ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, στο Newsbomb.gr: Πως τα λόμπι διαφθείρουν «νόμιμα» την Ε.Ε.

Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, στο Newsbomb.gr: Πως τα λόμπι διαφθείρουν «νόμιμα» την Ε.Ε.
Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης μίλησε στο Newsbomb.gr
Newsbomb.gr

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης μίλησε στο Newsbomb.gr, περιγράφοντας αυτό που θεωρεί ως «πυρήνα» του σκανδάλου του Qatar Gate, καθώς και για την πολιτική του κόμματος του που έρχεται «απέναντι» από τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, όπως τονίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον συναντήσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, στο περιθώριο της πρόσφατης Ολομέλειας.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, σε αντίθεση με ότι θεωρούν συνάδελφοί του από άλλα κόμματα, θεωρεί ότι το Qatar Gate δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο, και οι αιτίες του πρέπει να αναζητηθούν στον «πυρήνα» της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

«Σας θυμίζω ότι το 2011 παραιτήθηκαν τα 11 από τα 18 μέλη της Κομισιόν, οι Επίτροποι εκείνης της θητείας, εξαιτίας σκανδάλου που εμπλέκονταν όμιλοι και μεγάλα συμφέροντα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα», σημειώνει, εξηγώντας:

«Εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζονται κανονισμοί που επηρεάζουν 27 κράτη μέλη – οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα βλέπουν ως αγορές όλα αυτά. Όταν περνάει η Ε.Ε. λοιπόν έναν σχετικό νόμο που ευνοεί τα συμφέροντα, ανοίγει για αυτά 27 μεγάλες αγορές. Έτσι, ο κάθε ένας βάζει τα λόμπι του, τα think tank του, τις ΜΚΟ του για να επιδράσει σε αυτές τις αποφάσεις. Η κάθε τροπολογία που ψηφίζεται «στάζει» εκατομμύρια ευρώ για αυτά τα συμφέροντα».

«Τα συμφέροντα αυτά πασάρουν τις τροπολογίες με συγκεκριμένη διατύπωση και διάφορα προσχήματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά, βλέπουμε ως δια μαγείας να ψηφίζονται αυτές από πολλούς ευρωβουλευτές», συμπληρώνει.

«Οπότε», συνεχίζει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «τα λόμπι διαφθείρουν νόμιμα την Ε.Ε. – εδώ είναι το σπίτι τους και μπαίνουν με το… καρτελάκι τους, όπως μπαίνετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι»…

«Η αποστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ είναι να τα αποκαλύπτει αυτά και να καταψηφίζει τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται για τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., τον οποίο τον χαρακτηρίζει ως κάτι «ελάχιστο» για να ζήσει ο ευρωπαίος πολίτης και αναδεικνύει την πρόταση του κόμματός του.

«Κινείται σε άθλια επίπεδα και οι αναγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, με την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, είναι μια στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στην οποία συνηγορούν όλα τα κόμματα. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχούν για αυτό ενώ η λογική τους είναι ακριβώς η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία με επιδόματα και market pass που δεν λύνουν το πρόβλημα, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύοντας ως παράδειγμα την Ισπανία που κάνει το ίδιο πράγμα! Παράλληλα, τα δύο αυτά κόμματα τσακώνονται για το ποιος έκοψε τα λιγότερα», υπογραμμίζει.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, αναφορικά και με τις επερχόμενες εκλογές, καταλήγει:

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό κι αυτό αν θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου, που είναι τα ιερά και όσια για τα άλλα κόμματα και την Ε.Ε. Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμερισμό της εξουσίας του κεφαλαίου. Ο λαός να χαράξει τη δική του πολιτική με βάση τα δικά του κριτήρια και συμφέροντα, και όχι με τους νόμους της ζούγκλας της αγοράς. Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι αβάδιστος και αξίζει να προβληματιστεί ο λαός και να τον επιλέξει».

Δείτε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Παπαδάκη στο Newsbomb.gr:

Σχετικές ειδήσεις