ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αδελφοί Αγγελόπουλοι: Από διαθεσιμότητα σε... διαθεσιμότητα

Αδελφοί Αγγελόπουλοι: Από διαθεσιμότητα σε... διαθεσιμότητα

Το δρόμο του διπλού τελεσίγραφου ακολουθούν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, με στόχο να προασπίσουν τα εταιρικά τους συμφέροντα.


Άφωνο άφησε τον ελληνικό λαό η εμπρηστική δήλωση των κ.κ Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου ότι η Εθνική Ομάδα μπάσκετ θα πάει χωρίς παίκτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Η «απειλή» στρέφεται ευθέως εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από τη μια, ενώ από την άλλη επιφέρει νόμο σιωπής στους παίκτες του Ολυμπιακού και τους βγάζει σε... «διαθεσιμότητα» από την Εθνική Ομάδα.

Αν και φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι οι «εργοδότες» επαγγελματιών Ελλήνων καλαθοσφαιριστών, φέρονται εκ των πραγμάτων να τους απαγορεύουν να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος, για λόγους προάσπισης των συμφερόντων της εταιρείας τους, στην περίπτωση του τρόπου λειτουργίας των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, δυστυχώς, μοιάζει πραγματικότητα.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τέτοιες μεθόδους, για να επικρατήσουν τα εταιρικά τους συμφέροντα. Όλη η χώρα θυμάται πριν από τρεις περίπου μήνες, όταν η διοίκηση της «Χαλυβουργικής», ιδιοκτησίας της οικογένειας Αγγελόπουλου, έβγαζε σε διαθεσιμότητα τους 200 από τους 263 χαλυβουργούς στο εργοστάσιο της Ελευσίνας. Για την περίοδο της διαθεσιμότητας που άρχισε στις 17 Φεβρουαρίου και κράτησε σχεδόν 3 μήνες, η Χαλυβουργική κατέβαλλε στους εργαζόμενους το 50% του μισθού τους, το οποίο συμπληρωνόταν κατά ένα μικρό ποσοστό από τον ΟΑΕΔ.

Πέραν από τον άμεσο, εξόφθαλμο στόχο, να μεταφερθούν δηλαδή τα «σπασμένα» της φθίνουσας κερδοφορίας τους στις πλάτες των εργαζομένων, υπήρχε και ένας δεύτερος, που ήταν και ο ουσιαστικός. Οι ισχυροί άνδρες της χαλυβουργίας της χώρας λέγεται ότι έτσι έστελναν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: ή θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος ή θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Στο τελεσίγραφο, η κυβέρνηση απάντησε ήδη από τον Φεβρουάριο με την εξαγγελία μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ, για μείωση του κόστους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Παρά το γεγονός αυτό, η διαθεσιμότητα των εργαζομένων έληξε πριν από περίπου 15 ημέρες. Οι χαλυβουργοί ξαναγύρισαν στο εργοστάσιο, βλέποντας όμως τους εργοδότες τους να παραπονιούνται με κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, κρατούν μικρό καλάθι για το μέλλον. Όταν έχουν δει ήδη αρκετές φορές να πετσοκόβονται μισθοί και επιδόματα, να φεύγουν συνάδελφοί τους με εθελούσιες και εν τέλει να γίνονται «μπαλάκι» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εργοδοτών-κυβέρνησης, η εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση των αδελφών Αγγελόπουλων φαίνεται να είναι χαμένη προ πολλού.

Όσο για την περίπτωση των παικτών του Ολυμπιακού, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι επιχειρούν να επιβάλουν διαθεσιμότητα και στην Εθνική, λες και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι κατάλληλο για πεδίο αντιπαράθεσης. Αντίθετα, θα έπρεπε να μπαίνει το Εθνόσημο και η Εθνική Ελλάδας πάνω από κάθε συλλογικό συμφέρον, πάνω από κάθε ασφαλιστικό όφελος, πάνω από κάθε διαιτητικό παράπονο και μακριά από την εξυπηρέτηση της όποιας μικροπολιτικής.