ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κόντρα για τα self test στα φαρμακεία - Τι θα γίνει με όσα βγουν θετικά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κόντρα για τα self test στα φαρμακεία - Τι θα γίνει με όσα βγουν θετικά
Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
IN TIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςO κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, μίλησε στο Newsbomb.gr, παραθέτοντας το πλήθος προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή δωρεάν covid tests - Πώς θα γίνονται στο σπίτι - Πόσο ασφαλή είναι

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, η ανακοίνωση της κυβέρνησης για rapid test κορονοϊού στα φαρμακεία, δεν έλαβε υπόψιν εάν η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί ή όχι να πραγματοποιηθεί.

Ο ίδιος, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι παραθέτουν μία σειρά από ενστάσεις.

lourantos.jpg
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος

«Το πρώτο πρόβλημα είναι από πού θα παίρνουμε τα εν λόγω τεστ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ''στόλο'' για να τα διαθέτει στα 11.000 φαρμακεία καθημερινά. Δεύτερον, με ποια κριτήρια θα διατίθενται αναλόγως με το φαρμακείο τα συγκεκριμένα τεστ, παραδείγματος χάριν γιατί το φαρμακείο στο Σύνταγμα να λάβει 100 και το φαρμακείο στο Κουκάκι 50;», διερωτήθηκε ο κ. Λουράντος.

«Φανταστείτε ότι φοράτε τη μάσκα, πάτε στο φαρμακείο, μπαίνετε μέσα και λέτε θέλω να μου κάνεις το τεστ γιατί είμαι ηλικιωμένος. Ο ασθενής θα βγάλει τη μάσκα του, θα τη βάλει κάτω και θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Αποδεικνύεται μετά από 15 λεπτά ότι το τεστ είναι θετικό. Τι κάνουμε; Δίνουμε στον ασθενή το τεστ και του λέμε πήγαινε και πέταξε στα σκουπίδια; Στην παραλία; Τι θα κάνουμε;», υπογράμμισε ο κ. Λουράντος, εμφανώς αναστατωμένος.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο ΦΣΑ, είναι διατεθειμένος να βρει μία χρυσή τομή στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε στο Newsbomb.gr, ότι «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πήρε απόφαση πως δεν πρόκειται να το δεχθεί. Δεν υπάρχει μέση λύση, υπάρχει μόνο μία λύση, να μας πει ο αρμόδιος υπουργός ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία».

«Το φαρμακείο είναι ένας ιδιωτικός χώρος, δεν καταλαβαίνουμε πώς γίνεται ενώ κάνουμε ό,τι μπροούμε για να βοηθήσουμε, να μην πληρωθούμε. Τα φαρμακεία δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης, ας τα δώσουν στα σούπερ μάρκετ», είπε.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων τεστ είναι κατά 70% ασφαλές.

«Εάν ένας φαρμακοποιός δώσει ένα ψευδές αποτέλεσμα του τεστ στον ασθενή και εκείνος πεθάνει, τότε θα προκύψουν μία σειρά από μηνύσεις σε βάρος των φαρμακοποιών. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξέρει πως δεν γίνεται να βάλει το κάρο μπροστά από το γαϊδούρι, θα συνεχίσω να λέω πως είμαι εντελώς αρνητικός στην συγκεκριμένη απόφαση», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Έρχεται πλατφόρμα για θετικά αποτελέσματα

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε σήμερα τη δημιουργία πλατφόρμας, όπου θα δηλώνονται τα κρούσματα κορονοϊού που προέκυψαν από self test.

«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο COVID, αλλά θα είναι χρήσιμο» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πότε θα τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση των self test κορονοϊού στον πληθυσμό από τα φαρμακεία με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για τη δωρεάν χορήγηση των self test στους πολίτες από τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μάλιστα όπως δήλωσε, στις αρχές Απριλίου, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Η κυρία Πελώνη επέμεινε πως τα self testing θα είναι δωρεάν ως προς τη διάθεσή τους προς τους πολίτες από τα φαρμακεία και πως ή όποια -μικρή όπως υποστηρίζουν- οικονομική επιβάρυνση θα είναι προς τον φαρμακοποιό για όποιον πολίτη επιθυμεί βοήθεια για τη διενέργεια ή για την εκπαίδευση του τεστ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των τεστ αυτών θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα, ενώ θα προσμετρούνται στον συνολικό αριθμό τεστ που γίνονται καθημερινά.

Πώς γίνεται η διαδικασία

H διαδικασία απόκτησης των self tests είναι απλή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα test ανά εβδομάδα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Από την στιγμή που ο πολίτης, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.



Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

10 ερωτήσεις-απαντήσεις για το self test

Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ' οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95%-99%.

Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείτε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ τον μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ' οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.