ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φραγκάκη για προστασία Α΄κατοικίας στο Newsbomb.gr: Η νέα ρύθμιση «ανάσα» των νοικοκυριών

Φραγκάκη για προστασία Α΄κατοικίας στο Newsbomb.gr: Η νέα ρύθμιση «ανάσα» των νοικοκυριών
Pixabay

Προστασία πρώτης κατοικίας: Σε ένα σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών προχωρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - H ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται την πλήρη άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές στις 120 δόσεις οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές και αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις , ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να γλιτώσουν από τις δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς.

Η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για την προστασία πρώτης κατοικίας.

«Πρόκειται για την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Η πρώτη βελτίωση είναι ότι η ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται την πλήρη άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η προηγούμενη ρύθμιση εξασφάλιζε μόνο μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου κατά τέσσερις ή πέντε δόσεις της ρύθμισης.

«Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της, με κάθε πρόσφορο μέσο» επισήμανε η κυρία Φραγκάκη.

Από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η αίτηση για την προστασία της Α' κατοικίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρει η διαδικασία καθώς λόγω της γραφειοκρατίας που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι στιγμής από τις 17.442 αιτήσεις, έχει γίνει ρύθμιση σε μόλις 2 δανειολήπτες, ενώ μόλις 30 έχουν υποβάλλει αίτηση» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Με τη βελτίωση της νέας ρύθμισης που αίρει την κατάσχεση του λογαριασμού θα μπορεί να ενταχθεί ο οφειλέτης και να διαχειρίζεται οποιοδήποτε ποσό έχει στον λογαριασμό του.


Σύμφωνα με την δικηγόρο «η δεύτερη βελτίωση είναι το κίνητρο που δίνεται για πρόωρη ολοκλήρωση τη εξόφλησης με αντάλλαγμα την περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων. Η ένταξη στη ρύθμιση παρέχει από μόνη της 10% περικοπή των προσαυξήσεων».


«Η μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις ισχύει όταν οφειλέτης προχωρήσει σε λιγότερες δόσεις από τις μέγιστες που μπορεί να δώσει η ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης. Το επιτόκιο της ρύθμισης ήταν της τάξης του 5% και μειώθηκε στο 3%.

«Το ύψος του επιτοκίου ήταν για πολλούς φορολογούμενους αντικίνητρο ένταξης στη ρύθμιση καθώς όταν επέλεγαν μεγάλο αριθμό δόσεων, δηλαδή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής,το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής διογκωνόταν υπερβολικά»ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.


Επίσης με τη τέταρτη τροποποίηση «προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ» τόνισε.

«Στη ρύθμιση επίσης δύναται να υπαχθούν, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31/12/2018» διευκρίνισε η δικηγόρος.


Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την κυρία Φραγκάκη «υπάρχει μια ιδιαιτέρως σημαντική αλλαγή για τις επιχειρήσεις αφού εφεξής θα μπορούν να έχουν έως 120 δόσεις οι επιχειρήσεις με περιορισμό της οφειλής τους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δις και όχι με περιορισμό τζίρου στα 2 εκ ευρώ».


Τέλος, όπως διευκρίνισε η δικηγόρος «οφειλέτες που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/ 2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση με τις διατάξεις του ν. 4611/2019, μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, προκειμένου να τύχουν των απαλλαγών της παρ. 6 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4621/2019».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί η τέταρτη δόση

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο - Πώς να κάνετε εκτύπωση από το TAXISnet

Σχετικές ειδήσεις