Νεκταρία Γιαννουδάκη
Από τον «Σασμό» στις «Ψυχοκόρες» και θεατρικά στην παράσταση «Da». Η Νεκταρία Γιαννουδάκη αποκαλύπτεται στο Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Νεκταρία Γιαννουδάκη στο Newsbomb.gr για το «DΑ», τον «Σασμό» και τις «Ψυχοκόρες»

Η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη σε μία προσωπική εξομολόγηση, με αφορμή την παράσταση «DA»…

Το ραντεβού δόθηκε στο Θέατρο Ιλίσια, στο δεύτερο σπίτι της για φέτος, καθώς όπως μού λέει χαρακτηριστικά η χημεία και οι σχέσεις με όλη την ομάδα της παράστασης «DA» είναι μαγική.

Χαμογελαστή και ευγενική, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ευγνωμοσύνη της για τα όμορφα που τής συμβαίνουν στη ζωή και τη δουλειά, η Νεκταρία Γιαννουδάκη είναι στην ωραιότερη φάση της ζωής της. Ώριμη, περιτριγυρισμένη από εξαιρετικούς συνεργάτες, φίλους και οικογένεια, απαντά με ειλικρίνεια και ανοίγει σημαντικά κεφάλαια της ζωής της.

Το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Hugh Leonard, «DA», ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Ιλίσια, έπειτα από την περσινή μεγάλη επιτυχία… Πώς αισθάνεστε;

Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Είμαστε sold out, το κοινό αγκάλιασε την παράσταση όπως κι εμείς. Με αυτή τη δουλειά συμβαίνει κάτι μοναδικό… Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην παράσταση, ακόμη και στις σκηνές που δεν παίζουμε, στεκόμαστε στις κουΐντες, παρακολουθούμε και συγκινούμαστε. Επίσης, κι ας παίζουμε για δεύτερη χρονιά, προσπαθούμε να αναζητούμε νέα στοιχεία για τους ρόλους μας και να εξελίσσουμε το κάθε κομμάτι.

οι ηθοποιοί της παράστασης

Συνεπώς υπάρχει χημεία με την υπόλοιπη ομάδα;

Υπάρχει νοιάξιμο και αγάπη. Ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο leader, ένας άνθρωπος δοτικός, που δίνει τα πάντα απλόχερα. Έχουμε τη χαρά να δουλεύουμε με τον σκηνοθέτη Πέτρο Ζούλια, που τον χαρακτηρίζει ευφυία και τρυφερότητα. Τι να πω, όμως, και για τους Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Σουξέ, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρο Κωνσταντέα, Βασίλη Παπαδημητρίου, Ταμίλα Κουλίεβα… Είναι όλοι καταπληκτικοί και νιώθω μεγάλη χαρά γι’ αυτή τη συνύπαρξη.

Υποδύεστε την κυρία Πράιν… Πώς θα την χαρακτηρίζατε;

Εμφανίζομαι ως κόρη του αφεντικού του Ντα για να ανακοινώσω ότι πουλάω το κτήμα. Η κυρία Πράιν, ενώ φαίνεται ότι έχει καλές προθέσεις, είναι περίεργη. Έχει μία σκληρότητα νομίζοντας ότι είναι δοτική. Έχει μία τσιγκουνιά, νομίζοντας ότι κάνει το σωστό.

Νεκταρία Γιαννουδάκη και Γρηγόρης Βαλτινός
Νεκταρία Γιαννουδάκη και Γρηγόρης Βαλτινός

Διαβάζοντας το σκηνοθετικό σημείωμα, κρατώ τη φράση «Η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο σταθερός αναμμένος φάρος»... Το πιστεύετε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε;

Πολύ. Δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο, παρά ο διπλανός μας. Πρέπει να προσπαθούμε να πράττουμε το σωστό για να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Ας είμαστε με τα παιδιά μας λίγο πιο εντάξει, για να φτιάξουν έστω εκείνα έναν κόσμο καλύτερο. Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε, να κοιτάζουμε μπροστά πράττοντας το καλό, αυτό νικά. Η δράση και η πράξη βελτιώνει τα πράγματα.

