ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σταύρος Μελετλίδης: Ο πλανήτης έχει αλλάξει - Ένα μικρό ηφαίστειο μπορεί να φέρει μεγάλη καταστροφή

Ο Σταύρος Μελετλίδης και στο βάθος το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα
Ο Σταύρος Μελετλίδης και στο βάθος το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα

Ο Έλληνας ηφαιστειολόγος που βρέθηκε στην έκρηξη ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά, Σταύρος Μελετλίδης, μιλά στο Newsbomb.gr. Τι λέει για την εμπειρία του, τα ελληνικά ηφαίστεια αλλά και τον πλανήτη που έχει αλλάξει πολύ.

Διδάκτρωρ στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και υπάλληλος στο Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, o Έλληνας επιστήμονας Σταύρος Μελετλίδης έζησε και κατέγραψε τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στα Κανάρια Νησιά τον Σεπτέμβριο όταν και έγινε η μεγάλη έκρηξη.

Δύο μήνες μετά, διηγείται στο Newsbomb.gr την ξεχωριστή εμπειρία του.

Ο ίδιος ζει μόνιμα στην Τενερίφη. Πριν, βρισκόταν στην Σαντορίνη, όπου μελετούσε το ελληνικό ηφαίστειο.

Ο κ. Μελετλίδης εξηγεί τις διαφορές της ελληνικής ηφαιστειογενούς ζώνης με αυτή των Καναρίων Νήσων, ενώ υπογραμμίζει πως ο πλανήτης έχει αλλάξει πολύ.

Πώς έτυχε να βρεθείτε στην Τενερίφη, ζείτε μόνιμα;

«Ζω μόνιμα στην Τενερίφη τα τελευταία 21 χρόνια μαζί με την γυναίκα μου και τα δυο μου αγόρια. Εργάζομαι για το Γεωγραφικό Ινστιτούτο Ισπανίας».

Είστε ο Έλληνας ηφαιστειολόγος, που βρέθηκε στη Λα Πάλμα και παρακολουθεί το φαινόμενο του ηφαιστείου, το οποίο εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου.

«Δεν έτυχε να βρίσκομαι όταν έγιναν οι σεισμοί στις 11 Σεπτεμβρίου. Καταγράψαμε απελευθέρωση μεγάλης ενέργειας από αυτούς τους σεισμούς. Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ειδοποιήθηκε η πολιτική προστασία των Καναρίων Νησιών, την Δευτέρα ενεργοποιήθηκε αυτό που λέγεται «πελβόκα» ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τον ηφαιστειακό κίνδυνο από την κυβέρνηση. Την Τρίτη πέταξα εγώ από την Τενερίφη και ένας συνάδελφος από την Μαδρίτη για να δούμε ότι όλα ήταν εντάξει, αν όλα τα δίκτυα δουλεύουν σωστά. Μάλιστα βάλαμε και έναν καινούργιο σεισμογράφο σε έναν άλλον χώρο και κάναμε και μερικές μετρήσεις. Από εκείνη την στιγμή μετά από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου έως τις 19 μείναμε στο νησί γιατί βλέπαμε ότι κάθε λίγο αυξανόταν και η ενέργεια της σεισμικότητας και είχαμε και αλλαγές στο έδαφος, παρατηρήσαμε κάποια ανύψωση του εδάφους οπότε μείναμε εκεί και περιμέναμε την έκρηξη».

Στην Ελλάδα ποια ήταν τα ηφαίστεια τα οποία παρακολουθούσατε;

«Στην Ελλάδα έζησα και εργάστηκα 3 χρόνια στο νησί της Σαντορίνης, όπου δούλευα για το ηφαιστειακό παρατηρητήριο για το ινστιτούτου παρακολούθησης του νησιού και επίσης διενεργούσαμε εργασίες και σε άλλα ηφαίστεια. Ωστόσο, το μοναδικό ενεργό ήταν αυτό της Σαντορίνης».

Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ της ηφαιστειογενούς δραστηριότητας Ελλάδας και Ισπανίας;

«Στην Ελλάδα τα ηφαίστεια είναι διαφορετικά γιατί μιλάμε για ηφαίστεια που δημιουργούνται από τη σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών και μία από τις πλάκες περνάει κάτω από την άλλη και έτσι «γεννιέται» ένα τόξο. Το ελληνικό τόξο που έχουμε αποτελείται από τα ηφαίστεια της Νισύρου, τη Κω, της Μήλου, της Σαντορίνης και φθάνει στα…Μέθανα.

Είναι διαφορετικά τα ηφαίστεια, είναι διαφορετικά και τα πετρώματα και τα μάγματα, αλλά ακόμη και σαν ενέργεια και σαν συγκρότημα ηφαιστείων δεν έχουν σχέση με τα Κανάρια Νησιά.

Τα ηφαίστεια στα Κανάρια Νησιά έχουν ηφαιστειακότητα μέσα στην πλάκα, δηλαδή δεν έχουμε κίνηση πλάκας κάτω, από την άλλη, υπάρχει κάποιο άνοιγμα στην πλάκα και από εκεί ξεκινάνε και δημιουργούνται τα νησιά, όπως το hot-spot στην Χαβάη. Τα ηφαίστεια στα Κανάρια δεν είναι τόσο εκρηκτικά όσο της Ελλάδας και αυτό λόγω του τόξου. Όπου συναντάμε ηφαιστειακά τόξα έχουν μεγαλύτερη εκρηκτικότητα λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε αέρια και σε νερό μέσα στο μάγμα».

Φοβάστε ότι μπορεί να συμβεί μια καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου;

«Όχι, δεν φοβόμαστε κάποια καταστροφική έκρηξη πλέον. Έτσι και αλλιώς οι μεγάλες εκρήξεις δεν συμβαίνουν σε μεγάλη συχνότητα. Όσο πιο μεγάλη είναι μια έκρηξη τόσο μικρότερη συχνότητα έχει, το θέμα όμως δεν είναι αν θα σημειωθεί μια μεγάλη η έκρηξη αλλά ότι ο πλανήτης έχει αλλάξει, υπάρχει πολύς περισσότερος κόσμος, πολλά περισσότερα σημεία, ακόμη και ένα μικρό ηφαίστειο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και σε ένα νησί όπως το Λα Πάλμας. Οπότε δεν είναι το θέμα η καταστροφική έκρηξη αλλά πόσο η κοινότητα θα επηρεαστεί. Όπως επίσης και οι μεταφορές, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τηλεφωνικά δίκτυα κλπ».

Τι σας έχει λείψει από την Ελλάδα, τι σας σαγηνεύει στην Ισπανία;

«Οι φίλοι μου, η οικογένεια, τα ελληνικά καλοκαίρια, αλλά να πω την αλήθεια μου έχουν λείψει και οι χειμώνες γιατί εδώ στα νησιά δεν βλέπεις μεγάλη διαφορά στις εποχές ή Άνοιξη θα είναι ή Καλοκαίρι. Το φαγητό μου έχει λείψει… επίσης!

Στην Ισπανία ο κόσμος έχει πολλές ομοιότητες με τους Έλληνες. Στην Ισπανία οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν καλύτερα από τις δικές μας. Δεν είναι κάτι που με σαγηνεύει απλά η οικογένεια μου είναι εδώ, οπότε ζω εδώ. Ο τρόπος ζωής, ειδικά εδώ στα νησιά είναι μοιάζει πολύ με αυτόν της Ελλάδας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.