ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η «Άγρια Ελλάδα»…ξεπετάγεται στα σαλόνια μας

Εντοπίζουν και παρουσιάζουν με σεβασμό σπάνια είδη ζώων που ζουν στην ελληνική φύση
Εντοπίζουν και παρουσιάζουν με σεβασμό σπάνια είδη ζώων που ζουν στην ελληνική φύση

Ο Ηλίας Στραχίνης μιλά στο Newsbomb.gr για τις άγνωστες ομορφιές που κρύβει η ελληνική φύση

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη. Η φύση της είναι τόσο πλούσια που ακόμη και η ελληνική μυθολογία υποκλίνεται μπροστά της.

Κομμάτι του Πολιτισμού και το περιβάλλον, για τους Έλληνες. Από τις μικρές οθόνες και συγκεκριμένα από την συχνότητα της ΕΡΤ3 «ξεπετάγεται» το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, από την εκπομπή «Άγρια Ελλάδα».

Ο Ηλίας Στραχίνης ένας εκ των δύο παρουσιαστών (ο έτερος είναι ο Γρηγόρης Τούλιας) μιλάει στο Newsbomb.gr για την ιδιαίτερη αυτή εκπομπή που μοιάζει πολύ με ντοκιμαντέρ. Μάλιστα οι παρουσιαστές σε κάθε τους εκπομπή δείχνουν ζώα ή φυτά σπάνια και μας δίνουν πληροφορίες για αυτά. Τα παρουσιάζουν με απόλυτο σεβασμό.

Η αλήθεια είναι ότι ένα βράδυ σε ζάπινγκ πέτυχα τον Ηλία να κρατάει ένα μικρό φίδι, χωρίς να το ταλαιπωρεί και να εξηγεί πως επιβιώνει στην ελληνική γη.

Άλλωστε ο Ηλίας Στραχίνης είναι βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωρίζει πολύ καλά τη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών στο περιβάλλον τους.

Ωστόσο φαίνεται η αγάπη όχι μόνο η δική του αλλά και όλης της ομάδας πως προσεγγίζουν τη κάθε μορφή ζωής που παρουσιάζουν.

Στην συζήτηση που ακολουθεί πέρα από τον πλούτο της «Άγριας Ελλάδας» μιλήσαμε και για την κλιματική αλλαγή, για το πως θα πρέπει τα παιδιά να γαλουχηθούν με περιβαλλοντικές αξίες και φυσικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώστε στο καλεντάρι σας ότι η προβολή του νέου επεισοδίου θα είναι την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, στις 12:00 (μεσημέρι) και επανάληψη την ίδια μέρα στις 23.00 από την ΕΡΤ3.

Μέσα από τις μικρές μας οθόνες μας δείχνετε την Άγρια Ελλάδα, φαίνεται αχανής κόσμος και ανεξερεύνητος… είναι στα αλήθεια;

Η Ελλάδα, παρόλο το μικρό της μέγεθος, είναι μια χώρα που μας εκπλήσσει με την τεράστια ποικιλότητα, τόσο σε τοπία, όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς. Γεννημένη επάνω στο σημείο που συναντιούνται τρεις ήπειροι, η χώρα μας περιέχει μικρογραφίες τοπίων από όλο τον κόσμο. Φιλοξενεί όμως και πολλά τοπία και είδη που τα συναντάς μόνο εδώ και πουθενά αλλού. Μια τεράστια ετερογένεια που είναι σχεδόν αδύνατον να την εξερευνήσει κανείς ολόκληρη σε μια ζωή. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η άγρια Ελλάδα είναι αρκετά ανεξερεύνητη, τόσο από τον απλό πολίτη, όσο και από την επιστήμη και έχει ακόμα να προσφέρει αρκετές ανακαλύψεις και συγκινήσεις.

