ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αντώνης Συκάρης: Ο Έλληνας που «πάτησε» στα σπίτια των Θεών μιλά στο Newsbomb.gr

Αντώνης Συκάρης: Ο Έλληνας που «πάτησε» στα σπίτια των Θεών μιλά στο Newsbomb.gr

Τι ένιωσε όταν κατέκτησε την κορυφή  Annapurna I στα ΙμαλάιαΠοιο μήνυμα στέλνει στους αναγνώστες του Newsbomb.gr

Απάτητες κορυφές για τον Αντώνη Συκάρη δεν υπάρχουν, ο ορειβάτης πριν λίγους μήνες ήταν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε στην πιο ψηλή κορυφή την Annapurna I (8.091m) στα Ιμαλάια.

Στο Newsbomb.gr μιλά για τις δυσκολίες που συνάντησε σε αυτό το εγχείρημα του αλλά και για το πως ένιωσε μόλις πάτησε στην κορυφή. Αποκαλύπτει πως ο επόμενος στόχος του είναι η κατάκτηση των 14 κορυφών πάνω από τα 8.000μ (σήμερα έχει κατακτήσει τις πέντε). Δηλώνει περήφανος που είναι Έλληνας και χαίρεται επειδή οι δράσεις του εμπνέουν και άλλους ανθρώπους.

«Φθάσατε εκεί όπου δεν μπορούσατε» στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου. Ήταν ένα όνειρο ζωής να αγγίξετε σύννεφα και ουρανό;

«Ναι ήταν και έγινε πραγματικότητα και θα συνεχίσει να γίνεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μου και στην ορειβασία να μπορώ να ονειρεύομαι και τα όνειρα μου να γίνονται πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι από μικρό παιδί αγαπούσα το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και ήθελα να βρίσκομαι πάντα εκεί… Αργότερα, κατάλαβα γιατί αυτή η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές και στα βράχια των βουνών του κόσμου με ελκύει, γιατί απλά εκεί βρίσκονται τα όνειρα και οι προσδοκίες μου!!!».

Η αναρρίχηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ποια στιγμιότυπα από αυτήν, εμπειρίες, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

«Το να μπορώ να ξεπερνώ πάντα τον εαυτό μου είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση ,και όταν τα καταφέρνω η μεγαλύτερη χαρά και αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα .

Ο στόχος της ζωής μου συνεχίζεται η κατάκτηση των 14 κορυφών πάνω από τα 8.000μ σήμερα βρίσκομαι στις 5χ14 .

Σε κάθε προσπάθεια μου η πάλη με την ίδια μου την υπάρξει είναι ο μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου μέχρι την επόμενη !!!»

Υπήρχαν στιγμές που φοβηθήκατε;

«Σχεδόν σε κάθε αποστολή υπάρχουν στιγμές που φοβάμαι όμως με τα χρόνια να περνούν και οι εμπειρίες μου να μεγαλώνουν το αίσθημα του φόβου που κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος να έχει ώστε να προστατεύεται, από τους κινδύνους περιορίζεται στους πραγματικά αντικειμενικούς κινδύνους» .

«Σήμερα 15 Απριλίου 2021 και ώρα 14:00, ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή Έλληνες τα καταφέραμε! Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή στην Ελλάδα, στους Έλληνες και σε όλους τους Έλληνες ορειβάτες», είπατε σε μήνυμα σας μετά το πάτημα της κορυφής, της απάτητης κορυφής. Συναισθήματα βαθιά και έντονα; Τι σας είπαν οι Έλληνες ορειβάτες και μη;

«Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας είμαι περήφανος που με τις δράσεις μου εκπροσωπώ τους Έλληνες ορειβάτες οι οποίοι με στηρίζουν με αγαπούν και χαίρονται για τις αναβάσεις μου ,είμαι επίσης πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω να εμπνέονται πολλοί νέοι ορειβάτες και θέλουν και αυτοί να ακολουθήσουν δράσεις στην Ελλάδα στις Άλπεις και στα Ιμαλάια.

Είναι μεγάλη η χαρά μου επίσης που γενικότερα εμπνέονται από τις δράσεις μου σε διάφορες τομείς άνθρωποι ώστε να επιτύχουν τα δικά τους όνειρα και σχέδια».

