ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παπαθανάσης στο Newsbomb.gr: Τα καταστήματα θα έχουν το 80% της χωρητικότητας που είχαν πριν

Παπαθανάσης στο Newsbomb.gr: Τα καταστήματα θα έχουν το 80% της χωρητικότητας που είχαν πριν
INTIME NEWS

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλά στο Newsbomb.gr και αποκαλύπτει λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας και συγκεκριμένα για το φλέγον ζήτημα του κλάδου της εστίασης. - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Τον Νίκο Παπαθανάση τον προσεγγίσαμε διαδικτυακά, όπως προτάζουν τα... ήθη της πανδημίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μας μίλησε για τα καταστήματα, την ελληνική οικονομία, τους επιχειρηματίες της εστίασης που πολλοί από αυτούς αισθάνονται ασφυκτική οικονομική πίεση αλλά και φυσικά για τις μάσκες και την τιμή τους στην ελληνική αγορά.

«Έχουμε ορίσει την 1η Ιουνίου ως το κατάλληλο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της εστίασης», σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης, ενώ αποκαλύπτει παράλληλα πως ο σχεδιασμός προχωρά βήμα-βήμα και κάθε στάδιο αξιολογείται ξεχωριστά.

Toνίζει επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις πολλών καταστηματαρχών πως αδυνατούν να δουλέψουν λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί, πως στόχος είναι να μπορέσουν να καλύψουν μέχρι και το 80% της χωρητικότητας που είχαν προ της έναρξης της κρίσης.

Για το ζήτημα της τιμής της μάσκας δε, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει στο Newsbomb.gr πως η επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλει διατίμηση οδήγησε την ελληνική αγορά να πουλά τις μάσκες χαμηλότερα από την Γαλλία που προχώρησε σε διατίμηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση στο Newsbomb.gr

  • Οι διαβουλεύσεις στις αρμόδιες επιτροπές είναι πυρετώδεις προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης; Γιατί ο πρωθυπουργός μπορεί να μίλησε για την 1η Ιουνίου, οι πληροφορίες, όμως, θέλουν τις εισηγήσεις να «πιέζουν» ακόμα και για τις 25 Μαΐου.

Στόχος μας είναι η ασφαλής επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής. Θα ήταν άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα κάθε φάσης του σχεδίου και προχωράμε προσεχτικά.

Ανάλογα με τις εξελίξεις και με τις υποδείξεις των ειδικών, το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας θα υπόκειται σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις. Λόγω των κανόνων που επιβάλλονται για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, κι ενώ είμαστε ακόμη στην έναρξη του 1ου βήματος, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Σαφώς θα θέλαμε να επιταχύνουμε, αλλά αρχικά θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι τα δύο πρώτα στάδια πήγαν καλά και να αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων έπειτα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Πήγαμε καλά ως χώρα διότι μάθαμε να ακούμε με μεγάλη προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες.

  • Υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις από τους καταστηματάρχες και προβλέψεις πως το 1/3 των καταστημάτων δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν λόγω των περιορισμών.

Μελετάμε τον τρόπο ώστε τα καταστήματα εστίασης να λειτουργήσουν με το μεγαλύτερο ποσοστό δυναμικότητάς τους. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εστίασης. Έχουμε ορίσει την 1η Ιουνίου ως το κατάλληλο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της εστίασης και μελετάμε τους κανόνες που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να μη ζημιωθεί υπέρμετρα η κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση στο χώρο της εστίασης. Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους καταστηματάρχες.

Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μπορούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, κι όχι να κάνουμε ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σκοπός μας είναι μέσω των κανόνων που θα εφαρμοστούν να δίνεται η μέγιστη δυναμική χωρητικότητας στους χώρους εστίασης, προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποκτήσουν τουλάχιστον το 80% της χωρητικότητας που είχαν προ της έναρξης της κρίσης. Να σημειώσουμε ότι το 100% της χωρητικότητας καλύπτεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κυρίως το σαββατοκύριακο.

Η εστίαση είναι πυλώνας της οικονομίας, αφορά το 30% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια μας είναι να δώσουμε όσο πιο πολύ ζωτικό χώρο όχι μόνο στο εξωτερικό των χώρων εστίασης αλλά και στο εσωτερικό τους, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον φυσικό φωτισμό και αερισμό και τη λειτουργία του ως ημιυπαιθρίου χώρου χωρίς κλιματισμό.

Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, θα υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αξιοποιηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να υπάρχουν τραπέζια, χωρίς βεβαίως να παρεμποδίζεται η διέλευση πεζών και Ατόμων με Αναπηρία.

  • Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν μιλά για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα το 2020. Παράλληλα με δεδομένο πως ο κλάδος της εστίασης αποτελεί το 21% του ΑΕΠ, υπάρχει μέριμνα προκειμένου οι επιχειρήσεις που περιγράψαμε προηγουμένως να μην προβούν σε μαζικές απολύσεις, πέραν και του διαστήματος των 45 ημερών που έχει ανακοινωθεί;

Η κυβέρνηση μεριμνά για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και βασική της επιδίωξη είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Με την αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και με τη στήριξη των εργαζομένων καθώς και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ανακοινώσει, στοχεύουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων. Και το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία κι αυτό ενισχύεται κι από το γεγονός ότι τα πήγαμε καλά στην υγειονομική κρίση, συγκριτικά με τις άλλες χώρες. Επίσης αποδείξαμε ότι πολίτες και Κράτος μπορούμε να συνεργαστούμε αρμονικά. Η προσοχή του Πρωθυπουργού είναι στραμμένη στο στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα της πανδημίας.

  • Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά. Πόσο κοντά είναι η κυβερνητική πρόταση σε αυτό το ενδεχόμενο;

Οι αποφάσεις λαμβάνονται βήμα - βήμα, γιατί συνδέονται με το ξεδίπλωμα της οικονομικής δραστηριότητας και με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεκινήσαμε αυτή τη Δευτέρα την πρώτη απελευθέρωση από το lockdown, συνεχίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα και βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πάρουμε νέες αποφάσεις.

Κάθε ζήτημα που προκύπτει, το εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εστίασης και όπως σας είπα, μέλημα μας είναι η στήριξή τους.

  • Την ίδια ώρα η συζήτηση περιστρέφεται αρκετά γύρω από την χρήση μάσκας. Παρά το γεγονός πως οι τιμές είναι μεν υψηλές αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών, υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε; Σκέφτεστε την διατίμηση; Ο πρωθυπουργός πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέτοιες αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μπορούμε να βρούμε μάσκες μιας χρήσεως με 0,42 λεπτά το τεμάχιο. Το έχουμε πει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι η τιμή θα συνεχίσει να είναι πτωτική. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βάλαμε διατίμηση. Η Γαλλία που προχώρησε σε διατίμηση, όρισε ανώτατη τιμή τα 0,95 λεπτά παρασύροντας την αγορά προς το ανώτατο όριο.

Στη Γαλλία λοιπόν πωλούνται 0,95 λεπτά οι μάσκες και σήμερα στην Ελλάδα 0,42 λεπτά και με πτωτική πορεία. Επίσης να θυμίσω ότι έχουμε σχεδιάσει σε χρόνο ρεκόρ και λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-Καταναλωτής, την οποία μπορούν να κατεβάσουν όλοι στο κινητό τηλέφωνο. Μέσα εκεί έχουμε βάλει και τις μάσκες ως ένα από τα προϊόντα που παρακολουθεί ο e-Καταναλωτής και σου λέει πού μπορείς να βρεις τη φθηνότερη μάσκα στην περιοχή σου.

  • Τις τελευταίες ώρες είδαμε περιστατικά υπαίθριων πάρτι. Πώς θα ανακόψετε αυτό το κύμα «αυθόρμητης διασκέδασης»; Να περιμένουμε λεπτομερείς ανακοινώσεις για πρόστιμα σε καταστηματάρχες και πολίτες;

Όπου διαπιστώνουμε ότι τα μέτρα δεν τηρούνται είμαστε πολύ αυστηροί. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μας βρίσκονται επί ποδός καθημερινά και επιβάλλονται κυρώσεις όπου απαιτείται. Όμως από την έναρξη επανεκκίνησης της οικονομίας διαπιστώσαμε ότι οι επαγγελματίες τηρούν πιστά τους κανόνες, με μικρές εξαιρέσεις αυτά τα περιστατικά υπαίθριων πάρτι.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προχωρά ομαλά και έχουμε μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει σ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε να διακινδυνεύσουμε τη δημόσια υγεία και άρα και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται σκληρό ροκ με φόντο την οικονομία - Η «μάχη» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκιά του λαϊκισμού