογο και ποιος νομίζει ότι το μέλλον του μπορεί να είναι κάπου αλλού».

Για την επιτυχία των μεταγραφών

«Για να έρθει 'ένα αποτέλεσμα δεν είναι προίόν δουλειάς ενός ανθρώπου, ο καθένας με τον ρόλο του βοηθάει. Μέσα στον σύλλογο υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία. Καμία προσωπικότητα ως άτομο δεν μπορεί να πετύχει αποτελέσματα. Όλα αυτά είναι μέρος ενός παζλ . Θεωρώ ότι είχαμε έναν ικανοποιητικό αριθμό επιτυχίας στα παιδιά που ήρθαν. Να συνυπολογίσουμε βέβαια ότι πέρυσι είχαμε μια ριζική αλλαγή. Όσο περισσότερες αλλαγές γίνονται τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο. Είχα πει ότι θα κρίνουμε όλα τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς και έχουμε πάρει τις εκθέσεις από τους προπονητές. ΑΥπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να κρίνουμε τους άλλους αξιοκρατικά. Ο Εμίρ θα μείνει του χρόνου μαζί μας και πιστεύουμε στο ταλέντο του. Ο Πέτριτς δεν είχε 100% ετοιμότητα και όταν θα την έχει θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα. Θα πρέπει να σεβαστούμε το κάθε ευρώ που θα ξοδευτεί, είτε είναι στο Απήλιον, είτε σε μεταγραφές. Οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό.

Για εμάς προτεραιότητα φέτος θα είναι η βελτίωση των συνθηκών στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Πρέπει να σεβαστούμε τα παιδιά που βρίσκονται στον σύλλογο και να τους βοηθήσουμε να βγάλουμε το ταλέντο που έχουν».

Σχετικά με τις μεταγραφές

«Σίγουρα οι ανάγκες της ομάδας είναι συγκεκριμένες, είνια παρακινδυνευμένο να πούμε αριθμό παικτών. Είμαστε σε ευχάριστη θέση να έχουμε ομάδα τριετίας καθώς έχουμε παίκτες με μακροχρόνια συμβόλαια. Οι όποιες προσθήκες θα γίνουν θα ανακοινωθούν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες ακόμα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Δεν θα πω θέση , εμείς ξέρουμε τι μπορούμε να πάρουμε και τι θέλουμε. Σίγουρα το ίδιο θσχύουν και για τα παιδιά που θα αποχωρήσουν. Κάποια παιδιά θα πάνε δανεικοί και θα μπορέσουμε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα, όχι μόνο μέσα από τις προπονήσεις. Δεν θέλουμε να έχει την παραμικρή μορφή εξάρτησης ο οποιοσήποτε σύλλογος από τους δανεικούς. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε δανεικούς και να μην υπάρχει η παραμικρή μορφή εξάρτησης και σε αριθμό και σε οτιδήποτε. Έχουμε κάνει πρόταση και στη Σούπερ Λιγκ. Θα προσπαθήσουμε όποιο παιδί πάει να έχει ως στόχο την βελτίωση του καια τομικά και να βοηθηθεί ο σύλλογος που θα πάει»

Για Σίλντενφελντ

«Θέλουμε να τον κρατήσουμε μαζί μας όπως και με τον Αμπέντ όμως δεν είναι σε εμάς η δύναμη αυτή τη στιγμή. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Δεν είμαστε μόνοι μας κια έχουμε σύμμαχο τους ίδιους τους παίκτε ςπου θέλουν να μείνουν εδώ και την επόμενη χρονιά».

Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια βάση και ξέρουμε τι γίνεται. Πέρυσι δεν μπορούσαμε να στελεχώσουμε άμεσα την ομάδα. Το ιδανικό θα είναι να μπορέσουμε να έχουμε όλο το ρόστερ. Από τη στιγμή που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν εξαρτάται από εμάς το θέμα των δανεικών. Θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλές μεταγραφές και θα είμαστε πιο συνεπείς σε σύγκριση με πέρυσι».

