ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χρυσός ο Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης

Χρυσός ο Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Βερολίνο και δεν άφησε κανέναν να τον αμφισβητήσει.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ - ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ 4Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ

«Λευτέρη ξεκόλλα, τα έχεις πάρει όλα», φώναζαν οι φίλοι του Λευτέρη Πετρούνια πέρυσι, ενώ είχε κατακτήσει το τρίτο σερί χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο.

Φέτος, ο «άρχοντας των κρίκων» έγραψε ιστορία και για 4η συνεχόμενη φορά φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει αντίπαλο.

Κάθε αγώνας του Λευτέρη Πετρούνια εξελίσσεται πλέον και σε μια χρυσή σελίδα για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά, το χρυσό μετάλλιο των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Η αρχή είχε γίνει το 2015 στο Μονπελιέ, ακολούθησαν το 2016 η Βέρνη, το 2017 το Κλουζ και τώρα η Γλασκόβη. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού Ιταλού γυμναστή Γιούρι Κέκι, με τέσσερις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο αγώνισμα (1990, 1992, 1994, 1996).

Με μια και πάλι εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό ο Πετρούνιας, και παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο, συγκέντρωσε 15,466 βαθμούς (με συντελεστή δυσκολίας 6,30) και πήρε το χρυσό μετάλλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ:

Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Γλασκώβης, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Θερμά συγχαρητήρια για την νέα "χρυσή" Ευρωπαϊκή σου διάκριση, η οποία επιβεβαιώνει την θέση σου στην κορυφή του Παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Σε πρωτόγνωρη άνοιξη στον ελληνικό αθλητισμό, όπως δείχνουν οι επιδόσεις των Ελλήνων Αθλητών στον στίβο, την κολύμβηση, τη γυμναστική, την κωπηλασία και το τένις που αποδεικνύει ότι η νέα γενιά της πατρίδας μας ξεπερνά τα εμπόδια και δείχνει το δρόμο για μια Ελλάδα έξω από την κρίση, μια Ελλάδα της δημιουργίας και της αυτοπεποίθησης αναφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, στη συγχαρητήρια δήλωσή του για το νέο χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής στη Γλασκόβη.

Συγχαρητήρια εξέφρασε επίσης και για την εξαιρετική επίδοση των νεανίδων Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου, που αναδείχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου με νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα εξαιρετική επίδοση του Λευτέρη Πετρούνια που του εξασφάλισε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Γυμναστικής τοποθετεί τον Έλληνα αθλητή στην ιστορική παγκόσμια ελίτ των αθλητών της γυμναστικής. Η επανάληψη του άθλου του τόσες φορές δείχνει την επιμονή, την αγωνιστικότητα και την προσήλωση στους στόχους του. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια και τον προπονητή του, όπως και στις νέες μεγάλες ελπίδες της κωπηλασίας την Μαρία Κυρίδου και την Χριστίνα Μπούρμπου, οι οποίες αναδείχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας, πραγματοποιώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι αθλητές της πατρίδας μας με την επιμονή, την προσήλωση και την αγωνιστικότητά τους διακρίθηκαν αυτές τις μέρες σε διεθνείς διοργανώσεις στον στίβο, την κολύμβηση, τη γυμναστική, την κωπηλασία και το τένις οδηγώντας σε μια πρωτόγνωρη άνοιξη τον ελληνικό αθλητισμό. Οι σπουδαίοι Έλληνες αθλητές προέρχονται από τη νέα γενιά που αποδεικνύει σε όλους μας ότι με επιμονή, θέληση, αποφασιστικότητα και πίστη στους στόχους μας μπορούμε να διακριθούμε διεθνώς, βγαίνοντας από την βαριά σκιά των μνημονίων. Μπορούμε με δύναμη και αισιοδοξία να μπούμε σε μια νέα εποχή με αυτοπεποίθηση και δημιουργική διάθεση.»

Tweet για την επιτυχία του Λευτέρη Πετρούνια έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο @Petrounias_E κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Χωρίς πολλά λόγια... Απλά υποκλινόμαστε! #Glasgow2018», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αυτός είναι ο Έλληνας «Αρχοντας των Κρίκων»

Ο Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 1990.

Έχει ύψος 1,64 μ. και βάρος 62 κιλών και διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα των κρίκων. Έχει αναδειχθεί Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης.

Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο αλλά το 2005 σε ηλικία 15 ετών έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας προσωρινά το άθλημα για να επιστρέψει σε αυτό το 2008, αποφασισμένος να γράψει ιστορία.

Κάποια στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το πατινάζ. «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Στο Λύκειο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του. Εκείνη την εποχή ανακάλυψε την άλλη μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα όταν έχει χρόνο καθώς τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητα όσο και ως εκτόνωση.

Η ονειρεμένη καριέρα στους κρίκους

2010

Στις 12 Σεπτεμβρίου κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκώβη.

2011

Στις 12 Μαρτίου έλαβε την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους. Στις 9 Απριλίου ήρθε η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μετά το καλοκαίρι, ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Αρχικά η πρώτη θέση στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια η πρώτη θέση στο Μάριμπορ στις 24 Σεπτεμβρίου και η χρονιά έκλεισε με την πρώτη θέση στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

2012

Με πρώτη θέση έκλεισε και το 2012, με τον Λευτέρη Πετρούνια να κερδίζει στο Challenge Cup στην Οστράβα στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, είχε κερδίσει πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 27 Μαΐου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

2013

Ο Λευτέρης Πετρούνιας επανέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 20 Μαΐου, αλλά αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ. O Πετρούνιας παρέλαβε επίσης έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει τον πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα με τις προηγούμενες πρωτιές, που είχε μέσα στη χρονιά.

2014

Το 2014 ξεκίνησε με μια δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους και μια τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ. Στις 24 Ιουνίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στις 25 Μαΐου, πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση.

2015

Στις αρχές του 2015, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στις 18 Απριλίου στο Μονπελιέ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Στις 20 Ιουνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του.

Στις 31 Οκτωβρίου κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς. Η διάκριση του δίνει και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2016

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ.

Στις 21 Απριλίου 2016, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής έγινε ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, στην Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια ο Πετρούνιας μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.

Στις 29 Μαΐου 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας. Ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό των κρίκων με 15.866 βαθμούς. Μάλιστα, ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο πρωταθλητής προκρίθηκε στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 15 Αυγούστου 2016, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με 16.000 πόντους (6.800 δυσκολία και 9.200 για την εκτέλεση).

2017

Ο Έλληνας πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής κατέλαβε την πρώτη θέση στο στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης “AGF Trophy 2017” με 15,466 βαθμούς, αφού εκτέλεσε εξαιρετικά το πρόγραμμά του με συντελεστή δυσκολίας 6,30.

Τον Απρίλιο του 2017 κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο, με 15.433 βαθμούς, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Κλούζ.

2018

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στο Μπακού. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης συγκέντρωσε 15,333 βαθμούς και το 8ο συνεχόμενο χρυσό που κατακτά τους τελευταίους 22 μήνες.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Πετρούνιας αναδείχθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης με 15,466 βαθμούς στον τελικό των κρίκων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ιταλού Γιούρι Kέκι.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ GALLERY: