ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γ. Αλαφούζος: «Διαπράττονται σοβαρές παρανομίες που αλλοιώνουν το ελληνικό πρωτάθλημα»

Γ. Αλαφούζος: «Διαπράττονται σοβαρές παρανομίες που αλλοιώνουν το ελληνικό πρωτάθλημα»

Για όλους και για όλα μίλησε στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του Τάκη Φύσσα, ο Γιάννης Αλαφούζος.

Αναλυτικά:
Η φιλοσοφία του Παναθηναϊκού δεν είναι να κάνει πολλές μεταγραφές κάθε χρόνο. Φέτος κάναμε πέντε μεταγραφές συμπεριλαμβανομένου και του Σίλντενφελντ, του οποίου τη συνεισφορά εκτιμήσαμε. Με το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συνεπώς αν στηριχτούμε σε ξένες μεταγραφές, θα παίρνουμε παίκτες που θα έρχονται στην Ελλάδα όχι για να παίξουν καλό ποδόσφαιρο, αλλά για άλλους λόγους. Εξαιρέσεις υπάρχουν και σεβόμαστε τους ξένους ποδοσφαιριστές, όπως ο Μάρκους Μπεργκ.

Για τον Χιού Ντάλας: «Τον έφερε η ΕΠΟ με τους όρους και τις συνθήκες που γνωρίζουμε. Η διαιτησία που είδαμε στον Παναθηναϊκό κι όχι μόνο ήταν κακή. Επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα. Οι άνθρωποι που ελέγχουν τη διαιτησία και ελέγχονται ποινικά και πολλαπλά, είναι στη θέση τους. Άνθρωποι που διώκονται δεν μπορούν να έχουν τέτοιες θέσεις, μέχρι τουλάχιστον να αποδειχτεί αν είναι αθώοι».

Για το γεγονός ότι ο Χιού Ντάλας παραμένει για περισσότερο χρόνο στη Σκωτία και βλέπει τα παιχνίδια μέσω τηλεόρασης, είπε: «Είναι αστείο, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι».
«Εμείς έχουμε διαλέξει το δρόμο της μη συναλλαγής με το σύστημα. Μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να πάρουμε ένα μερίδιο, όχι το μεγαλύτερο φυσικά, αλλά επιλέξαμε να μη δεχτούμε το συμβιβασμό που στα προηγούμενα χρόνια ίσως είχαμε δεχτεί. Δεν συμβιβαζόμαστε, αποκαλύπτουμε τα πάντα. Εγώ είμαι και πρόεδρος του ΣΚΑΪ και υπάρχει μια σύγκρουση καθηκόντων. Είμαστε από τα λίγα ΜΜΕ που αποκαλύπτουμε κάποια πράγματα. Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΕΠΟ να έχει κινέζικο τηλέφωνο και να μην έχει παραιτηθεί; Βγαίνει κανείς από τα ρούχα του.

Δεν ξέρω αν η UEFA έχει αρμοδιότητες να ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει κι άλλες ομοσπονδίες που είναι ακόμη χειρότερες από τη δική μας. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και σε μεγάλο βαθμό κάνει τη δουλειά της. Εκεί εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ξεκαθάρισμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζουμε π.χ. ότι τρεις ομάδες χρωστάνε πολλά χρήματα, δεν έχουν άδειες και ενημερότητες, αλλά κάνουν μεταγραφές. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρους και κάποιοι όχι. Εμείς έχουμε πληρώσει 16 εκατ. ευρώ φόρους την τελευταία διετία. Κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι οι Έλληνες. Αυτά που γίνονται φαντάζομαι θα ερευνηθούν και σε αυτά συμμετέχει παράνομα η ΕΠΟ. Στο επόμενο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας θα τα θέσουμε αυτά τα θέματα. Επίσης μάθαμε ότι οι ομάδες αυτές κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Ως πότε θα ανέχεται η δικαιοσύνη αυτή την κατάσταση».

