Kid Moxie
Πηγή: Paige Von Bank
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode

Η Kid Moxie αποκαλύπτεται από το Α έως το Ω. Το κορίτσι της cinematic pop μουσικής, που διαπρέπει στο Λος Άντζελες έχει να μας αφηγηθεί ιστορίες που ζεις once in a lifetime.

Ο σπουδαίος Ισπανός συγγραφέας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, λέει στον Δον Κιχώτη «Μην αγαπάς αυτό που είσαι, αλλά αυτό που μπορείς να γίνεις». Μια ρήση που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Kid Moxie, κατά κόσμον Έλενας Χαρμπίλα η οποία διαπρέπει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες.

Η πολυτάλαντη καλλιτέχνις (ερμηνεύτρια, συνθέτρια, παραγωγός, ηθοποιός), δεν έχει κερδίσει μόνο εμάς με τη μουσική της, την ατμοσφαιρική cinematic pop, όπως την ονομάζει, αλλά και σταρ της παγκόσμιας μουσικής, όπως οι Depeche Μοde, που μόλις άκουσαν τη διασκευή της στο Creep που «έντυσε» το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της ζήτησαν να συνεργαστεί μαζί τους και της πρότειναν ντουέτο (!) στο Wagging Tongue του τελευταίου τους άλμπουμ.

«Ήταν σοκ! Το χάρηκα όμως», μου λέει κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» που κάνουμε μαζί στη ζωή και τη διαδρομή της από το Α έως το Ω.

«Οι διασκευές είναι μια καλή γέφυρα ασφαλείας να σε μάθει το κοινό. Για το Creep δεν με έχουν κράξει ακόμα που το πείραξα», μου λέει και μου εξηγεί ποια στοιχεία του πασίγνωστου τραγουδιού ήθελε να φωτίσει με τη διασκευή της. Ωστόσο περιμένει το κράξιμο, που αναφέρει, όταν θα μας παρουσιάσει τη διασκευή στα «Λαδάδικα» του Μητροπάνου.

Η Kid Moxie που ως μικρούλα λάτρευε τον Μάικλ Τζάκσον και ντυνόταν σαν εκείνον, «Είχα μια αφίσα του που έκανα προσευχή. Ήμουν ερωτευμένη, έκλαιγα για τον Μάικλ Τζάκσον, του ζητούσα χάρες. Όταν πέθανε ήταν ο μόνος σούπερσταρ που ένιωσα να πεθαίνει και ένα κομμάτι δικό μου, γιατί με είχε διαμορφώσει πολύ σαν παιδί η μουσική του, η κίνησή του», εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποείται στο Λος Άντζελες.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά διάλεξα να ζω στο LA. Δηλαδή η Αθήνα είναι κάπως η σύζυγος και το LA. Το Λος Άντζελες είναι σαν μια μαύρη τρύπα να σε απορροφάει» μου λέει για την πρώτη επαφή της με την «πόλη των αγγέλων». «Πολλά κουλά συμβαίνουν στο LA. Θυμάμαι να είμαι στην παρέα του Κουίνσι Τζόουνς με τον Τζο Πέσι και να βλέπουμε τζαζ και μετά να κάνω ένα τσιγάρο με τον Πέσι και να μου λέει ιστορίες για την Ελλάδα ή να βλέπω τον Ράιαν Γκόσλινγκ να ψωνίζει ραπανάκια. Η αίσθηση σε αυτή την πόλη είναι πως όλα είναι δυνατά. Και νομίζω ότι μου ταιριάζει αυτό. Ότι μπορείς να φτάσεις όπου θέλεις. Στην Ελλάδα είχα την αίσθηση ότι μου κόβουν τα φτερά. Ωστόσο, έχω μια άλλη θεωρία τώρα. όπου πας φέρνεις τον εαυτό σου»

Αναφέρομαι στο ξεκίνημά της. «Δεν το θυμάμαι», μου απαντά και μου εξηγεί το λόγο «Ίσως δεν πρέπει να σκέφτεσαι πάρα πολύ τα πράγματα πριν ξεκινήσεις. Εγώ δεν έκατσα να ζυγίσω τα πράγματα, γιατί τότε μπορεί και να μην το έκανα. Δεν ήταν υπέρ μου οι πιθανότητες το να φύγω για την Αμερική, να κάνω αυτό ή το άλλο. Απλώς το έκανα τότε με την άγνοια του "κινδύνου". Σκεφτόμουν την αποτυχία αλλά δεν την άφηνα να με σταματήσει. Κάπως γίναμε λίγο "φίλες," ότι "υπάρχεις αλλά και τι θα μου κάνεις;"».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Kid Moxie, έχει συνεργαστεί επίσης με τους τεράστιους Ντέιβιντ Λιντς και Άντζελο Μπανταλαμέντι και επίσης βρίσκεται πίσω από μουσικό σήμα του χολιγουντιανού στούντιο της MGM. «Δεν το περίμενα ως εκδοχή. Ήρθε η πρόταση από το στούντιο. Φυσικά έχω δουλέψει πάρα πολύ, αλλά ίσως ήμουν και κάπως τυχερή σε κάποια πράγματα. Μέσα μου αναρωτιόμουν γιατί με προσλάβανε. Οι Αμερικάνοι θα συγχωρήσουν την απειρία αλλά ποτέ την ανασφάλεια. Έτσι αν και μέσα μου είχα ανασφάλεια για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, έδειχνα πάντα ότι "το έχουμε". Υπήρχαν φορές που έκλαιγα από την ένταση, γιατί αυτά τα 15 δευτερόλεπτα [του μουσικού σήματος] πήραν ενάμιση χρόνο. Ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο και εκεί βλέπεις πώς είναι να συνεργάζεσαι με ένα στούντιο τέτοιου βεληνεκούς».

Η Έλενα είχε επίσης την «τύχη» σύμφωνα με την ίδια, να συναντήσει και να συνεργαστεί με τον τεράστιο και αγαπημένο Αλ Πατσίνο, τον πρώτο καιρό που βρέθηκε στο Λος Άντζελες. «Δεν έκανα κάτι σπουδαίο, ήμουν λίγο τυχερούλα», μου απαντάει αφοπλιστικά.

«Έτυχε να τον γνωρίσω και αυτόν. Ακόμα μιλάμε για εκείνον αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα και κάτι σπουδαίο. Επειδή το όνομα είναι τεράστιο ακούγομαι κι εγώ πιο μεγάλη επειδή στάθηκα δίπλα του έστω και για λίγο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει κάτι φοβερό. Έπαιξα ένα μικρό ρόλο και ακόμα το συζητάμε. Από την άλλη λέω τι ωραίο που έγινε και αυτό και μπορώ να σου πω ότι ο Πατσίνο είναι ο μεγαλύτερος «κλόουν» που έχω γνωρίσει, ότι είχε ξανθές ανταύγειες, ότι φορούσε παπούτσια πλατφόρμα, ότι μας κάλεσε σε ένα screening του Scarface σε remaster version και έβλεπα τον Τόνι Μοντάνα να κοιτάει τον Τόνι Μοντάνα. Φανταστική ιστορία, ότι το έζησα για λίγο και ήταν από τις πρώτες μου εμπειρίες τους πρώτους 6 μήνες που είχα πάει στο LA. Αλλά δεν έκανα κάτι τόσο φοβερό. Ήμουν λίγο τυχερούλα, έτυχε να μιλάω ελληνικά και έψαχναν τότε μια μικρή κοπέλα που θα κάνει την κολλητή της Σαλώμης. Έτυχα να είμαι εγώ αυτή μέσω της καθηγήτριας υποκριτικής μου. Κάποιες γραμμές είπα, δεν έπαιξα και ρολάρα».

«Επιστρέφοντας» στην Ελλάδα, μου λέει για το ησυχαστήριο της στην Πάρο, το νησί που την βοηθάει να κάνει αποτοξίνωση από όποια ένταση κουβαλάει, τον τόπο που τη «φορτίζει» και τη φέρνει «στα ίσα» της.