Πως προέκυψε η ιδέα μιας τέτοιας εκπομπής;

«Η ιδέα γεννήθηκε ουσιαστικά κάπου στο 2010, μέσα κι από τη γνωριμία μου με τον νυν συμπαρουσιαστή και καλό μου φίλο, Γρηγόρη Τούλια. Το 2009 «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα μου, herpetofauna.gr, μέσω της οποίας θα προσπαθήσω να ενημερώσω το ελληνικό κοινό για τα παρεξηγημένα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας που στοιχειώνονται από αμέτρητους μύθους. Στην πορεία ανακαλύπτω ότι το πράγμα προχωράει πιο αργά από όσο θα ήθελα και αποφασίζω ότι πρέπει να κάνω κάτι πιο δραστικό, όπως για παράδειγμα… μια τηλεοπτική εκπομπή. Την ίδια περίοδο ο Γρηγόρης με μερικούς φίλους του γυρίζει όλη την Ελλάδα εξερευνώντας άγνωστα μέρη και παρουσιάζει τις εξορμήσεις μέσα από το cyberotsarka.gr, ήδη από το 2007. Παράλληλα, ο ίδιος ξεκινά ένα τηλεοπτικό πρότζεκτ με θέμα εξορμήσεις στη φύση με σκοπό να προβληθεί στην ΕΡΤ. Το κοινό μας πάθος για εξερεύνηση της άγριας ελληνικής φύσης, αν και από διαφορετική σκοπιά, μας φέρνει σε επικοινωνία. Αμέσως «κολλάμε» και ξεκινάμε να παίρνουμε τα βουνά από κοινού! Ανταλλάσσουμε ιδέες κι ο Γρηγόρης μου προτείνει να συμμετάσχω στη δική του εκπομπή ώστε να παντρέψουμε την εξερεύνηση του πανέμορφου και ανεξερεύνητου ελληνικού τοπίου με τη μοναδική ελληνική πανίδα και χλωρίδα. Δυστυχώς το τότε κλείσιμο της ΕΡΤ ανέβαλε τα σχέδιά μας, ενώ αργότερα ο Γρηγόρης αλλάζει πόλη και οι συναντήσεις μας αραιώνουν. Από τότε ξεκινώ μια αναζήτηση συνεργατών για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής εκπομπής με θέμα την ελληνική άγρια ζωή. Την άνοιξη του 2015 συνεργάζομαι με μια εταιρεία οπτικοακουστικών παραγωγών στο πλαίσιο γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ για την περιοχή Κορώνειας-Βόλβης και μεταφέρω την ιδέα στον σκηνοθέτη της εταιρείας, Γιώργο Σκανδαλάρη, ο οποίος ξεκινά την προεργασία για την πραγμάτωσή της. Το 2017 η ιδέα επιτέλους υλοποιείται και μια σειρά ντοκιμαντέρ προβάλλεται στην ΕΡΤ3 μέσω της Wave Productions, με συμπαρουσιαστές τους εξαιρετικούς ηθοποιούς, Νίκο Τσολερίδη και Κίκα Ζαχαριάδου και σκηνοθέτη τον Γιώργο Σκανδαλάρη. Το όνομα αυτής… «Άγρια Ελλάδα». Τρία χρόνια αργότερα ένας δεύτερος κύκλος επεισοδίων ξεκινά με παραγωγό την Welcome on Board. Μετά το γύρισμα 5 επεισοδίων ο Νίκος πρέπει να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο, σε μια σειρά παραστάσεων και έτσι, προς αναζήτηση νέου συμπρωταγωνιστή για την ολοκλήρωση του κύκλου, καλώ τον Γρηγόρη ο οποίος τυχαίνει να σηκώνει το τηλέφωνο καθ’οδόν την ώρα που μετακομίζει πίσω στη Θεσσαλονίκη! Τη συνέχεια της ιστορίας μπορεί να τη δει κανείς στην οθόνη της ΕΡΤ3, με έναν τρίτο κύκλο επεισοδίων να ξεκινά σύντομα».

Ποιοι είστε η «Άγρια Ελλάδα»; Ποιοι είναι οι συντελεστές αυτής της όμορφης εκπομπής; Και κάθε πότε προβάλλεται;

«Η ομάδα της Άγριας Ελλάδας όπως διαμορφώνεται σήμερα, εκτός από μένα και τον Γρηγόρη Toύλια που είμαστε μπροστά από τις κάμερες, απαρτίζεται από τον Γιώργο Σκανδαλάρη (σκηνοθέτη και όχι μόνο!), τον Ηλία Κουτρώτσιο (εικονολήπτη), τον Λευτέρη Παρασκευά (ηχολήπτη), τη Λίλια Κουτσούκου (βοηθό παραγωγής), την Αναστασία Παπαδοπούλου (βοηθό παραγωγής), τον Μπάμπη Παπαδάκη (μοντάζ) και τον Γιώργο Μαντζουρανίδη (κειμενογράφο αφηγήσεων). Οι επαναλήψεις των προηγούμενων κύκλων προβάλλονται χωρίς σταθερό πρόγραμμα, ενώ τα νέα επεισόδια ξεκινούν μέσα στον Φεβρουάριο του ‘22».

Μέσα από την Άγρια Ελλάδα περνάτε έντονα περιβαλλοντολογικά μηνύματα και κυρίως αυτού του σεβασμού προς την φύση. Είναι ένα από τα ζητούμενα σας αυτό;

«Για μένα προσωπικά είναι και το μοναδικό ζητούμενο. Δεν είχα ποτέ κάτι άλλο στο μυαλό μου όσον αφορά τη σχέση μου με τα τηλεοπτικά, παρά μόνο την επίτευξη του σκοπού που είναι η ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την άγρια ελληνική φύση και το περιβάλλον γενικότερα. Μιλώντας και εκ μέρους όλης της ομάδας, το κύριο ζητούμενο της Άγριας Ελλάδας είναι πράγματι αυτό, ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολό του. Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε τετριμμένους τρόπους προβολής της άγριας ζωής που βλέπουμε σε πολλά ξένα ντοκιμαντέρ, προσεγγίσεις που περισσότερο τρομοκρατούν προσπαθώντας να κερδίσουν ακροαματικότητα. Εμείς ακολουθούμε τον δικό μας, ψύχραιμο δρόμο, με σεβασμό στην άγρια ζωή και προτεραιότητα στη σωστή ενημέρωση του κοινού, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα, χωρίς υπερβολές και δραματοποιήσεις».

Μεταξύ άλλων αναζητάτε και σπάνια είδη θηλαστικών και φυτών και τα παρουσιάζετε. Το κάνετε για να δείξετε την σημαντικότητα της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας;

«Ο βασικός σκοπός της ενδελεχούς παρουσίασης ορισμένων ζώων και φυτών είναι διττός! Πρώτον, θέλουμε να προβάλλουμε την ομορφιά και τον πλούτο της βιοποικιλότητας της χώρας μας, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη φυσική αυτή κληρονομιά. Για να εκτιμήσεις και να προστατέψεις κάτι πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις και εμείς οι Έλληνες δυστυχώς έχουμε ακόμα τεράστια άγνοια όσον αφορά τον πλούτο αυτό. Δεύτερον, αποσκοπούμε στην αποδαιμονοποίηση ορισμένων οργανισμών της ελληνικής φύσης. Στη χώρα μας, πάρα πολλοί οργανισμοί, κυρίως του ζωικού βασιλείου, έχουν αδίκως πολύ κακή φήμη. Οι μύθοι που στοιχειώνουν ορισμένα ζώα είναι αμέτρητοι και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς βαθιά ριζωμένοι. Μέσα από την λεπτομερή προβολή αυτών των οργανισμών, και πολλές φορές μέσα και από τον χειρισμό τους, προσπαθούμε να καταρρίψουμε και να δώσουμε τέλος στις δοξασίες που δαιμονοποιούν τα ζώα, ενώ παραπληροφορούν και τρομοκρατούν άδικα τους ανθρώπους».

Έχει συμβεί κάποιο απρόοπτο ποτέ σε κάποιο γύρισμα;

«Δουλεύοντας στην ύπαιθρο και μετακινούμενοι στο οδικό δίκτυο για πολλές ώρες, τα απρόοπτα είναι φυσικά αρκετά. Από παρ’ ολίγον σοβαρά αυτοκινητιστικά ατυχήματα και ξαφνικά έντονα καιρικά φαινόμενα, μέχρι τραυματισμούς στο πεδίο. Τίποτα όμως σοβαρό μέχρι στιγμής, ευτυχώς!».

Εκπομπές με περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα λείπουν από την ελληνική τηλεόραση;

«Πιστεύω πως ναι. Υπήρξαν και υπάρχουν κάποιες εκπομπές, μαζί και με τη δική μας, προς αυτή την κατεύθυνση, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα, όμως πιστεύω πως δεν είναι αρκετές και παρατηρώ ηχηρή απουσία αυτών ειδικά από τα μεγάλα κανάλια που παρακολουθεί και ο περισσότερος κόσμος. Θέλω να πιστεύω πως αυτό θα αλλάζει χρόνο με το χρόνο γιατί αναπόφευκτα οι κοινωνίες ωριμάζουν αλλά και οι αισθητές πλέον επιπτώσεις της καταστροφής της φύσης στη ζωή μας δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια να σφυρίζουμε ακόμα αδιάφορα».

Ο Νεοέλληνας είναι οικολόγος ουσιαστικά ή έχει μόνο την ετικέτα;

«Αρχικά η χρήση του όρου «οικολόγος» γίνεται με λάθος τρόπο στην Ελλάδα (οξύμωρο μιας και πρόκειται για ελληνική λέξη) και συνήθως χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του φυσιολάτρης ή φιλόζωος. Οικολόγος λοιπόν είναι ο επιστήμονας που εξασκεί την επιστήμη της Οικολογίας που είναι κλάδος της Βιολογίας. Για το αν και κατά πόσο περιβαλλοντικά ευσυνείδητος είναι ο Νεοέλληνας σήμερα δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να απαντήσω με ένα τσουβάλιασμα όλων των περιπτώσεων. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπησης ξεκινώντας από ακραίες απόψεις και συμπεριφορές, τόσο κατά όσο και υπέρ του περιβάλλοντος, με σημείο μηδέν αυτού του φάσματος την πλήρη αδιαφορία. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι μέσα στο φάσμα αυτό, της περιβαλλοντικής συνείδησης, η πλειονότητα των νέων συμπολιτών μας κινείται σε περιοχές με θετικό πρόσημο υπέρ του περιβάλλοντος και με τάση προς ακόμα «θετικότερες τιμές». Χρειαζόμαστε όμως δουλειά ακόμα για να φτάσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Ποια ήταν τα πιο συγκλονιστικά μέρη που έχετε κάνει γυρίσματα;

«Όλες οι περιοχές που επισκεφτήκαμε είχαν τη δική τους χάρη και ξεχωριστή ομορφιά και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Αν πρέπει να τις βάλω σε μια κλίμακα βαθμονόμησης, χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποια περιοχή, νομίζω πως τα βουνά της Πίνδου με κάνουν να νιώθω το μεγαλύτερο δέος».

Τι περιμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα;

«Με πρεμιέρα μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο έρχονται στις οθόνες μας νέα επεισόδια, 5 σε νησιά και 7 στην ηπειρωτική χώρα. Πολλά εμβληματικά ζώα και φυτά που δεν έχουμε ξαναδείξει, σε πολύ κοντινά περιγραφικά πλάνα, άγνωστα και απόκοσμα μέρη, αρκετή δράση, απρόοπτα και στιγμές αγωνίας, όπως τα ζήσαμε όλα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Σίγουρα οι παλιοί φαν της Άγριας Ελλάδας θα νιώσουν αμέσως την αναβάθμισή της σε πολλά επίπεδα».

Θα καλούσατε ποτέ κάποιον τηλεθεατή σας σε ένα γύρισμα σας; Και τι θα κοιτούσατε να αποκομίσει;

«Δεν είναι κακή ιδέα και θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε τη μαρτυρία και την άποψη τρίτων για τη διαδικασία των γυρισμάτων. Σίγουρα θα αισθανθεί τον πραγματικό σεβασμό της ομάδας προς την άγρια ζωή βλέποντας και το πώς κινείται και πράττει και πίσω από τις κάμερες. Αρκεί βέβαια να είναι διατεθειμένος/νη να ακολουθήσει το συνεργείο όπου αυτό πρέπει να κινηθεί! Αν και δεν μπορεί να αποδοθεί στην κάμερα κάποιες φορές, η διαδικασία των γυρισμάτων είναι συνήθως πολύ δύσκολη, κουραστική και επίπονη. Το συνεργείο παίρνει τα βουνά και είναι στην κυριολεξία στο πόδι από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με συνήθως μόνο ένα διάλλειμα για φαγητό. Σίγουρα ένας τηλεθεατής θα νιώσει ότι αξίζει τον κόπο όμως!».

Αν είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε σε παιδιά σε κάποιο σχολείο για την τηλεοπτική εμπειρία σας «Άγρια Ελλάδα» τι θα τους λέγατε, με τη λογική ότι τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο…

«Σίγουρα θα λέγαμε στα παιδιά ότι πρέπει να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και να εμπιστεύονται την επιστήμη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την άγρια ζωή, κάτι που αρκετοί ενήλικες αρνούνται πεισματικά να κάνουν. Ο πλανήτης μας είναι ένας και μοναδικός, η φύση κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ και η κλιματική αλλαγή, με όλα τα αρνητικά επακόλουθά της, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η γενιά τους. Είναι σίγουρα τρομαχτικά όλα αυτά για ένα παιδί, αλλά τα παιδιά πρέπει να ξέρουν την αλήθεια γιατί ακριβώς είναι οι πολίτες του αύριο και έχουμε φορτώσει στην πλάτη τους τρομερά βάρη, μπελάδες και ευθύνες. Θα τους παροτρύναμε, επίσης να βγαίνουν συχνά έξω στη φύση κρατώντας μια φωτογραφική μηχανή και ένα ζευγάρι κιάλια και να περιεργάζονται τους ζωντανούς οργανισμούς και τις συμπεριφορές τους. Φυσικά πάντα υπό τη συνοδεία των γονιών! Θα ανακαλύψουν τρομερά ενδιαφέροντα πράγματα και γυρίζοντας σπίτι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες θα κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά που συνάντησαν εκεί έξω και πως όλα αλληλοσυνδέονται επηρεάζοντας ακόμα και εμάς. Δεν θα ξεχνούσαμε βέβαια να τους ενθαρρύναμε να βλέπουν και όσο περισσότερη Άγρια Ελλάδα μπορούν!».

Τέλος, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την φύση και οι περισσότεροι που ζουν στην πόλη πως μπορούν να το κάνουν;

«Είτε κάποιος πολίτης ζει σε αστικά κέντρα, είτε στην επαρχία, μπορεί να συνδράμει στην διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος (και κατ’ επέκταση της υγείας και οικονομίας του), αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα με οικονομία σε νερό, καύσιμα και ρεύμα, να μην ρυπαίνει αφήνοντας σκουπίδια και μπάζα στη φύση, να κάνει ανακύκλωση όσο μπορεί και να μην χρησιμοποιεί πλαστικά μιας χρήσης, να μειώσει το κρέας στη διατροφή του, να υιοθετεί, να στειρώνει και να μην εγκαταλείπει ποτέ τα κατοικίδιά του, να μην φυτεύει ξενικά φυτά σε φυσικό περιβάλλον, να μην «εμπλουτίζει» λίμνες και ποτάμια με ψάρια και οργανισμούς της αρεσκείας του, και γενικώς να μην κάνει καμία παρέμβαση στη φύση χωρίς να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό περιβάλλοντος, ακόμα και αν η παρέμβαση αυτή μοιάζει στα μάτια του αθώα ή ωφέλιμη. Τέλος, είναι σημαντικό όποιος και όποια δύναται, να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις που έχουν σκοπό στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να μη διστάζει να καταγγέλλει παράνομες δραστηριότητες κατά του περιβάλλοντος όταν αυτές γίνονται αντιληπτές.

Πέραν από τα όποια ηθικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των ειδών, πρέπει σήμερα να κατανοήσουμε όλοι ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει επιπτώσεις και στη δική μας ζωή. Τίποτα δεν είναι πλέον όπως παλιότερα. Ο ανθρώπινος πληθυσμός μέσα στα τελευταία 100 χρόνια τετραπλασιάστηκε και συνεχίζει να αυξάνεται γεωμετρικά, με αποτέλεσμα η κάθε μικρή και φαινομενικά αθώα παρέμβαση του καθενός μας να γιγαντώνεται αθροιστικά. Οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν απλόχερα τα υγιή οικοσυστήματα σήμερα καταρρέουν μαζί με αυτά. Η παροχή τροφής, νερού και καθαρού αέρα, η αποικοδόμηση των αποβλήτων μας, η προστασία από πλημμύρες και άλλες πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες που θεωρούμε δεδομένες, υφίστανται μόνο όταν τα οικοσυστήματα είναι σε ισορροπία. Όσο αυτήν την ισορροπία την εκτοπίζουμε με ρύπους, με συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος και αλλαγή χρήσης γης, με αποδεκατισμό των άγριων ειδών σε στεριά και θάλασσα και με κάθε είδους καταστροφική παρέμβασή μας, τόσο οι υπηρεσίες αυτές θα μας αποχαιρετούν. Κι αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας, στην οικονομία μας και σε πολλές περιπτώσεις, στην επιβίωσή μας. Μας αφορά όλους λοιπόν και έχουμε όλοι χρέος να διαφυλάξουμε την άγρια φύση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Από τα κάλαντα στα ρόδια: Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Πόλης και της Μ. Ασίας που τηρούμε έως σήμερα

Ο Γεράσιμος Τζωρτζάτος φυλάει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων - Μια συλλογή γεμάτη θησαυρούς