Νίτσας στο Newsbomb.gr: Στο 80% η πληρότητα στις ΜΕΘ - Πλησιάζει στα όριά του το Σύστημα Υγείας

Ιωάννα Κατσίμπα

IN TIME

Κορονοϊός: Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην συμπρωτεύουσα, αλλά και για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας

Ο κ. Νικόλαος Νίτσας, αναφορικά με το κατά πόσο είναι ανησυχητικό το «σκηνικό» συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων, επεσήμανε ότι «είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί η κατάσταση είναι οριακή. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διασωληνωμένους και νοσηλευτική περίθαλψη. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα, Τρίτη (03/11), επομένως, αποτελούν μία σωστή κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να σταματήσει να ασφυκτικά το σύστημα υγείας».

Σχετικά με την κάλυψη του ποσοστού των κρεβατιών στις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ήταν στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν περίπου στο 80%. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα απόθεμα αλλά αν δεν σταματήσει η επιδημία θα υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα Υγείας».

Για το εάν άργησε να ληφθεί το μέτρο του καθολικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εικόνες συνωστισμού - με πάρτι, συγκεντρώσεις κ.λπ - αλλά και τα κρούσματα αυξάνονταν μέρα με την μέρα, ο κ. Νίτσας τόνισε ότι δεν έφταιγε ότι αργήσαμε να πάρουμε μέτρα, απλώς το ότι οι πολίτες δεν τήρησαν τα μέτρα που έπρεπε, ούτως ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες. Χρειάζεται ατομική ευθύνη από όλους μας, έτσι ώστε να «ανασάνει» το σύστημα Υγείας και να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των πολιτών», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Νίτσας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, για όσα θα έρθουν εάν δεν υπακούσουν όλοι οι πολίτες στα νέα μέτρα προστασίας ενάντια στην μάχη με τον κορονοϊό.

Ποιες επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές στη Θεσσαλονίκη

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00).

Επιπλέον:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  • Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
  • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
  • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
  • Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα μετακινηθείτε σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved