ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανδρέας Ησαϊάδης: Ιπτάμενος και τζέντλεμαν από απόσταση!

Drone του Ανδρέα Ησαϊάδη
Drone του Ανδρέα Ησαϊάδη

Μιλά στο Newsbomb.gr για το χόμπι που κερδίζει συνεχώς έδαφος και επισημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό με drone

Ο Ανδρέας Ησαϊάδης είναι ένας από τους σπεσιαλίστες στην Ελλάδα σε ότι αφορά το πιλοτάρισμα των Drone. Μια νέα δραστηριότητα που συνεχώς κερδίζει φανατικούς υποστηρικτές. Ο ίδιος άρχισε πριν λίγα χρόνια και κόλλησε. Απέσπασε μάλιστα και διάκριση σε διαγωνισμό.

Μιλά στο Newsbomb.gr για την νέα τάση που ακολουθούν οι λάτρεις του μοντελισμού καθώς όπως εξηγεί πρόκειται για μια εξέλιξη του.

Υποστηρίζει δε πως η ενασχόληση με το drone προσφέρει μια αληθινά virtual αίσθηση καθώς ουσιαστικό ο χρήστης πιλοτάρει από το έδαφος αλλά νιώθει ότι πετά μαζί του σαν να κάθεται μέσα σε ένα virtual cockpit.

Στην συνέχεια επισημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τα μέρη που διαθέτει για να προσελκύσει λάτρεις από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αγώνες drone.

Drone ως χόμπι αλλά και ως αγώνισμα… Πως ξεκίνησες αυτή σου την δραστηριότητα;

«Η πρώτη γνωριμία μου με τα drone ήταν πριν 5 χρόνια με ένα φωτογραφικό drone στο οποίο καθώς πετούσε έβλεπα ότι έβλεπε και η κάμερα του κατά τη διάρκεια της πτήσης από το κινητό μου. Λίγους μήνες μετά αγόρασα κάτι FPV Γυαλιά όπου μπορούσα να βλέπω. FPV σημαίνει 1st person view δηλαδή με απλά λόγια φορώντας τα γυαλιά νιώθεις σαν να είσαι μέσα το drone και βλέπεις ότι βλέπει και αυτό!

O Ανδρέας Ησαϊάδης μιλά στο Newsbomb.gr για τα Drones που απογειώνουν τις αισθήσεις των χρηστών τους

Την πρώτη μου πτήση με τα FPV γυαλιά θα την θυμάμαι για πάντα! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Έτσι αμέσως άρχισα να ψάχνομαι για το πώς θα μπορούσε αυτή η εμπειρία να γίνει ακόμα πιο ρεαλιστική. Τυχαία στο internet είδα τα Racing ή freestyle drones που ήταν σχεδιασμένα για να τα πετάς με τα FPV γυαλιά. Δεν το πολυσκέφτηκα και αγόρασα ένα τέτοιο με περίπου 500€ σύνολο μαζί με όλα τα αξεσουάρ, τηλεκατεύθυνση, μπαταρίες, φορτιστές και φυσικά τα γυαλιά. Ετσι μπήκα στο hobby, και για 1 μήνα δεν είχα ιδέα πώς να το συναρμολογήσω ή και να το πετάξω καθώς σε αντίθεση με τα φωτογραφικά drone τα racing / freestyle drones δεν έχουν αυτοματισμούς κατά τη πτήση! Απλά το κοιτούσα και έβλεπα σχετικά video στο youtube για να ενημερωθώ και να μάθω. Ευτυχώς από καθαρή τύχη είδα ένα κατάστημα μοντελισμού στη Γλυφάδα και μπήκα μέσα να ρωτήσω. Με τη συμβουλή του καταστηματάρχη προπονήθηκα στο χειρισμό με ένα simulator που αγόρασα για λίγα δολάρια. Έτσι έμαθα τα βασικά κ έμαθα να πετάω, και έτσι σιγά σιγά έμαθα τα βασικά γύρω από τα drone.

Μέσα από την ενασχόληση και χάρη στα social media και τις σελίδες που υπάρχουν για τα FPV Drone βρήκα και άλλους που είχαν την ίδια τρέλα με εμένα και συναντιόμασταν στο παλιό αεροδρόμιο, σε πλατείες ακόμη και σε υπόγεια γκαράζ και «παίζαμε» αγώνες όλοι μαζί. Οργανωθήκαμε και φτιάξαμε και πύλες όπου πλέον μπορούσαμε να τρέχουμε αυτοσχέδιους αγώνες ως προπόνηση για τους πραγματικούς αγώνες, δηλαδή για το πανελλήνιο».

Οι αγώνες των drones πως γίνονται; Έχουν να κάνουν με ταχύτητα ή δεξιότητες;

«Σίγουρα η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο, είναι αγώνες ταχύτητας σε μια πίστα όπου κάνεις προκαθορισμένο αριθμό lap. Αλλά χρειάζεσαι τις δεξιότητες για να το χειριστής. Μιλάμε για ταχύτητες άνω των 100χλμ σε 1sec και πρέπει να το πιλοτάρεις μέσα από πύλες, γύρω από σημαίες και άλλα εμπόδια που διαμορφώνουν μια 3D πίστα όπου αγωνιζόμαστε. Τα drone πετάνε όπως θέλεις εσύ δεν έχουν την αεροδυναμική ενός αεροπλάνου οπότε στους αγώνες drone είναι συνηθισμένο να έχεις 360μοιρών στροφή, ή ζικγ ζαγκ που καταλήγουν με loop σε μια πύλη».

Που γίνονται αυτοί οι αγώνες;

«Ιδανικά σε μοντελοδρόμια ή γήπεδα. Έχουν γίνει κάποιοι αγώνες και γίνετε και Πανελλήλιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της επιτροπής Αερομοντελισμού ΕΛΑΟ. www.epae2020.gr».

Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός για αγώνες Drones;

«Ναι γιατί όχι, στο εξωτερικό γίνονται αγώνες ακόμα και μέσα στις πόλεις. Αλλά νομίζω είναι νωρίς για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πάντως αν βρεθούνε οι κατάλληλοι χορηγοί όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και με τα drone θα ανθίσει. Ο κόσμος σίγουρα το μαθαίνει και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ασχολούνται. Είναι το μέλλον.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον είναι λίγοι αυτοί που πετάνε racing drone και λόγω covid πήγαμε πίσω καθώς ακυρώθηκε το πανελλήνιο του 21’ και αναμένουμε την ημερομηνία διεξαγωγής του στο μέλλον».

Το Drone στο έδαφος

Είναι ακριβό χόμπι το drone ή μπορεί να το κάνει και κάποιος πιο…χαλαρά χωρίς να διαθέσει πολλά χρήματα;

«Όλα τα hobby εξ ορισμού απαιτούν χρήματα, το πόσο ξοδεύει ο καθένας για να ευχαριστηθεί το hobby του έχει να κάνει με το πορτοφόλι του. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και ναι μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με λίγα χρήματα ώστε να διαπιστώσει αν είναι κάτι που του αρέσει, πχ υπάρχουν έτοιμα πακέτα με το drone, τηλεκατεύθυνση, γυαλιά από 250€ αλλά μπορείς κάποιος να ξεκινήσει και με 1.000€, ότι πληρώνεις παίρνεις… Υπάρχουν drone για racing, freestyle, long range, ακόμη και πιο μικρά από τη παλάμη σου για να πετάς μέσα στο σπίτι! Πάντως ένα είναι σίγουρο, αν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί το πιο πιθανό είναι να κολλήσει το μικρόβιο του FPV Πιλότου».

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με αυτό, τι σου προσφέρει εσένα;

«Γιατί να ασχοληθείς; Δύσκολη ερώτηση. Γιατί κάποιος ασχολείται με τη φωτογραφία ή το ψάρεμα, τη ποδηλασία ή το παραπέντε ως hobby;

Είναι φοβερή εμπειρία, σε κερδίζει αμέσως. Παντρεύει πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί. Ουσιαστικά σου προσφέρει μια αληθινά virtual αίσθηση καθώς πιλοτάρεις το drone από το έδαφος αλλά πετάς μαζί του σαν να κάθεσαι μέσα σε ένα virtual cockpit.