Σχετικά με τα οικονομικά

«Τα οικονομικά του συλλόγου δεν έχουν αλλάξει. Οφείλουμε πρώτα να πατήσουμε σταπόδια μας αλλά δεν μπορούμε να τζογάρουμε. Δεν είναι εξασφαλισμένο τίποτα. Θα κινηθούμε με βάση τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας τώρα και θα δούμε τι θα κάνουμε με τα ευρωπαϊκά ματς. Δεν θα ρισκάρουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο το αύριο του συλλόγου. Έχουμε πάρει ένα ρίσκο πέρυσι και θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά μην ξεχνάτε τι σας είπα πριν για την βελτίωση των συνθηκών».

Για πωλήσεις παικτών

«Κάποιοι αντιαλαμβάνονται τις οικονομικές δυσκολίεςς ως ανάγκη για ξεπούλημα. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεπούλησε πέρυσι που ήταν σε δυσκολότερη θέση. Όποιος παίκτης φύγει, θα φύγει στο κατάλληλο τίμημα.

Δεν θέλω να αναφέρπομαι ξεχωριστά σε παίκτες. Ο Μπεργκ από μόνος του έχει πει ότι δεν θέλει να φύγει. Ο Παναθηναϊκός μπορεί ναπουλήσει αλλά σίγουρα δεν θα ξεπουλήσει. Υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που είναι σε αυτή την κατηγορία».

Για πιθανές μεταγραφές

«Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο να ορίσουμε ένα χρονικό περιθώριο αλλά είμαστε κοντά σε κάποιους στόχους μας».

Για τις ακαδημίες

«Η ακαδημία θα έχει τα δικά της γήπεδα σε παραπλήσιο χώρο. Όλοι κρίνονται από τον τελευταίο καθαριστή στο Απήλιον υπάρχει μια διαρκής αξιολόγηση. Όποια απόφαση και να παρθεί θα είναι με βάση το καλό του συλλόγου και τον επαγγελματισμό. Δεν μας αποπροσανατολίζει η επιτυχία. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης και θα τα βελτιώσουμε».

Για κουβέντες με παίκτες

«Ο Ρισβάνης έχει υπογράψει συμβόλαιο και δεν υφίσταται περίπτωση δανεισμού. Θα προχωρήσουμε σε κάποιους δανεισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις ανανεώσεων συμβολαίων. Όπως είναι η περίπτωση του Ζέκα , του έχουμε δείξει ότι θέλουμε να τον κρατήσουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες κατά πόσο θα έχει θετική έκβαση. Τον θέλουμε για τα επόμενα χρόνια».

Για Νίνη -Ουκά

«Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα πράγματα καιδ εν μπορώ να διαψεύδουμε κάθε μέρα. Όταν βγαίνει κάποιος άνθρωπος στην Πολωνία και λέει ότι ο τεχνικός διεθυντής παρακολοήθησε τον παίκτη και τηνίδια μέρα είναι στο Περιστέςρι, κάποια πράγματα αυτοαναιρούνται από μόνα τους. Δεν είμαστε μυστικοπαθείς αλλά υπάρχουν μέσα παράμετροι όπου αν πάρει δημοσιότητα η όποια επιθυμία μας κινδυνεύει. Πολλές περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί είναι εκτός λογικής. Για Σωτήρη Νίνη με βάση τις ανάγκες που έχει η ομάδα το θεωρώ δύσκολο. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια στάση μέσω του γραφείου τύπου».

Για τον Γκαλίτσιο

«Έχουμε πει ότι δεν κινούμαστε για παίκτες που έχουν συμβόλαια, είναι έλληνας αλλά είναι συγκεκριμένες οι αρχές που κινούμαστε».

Για μπάτζετ ακαδημιών

«Μπορούμε να κάνουμε λογικές ποδοσφαιρικές κινήσεις χωρίς να υπρβούμε το μπάτζετ. Η καρδιά του Παναθηναϊκού είναι οι ακαδημίες και δεν πρόκειται να πειραχτούν. Εννιά παιδιά έχουν κάνει το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο και τους ανοίγουμε την πόρτα. Έστω και ένας μικρός αριθμός παιδιών μπουν στην πρώτη ομάδα θα είναι επιτυχία. Κάποιοι θα πάνε και στην προετοιμασία».