Που αφιερώνετε και γιατί αυτή την κατάκτηση;

«Στην οικογένεια μου ,στους Έλληνες και στους δυο ορειβάτες που χάθηκαν το 1985 στην Annapurna south 7.219m Τον Δημήτρη Μπουντόλα και τον Κλήμη Τσατσαράκο .

Επίσης στον Γρέγο Τανισκίδη γιο του επιστήθιου φίλου μου Γιώργου, που έφυγε απρόσμενα από την ζωή στα 23 του χρόνια».

Ποιοι άνθρωποι στάθηκαν στο πλάι σας, ποιοι σας στήριξαν;

«Βασικά́ εκτός από την οικογένεια μου και τους χιλιάδες φίλους οι πιο προσωπικοί φίλοι όπως ο Mike και Paul Ευμορφίδης ,ο Αντώνης Σπέρτος ,ο Αλέξανδρος Μπουγιουκλου ,ο Γιάννης Ξοξάκος ,ο Κώστας Γαβριηλ ο Αλέξανδρος Τζαβάρας ο Mike Bowman ,ο Κώστας Μπάρδης και άλλοι που ζήτω συγνώμη αν δεν τους αναφέρω.

Με βοηθούν με την απόλυτη συμπαράσταση τους στις δράσεις μου και στα όνειρα μου».

Λίγους μήνες πριν στην προσπάθεια σας να κατακτήσετε την κορυφή Κ2 των Ιμαλαϊών ζήσατε ένα θρίλερ. Όχι, μόνο δεν το βάλατε κάτω αλλά επανήλθατε. Ήταν τα πιο τρομακτικά λεπτά της ζωής σας; Μπορείτε να μας θυμίσετε τι είχε συμβεί;

«Ναι, σίγουρα ήταν ήμασταν μια ομάδα 18 ατόμων και πέντε από εμάς έχασαν την ζωή τους ήταν στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ ,ιδιαίτερα την 4 Φεβρουαρίου 2021 στο camp 3 στα 7.450m όταν έπαθα κρυοπαγήματα η θερμοκρασία ήταν -41c είμασταν αναγκασμένοι να μείνουμε όλη την νύκτα χωρίς υπνόσακους σε δυο τρεις σκηνές αρκετά άτομα έτσι τα κρυοπαγήματα παρόλο των άριστο εξοπλισμό μου ήταν αναπόφευκτα .

Εκείνο το βράδυ ταλαντεύτηκα αν θα ξεκινούσα η όχι για την κορυφή ,τελικά έμεινα λόγω του προβλήματος με τα κρυοπαγήματα στα δάκτυλά των ποδιών μου στο camp 3 και δεν συνέχισα για την κορυφή όπως έκαναν οι άλλοι τρεις ορειβάτες ,οι οποίοι όμως δεν γύρισαν ποτέ πίσω αφού τους κράτησε για πάντα η περιοχή της κορυφής .

Μετά από αυτήν την αποστολή την χειμερινή του K2 8.611m

28 μέρες μετά πήγα στην Annapurna 8.091m στο πολύ δύσκολο και επικίνδυνο Βουνό 8.000μ εκεί όμως τα κατάφερα και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό».

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

«Οι υπόλοιπες κορυφές των 8.000μ υπάρχουν ακόμα άλλες 9 κορυφές που θέλω να σκαρφαλώσω όπως επίσης και το σκαρφάλωμα στις 82 κορυφές πάνω από τα 4.000μ στις Άλπεις έχω σκαρφαλώσει με επιτυχία της 54 μέχρι τώρα» .

Στην ζωή μας πρέπει να κατακτούμε συνεχώς νέες κορυφές;

«Ναι, ασφαλώς η ζωή μας έχει νόημα έχει ενδιαφέρον όταν έχεις στόχους όταν έχεις όνειρα, έτσι έχει πραγματικό ενδιαφέρον ουσία να ζεις κάθε μέρα χωρίς να βαριέσαι χωρίς να χάνεις το νόημα της ζωή σου . Έτσι πραγματικά θα είσαι ευτυχισμένος. Θα ζεις όμορφα και θα είσαι ζωντανός».

Τέλος, ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Newbomb;

«Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρα σου κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.