Ανάλογα με το στυλ σου, και τι σου αρέσει μπορείς να πετάς στην εξοχή πάνω από βουνά, να περνάς κάτω από γέφυρες σε ποτάμια, να πετάς με τους γλάρους πάνω από τις βάρκες ή μέσα σε εγκαταλελειμμένα κτήρια ή ακόμα και γύρω από μια πίστα με εμπόδια προσπαθώντας να κερδίσεις τους άλλους αγωνιζόμενους.

Το drone μην ξεχνάμε διαθέτει κάμερα και καταγράφει τη πτήση οπότε για κάποιον μπορεί να προσφέρει ένα μέσω για να κινηματογραφήσει να κάνει edit κτλ

Και φυσικά για πολλούς το drone δεν είναι η πτήση καθαυτή που τους πορώνει, αλλά η διαδικασία να το φτιάξεις, να το βελτιώσεις να το προγραμματίσεις. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το FPV Drone θα σου πουν πως είναι η μισή χαρά το γεγονός πως παντρεύουν διάφορα εξαρτήματα για να φτιάξουν το drone όπως το θέλουν. Εγώ λόγω δουλειάς & 2 παιδιών δεν έχω τόσο χρόνο ελεύθερο και προτιμώ να πετάω παρά να το συναρμολογώ.

Προσωπικά ποτέ δεν είχα το μικρόβιο των αγώνων αλλά με τα drone οι αγώνες με έκαναν καλύτερο πιλότο».

Έχεις πάρει κάποια διάκριση και αν ναι, τι και σε ποιον αγώνα;

Η καλύτερη μου θέση ήταν που βγήκα 6ος, πριν 2χρόνια στη Θήβα. Η χαρά μου ήταν που κατάφερα να σταθώ δίπλα σε πολύ γρηγορότερους πιλότους. Δεν πήρα κάποιο μετάλλιο αλλά ήταν μια μεγάλη νίκη για εμένα καθώς τερμάτισα μπροστά από πολλούς που κατά τις προπονήσεις που κάναμε ήταν ταχύτεροι από εμένα. Εξακολουθώ να προτιμώ να πετάω racing droneς και ευελπιστώ σύντομα να αρχίσω πάλι τις προπονήσεις. Αλλά το τελευταίο καιρό απολαμβάνω εξίσου να πετάω long range drones πάνω από τις μαρίνες με τα σκάφη στη Γλυφάδα.

Ο συναγωνισμός είναι σκληρός;

«Ναι, αλλά πάντα με φιλική διάθεση. Είναι στις αρχές ακόμα το σπορ αυτό οπότε όσοι ασχολούνται έχουν τη καλή διάθεσή να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να το χαρείς ακόμα περισσότερο. Κατά τους αγώνες, οι κόντρες είναι σίγουρα θεαματικές και όπως και στα rally δεν λείπουν οι συγκρούσεις».

Είναι μια εξέλιξη του μοντελισμού ή όχι;

«100%. Ο μοντελισμός συναντάει τη τεχνολογία. Όταν βγήκαν τα πρώτα drone δεν είχαν καν κάμερα. Σήμερα έχουν γίνει digital με HD σήμα και η εμβέλεια τους μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 5χλμ. Αλλά δεν απευθύνετε μόνο σε μοντελιστές. Μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους από πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα όπως και ηλικίες. Με τα drone ασχολούνται παιδιά από 10ετων (ίσως και πιο κάτω) μέχρι συνταξιούχους».

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να παίρνουμε άδεια για να απογειώσουμε ένα drone;

«Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες drone με βάση το βάρος τους και αυτό καθορίζει και την απαιτούμενη άδεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά με τα drone που κινηματογραφείς πρέπει να καταθέσεις σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ. Επίσης έχει να κάνει και με την σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει κάποιους κανόνες, πχ δεν πετάς κοντά σε αεροδρόμιο, δεν πετάς πάνω από κόσμο ή αρχαιολογικούς χώρους.

Υπάρχει πλέον και το κατάλληλο δίπλωμα ως άδεια χειριστή το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό. Για το FPV Drone θα έλεγα πως ακόμη δεν απαιτείται κάτι τέτοιο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.