Για διαιτησία

«Η λογική λέει ότι όταν έχεις στην κατοχή σου την μπάλα ..Η άμυνα και το πρέσινγκ που κάνουμε είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά δεν δικαιολογεί την διαφορά στα φάουλ. Υποάρχει δυσαναλογία. Οι νίκες που έχει πετύχει η ομάδα είναι πεντακάθαρες. Τα παιδιά είναι πολύ υπερήφανα για όλες τις απρόβλεπτες καταστάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της χρονιάς. Εμένα με ικανοποιεί που οι νίκες μα είναι καθαρές»

Για Ζέκα

«Και ο παίκτης και εμείς θέλουμε να μείνει και είναι άμεση ανάγκη να είναι μαζί μας. Εκφράσαμε την επιθυμία και την αμεσότητα . Θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρχει ένα τέλος. Ο χρόνος συμβολαίου τον εξασφαλίζει για την επόμενη χρονιά. Ο Ζέκα είναι άμεση ανάγκη να παραμείνει και ο τρόπος που θα χειριστούμε σε περίπτωση που έρθει πρόταση θα το χειριστούμε όπως με τον Φιγκερόα».

Για του χρόνου

«Από τη στιγμή που ο σύλλογος υπερέβη τις προσδοκίες, όχι με την έννοια του εξωπραγματικού γιατί καλώς ή κακώς τα αυτονόητα κάναμε. Ακολουθήσαμε ένα πλάνο και ήμασταν ξεκάθαροι σε όλα. Σίγουρα στην αρχή της χρονιάς άμα λέγαμε ότι βγήκαμε δεύτεροι, πήραμε και το κύπελλο θα ήμασταν ικανοποιημένοι. Τα αυτονόητα στην Ελλάδα έχουν γίνει εξωπραγματικά. Στην αρχή υπήρχε μια καταστροφολογία, και η δυναμική του συλλόγου δεν επέτρεπε αυτές τις σκέψεις. Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαναπετύχουμε τα ίδια πράγμα».

Για το πρωτάθλημα

«Να αφήσουμε να παιχτεί περισσότερο ποδόσφαιρο και να υπάρχει το ενδιαφέρον και ο συναγωνισμός. Καλώς ή κακώς με ενδιαφέρει να πηγαίνω και να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και ρυθμός στο παιχνίδι. Αυτά κρατάνε τον φίλαθλο. Φέτο είχαμε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα λόγω της διαρύθμισης του γηπέδου. Ο κόσμος έχει ενδιαφέρον αλλά δεν πάει στο γήπεδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα. Να υπάρχει «ευ αγωνίζεσθαι» σε όλα τα κομμάτια»

Αν υπήρξε στιγμή που δεν πίστεψε στο πλάνο

«Ούτε ένα δευτερόλεπτο. Βέβαια θα πρέπει να βελτιωθούμε σε πάρα πολλά κομμάτια»

Αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση των παικτών μετά από τις νίκες

«Θεωρώ ότι σαν λαός είμαστε των άκρων. Αλλά το σημαντικό ήταν η διαχείριση από τις ήττες. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που πρέπει να είναι πάντα στη σωστή κατεύθυνση»

Για τις αναπάντεχες ήττες της σεζόν

«Οι ήττες του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου ήταν στο μέσο της χρονιάς και τις ανέφερα σαν νίκες με τον τρόπο που τις διαχειριστήκαμε. Όταν χάνεις μέσα στη Λεωφόρο και υπάρχει αυτή η αντίδραση μέσα στο γήπεδο για μένα ήταν μια τεράστια νίκη. Για την ήττα με τον Πανιώνιο ήταν μια περίοδο χάριτος , υπήρξαν και άλλες ήττες που δεν έπληξαν το γόητρο των παικτών και των φιλάθλων. Αυτή είναι η διαφορά. Ο σύλλογος είναι ένας ζωντανός οργανισμός και στους διαλόγους και τις κουβέντες που γίνονται , πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος δρόμος. Στον σύλλογο υπάρχει μια δημοκρατία που ο καθένας έχει τον λόγο του και αυτό περνάει και στον κόσμο».