Και η οικογένειά της; «Κουβαλάω μέσα μου τους γονείς μου καθημερινά, σε απαντήσεις, σε αντιδράσεις που έχω. Συναισθηματικά έχουν χρωματίσει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό την εσωτερική μου παλέτα θα έλεγα. Είμαι γεμάτη από εκείνους», εξομολογείται.

Η Kid Moxie ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει το νέο της άλμπουμ στο οποίο μας παρουσιάζει όλες τις διασκευές της και μάλιστα θα την ακούσουμε και στις πρώτες ελληνικές, όπως το πασίγνωστο «Ανήκω σε εμένα», σε ντουέτο με τον Γιώργο Μαζωνάκη. «Θα βγει στις αρχές του νέου έτους από τη Minos-Emi / Universal», μου λέει αποκαλύπτοντας τα επόμενα σχέδιά της. Παράλληλα, αυτή την εποχή γράφει και το σάουντρακ μιας ταινίας στην Αμερική «ένα θρίλερ sci-fi και θα βγει τέλος του 2024». Η Έλενα έχει γράψει επίσης τη μουσική για το Milky Way, την πολυαναμενόμενη σειρά του Βασίλη Κεκάτου που θα κυκλοφορήσει στο Mega στις 2 Νοεμβρίου, έχει γράψει κομμάτια για την επόμενη, δεύτερη σεζόν του Maestro. Μου λέει για τη δική της εμπειρία με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη: «Ο Χριστόφορος είναι από τους καλύτερους συνεργάτες που είχα ποτέ. Πάντα έλεγα ότι έχει αστέρι. Έχει μια παιδικότητα πολύ τρυφερή και αναζωογονητική και ταυτόχρονα είναι ο πιο επαγγελματίας που έχω συναναστραφεί στην Ελλάδα».

Το πιο σημαντικό πράγμα για την Kid Moxie είναι να κάνει πράγματα για τα οποία είναι υπερήφανη. Επίσης, για εκείνη το κίνητρο «είναι πιο σημαντικό από το ταλέντο. Είναι η βενζίνη στο αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχω ένα όνειρο και δεν κάνω ό,τι μπορώ. Και είναι αυτό που θα σου δημιουργήσει τις ευκαιρίες και θα σε κάνει να προκαλέσεις την τύχη σου στο μέλλον».


Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία της Kid Moxie έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Ανήκω σε εμένα
Βαγγελης Παπαθανασίου / Βιντεοπαιχνίδια
Γουάγκινγκ Τανγκ (Wagging Tongue) με Depeche Mode
Διασκευές
Έλενα Χαρμπίλα
Ζόρια
Ηθοποιός
Θυσίες
Ιστορία / Ιδεοψυχαναγκαστική
Κid Moxie
Λος Άντζελες
Μilky Way / ΜGM / Μπανταλαμέντι Άντζελο
Ντέιβιντ Λιντς / «Νταρκίλα»
Ξεκίνημα
Οικογένεια
Πάρος / Πατσίνο
Ρέντιοχεντ (Radiohead για Creep)
Σινεμάτικ Ποπ – (Cinematic Pop) / Σχέδια επόμενα
Τζάκο (Μάικλ Τζάκσον)
Υπαρξιακή κρίση / Υπερβατικός Διαλογισμός
Φόβοι / Φρίκες
Χριστόφορος Παπακαλιάτης - Maestro
Ψυχοθεραπεία
Ώθηση

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930




Διαβάστε επίσης

Ο HAUSER στο Newsbomb.gr: «Είναι σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο»

Μαρία Κηλαηδόνη: «Ο Λουκιανός με πέρασε από οντισιόν» - Η «Παναγιωταρά», η σύγκριση, η ψυχοθεραπεία

Χόρχε Μπουκάι, εσείς έχετε λύσει τα θέματά σας;

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