Για τον πρόεδρο της ΕΠΟ: «Είχα επισκεφτεί τον κ. Σαρρή όταν υπήρχαν δημοσιογραφικές διαρροές και νομίζαμε ότι ήταν από το γραφείο της ΕΠΟ πως ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει άδεια. Πήγα, του εξήγησα ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και το δέχτηκε. Παράλληλα, επανειλημμένα έχει συμφωνήσει με μένα για τους διαιτητές και είχε πει ότι κάτι θα άλλαζε. Δεν άλλαξε τίποτα. Οι ίδιοι άνθρωποι παραμένουν στις θέσεις τους. Η σχέση μου με τον κ. Σαρρή δεν είναι καλή».
avatar
Για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ και την προσπάθεια εξυγίανσης είπε: «Ο Παναθηναϊκό στέκεται στα πόδια του και τώρα. Τα συσσωρευμένα χρέη δεν φεύγουν από τη μια χρονιά στην άλλη. Ανάλογα με τα έσοδά μας, τακτοποιούμε και τις υποχρεώσεις μας. Αν έχουμε μεγαλύτερα έσοδα, θα τα τακτοποιήσουμε πιο γρήγορα. Δεν πιστεύω πως αν ξοδεύαμε 2-3 εκατ. ευρώ θα είχαμε πολύ καλύτερη αγωνιστική παρουσία. Η Ντόρτμουντ είναι τρανό παράδειγμα, που για χρόνια δεν έκανε μεγάλες μεταγραφές και ανέδειξε νεαρούς. Στο ελληνικό πρωτάθλημα με αυτό το επίπεδο που έχει δεν έρχονται, ούτως ή άλλως, μεγάλοι παίκτες. Τα οικονομικά του Παναθηναϊκού είναι τακτοποιημένα. Αυτή τη στιγμή είμαστε ρυθμισμένοι απέναντι στους παλιούς παίκτες, στους φόρους, στα ταμεία και στα δάνεια. Υπάρχει ένα χρέος που μας περιορίζει για να κάνουμε πιο γρήγορα τη νέα Λεωφόρο ή το Απήλιο. Όσο πιο γρήγορα τακτοποιήσουμε τα χρέη, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε».

Για την απουσία του Μπεργκ: «Και πέρσι παίξαμε 1,5-2 μήνες χωρίς τον Μπεργκ και τα καταφέραμε μια χαρά. Έχουμε ολοκληρώσει τις μεταγραφές μας, αλλά αν βρεθεί κάποια ευκαιρία ή ένας παίκτης που κρίνουμε ότι πρέπει να τον φέρουμε, η διοίκηση δεν θα είναι αρνητική. Και δεν αναφέρομαι σε επιθετικό μόνο, αλλά σε οποιαδήποτε θέση. Αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε ενεργά για παίκτη και θεωρούμε πως υπάρχουν λύσεις μέσα στην ομάδα. Βεβαίως και είναι απώλεια ο Μπεργκ, σε επίπεδο αγωνιστικό, αλλά και ανθρώπινο. Ο διαιτητής σηκώθηκε κι έφυγε, είναι δεύτερη φορά που διαιτητής αγνοεί τραυματισμό παίκτη μας. Φαντάζομαι αν φορούσε άλλη φανέλα θα είχε άλλη αντιμετώπιση».

Για τα έργα στο Απήλιον είπε: «Χτίσαμε ένα καινούριο γυμναστήριο, που θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Έχουμε ένα κτίριο 300 τετραγωνικών για γραφεία, έχουμε προγραμματίσει δεντροφύτευση στο Απήλιον, ενώ θα καλλιεργούμε και δικά μας βιολογικά λαχανικά. Θα αρχίσουμε την κατασκευή τουλάχιστον ενός γηπέδου, ίσως και δύο. Το Απήλιον είχε πολλά θέματα γιατί δεν συντηρείτο για πολύ καιρό κι έχουμε κάνει εκτεταμένες επισκευές».