Τι σας τρομάζει περισσότερο στην εποχή μας;

Όσο προχωράμε επιστημονικά, σε άλλους τομείς έχουμε μεσαίωνα. Ανησυχώ, είμαι σκεπτική. Θεωρώ ότι πρέπει να βάλει ο καθένας το λιθαράκι του. Δεν γίνεται να καθόμαστε και να γκρινιάζουμε μόνο. Δεν γίνεται να μην κατεβαίνουμε στις πορείες, να μην ψηφίζουμε στις εκλογές. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά και πολιτικά ενεργοί. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση και σύνδεση με την οικογένειά μας, με το μυαλό, την κοινωνία. Τα πράγματα θέλουν συνέπεια…

Το έργο λέγεται «Da», πατέρας… Ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που λαμβάνει το κοινό αναφορικά με τη σχέση γονέα-παιδιού;

Υπάρχει μία θεωρία που λέει ότι είμαστε ο πατέρας και η μητέρα μας. Και για να προχωρήσουμε στη ζωή πρέπει να σκοτώσουμε τους γονείς μας, αυτά που κουβαλάμε και φέρουμε από εκείνους, με συγχώρεση μπορούμε να προχωρήσουμε στη δική μας ενηλικίωση και απογαλακτισμό.

οι ηθοποιοί

Είναι μία διαδικασία από την οποία περάσατε κι εσείς;

Ναι. Κάποια από τα στοιχεία που κουβαλούσα ήταν πολύτιμα, κάποια άλλα όμως ενοχικά βαρίδια που μου προκαλούσαν άγχος στη ζωή μου. Μαζί με το βάρος της Κρήτης και της κλειστής κοινωνίας που μεγάλωσα.

Ποια ήταν η δική σας σχέση με τον πατέρα σας;

Ήμουν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας στην Κρήτη. Τον αγαπούσα πολύ τον πατέρα μου, του είχα αδυναμία. Τότε, όμως, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν υπήρχαν χάδια και τρυφερότητα, αλλά τολμώ να πω ότι πάντα η αγάπη συμβάδιζε με την αυστηρότητα.

Πώς αντέδρασαν οι δικοί σας όταν τους είπατε ότι θα γίνετε ηθοποιός;

Νομίζω ακόμη και σήμερα, σε προοδευτικές οικογένειες, όταν ένα παιδί λέει ότι θα γίνει ηθοποιός… ο γονέας δεν χαίρεται. Είναι λογικό οι γονείς να έχουν αγωνία, φόβους, στο παρελθόν μάλιστα οι γονείς δεν εμπιστεύονταν πολύ τα παιδιά τους. Οι δικοί μου, λοιπόν, δυσκολεύτηκαν στην αρχή, γι’ αυτό το έκρυψα κι εγώ για κάποιο καιρό. Μετά το αποδέχτηκαν!

Ως μητέρα, πώς λειτουργείτε;

Καλό θα ήταν να απαντούσαν τα παιδιά μου (γέλια)…. Το μόνο που παραδέχομαι είναι ότι, παρά τη φύση της δουλειάς μου που είναι απαιτητική, δεν είμαι μαμά απούσα. Μετά τις απαιτητικές περιόδους, περνάμε εβδομάδες «λάσκα» για να τα χαρώ και να με χαρούν.

Νεκταρία Γιαννουδάκη

Μιλώντας για τα τηλεοπτικά… Αφήσατε πίσω σας τον «Σασμό». Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτή τη δουλειά. Η επιτυχία της σειράς ήταν και είναι μεγάλη, δεχτήκαμε μεγάλο κύμα αγάπης. Ολοκλήρωσα την διαδρομή μου όμως με τη Σοφία, αισθάνθηκα ότι είναι ένας κύκλος που έκλεισε. Να πω, μάλιστα, ότι ως ρόλος δέχτηκα άσχημη κριτική από τηλεθεάτριες στο τέλος. Μου έλεγαν «τι πάει να κάνει τώρα αυτή μεγάλη γυναίκα, θέλει να κυνηγήσει τα όνειρά της στο πανεπιστήμιο;»… Μου έκανε τρομερή εντύπωση, αναρωτιόμουν πώς μία γυναίκα του σήμερα θεωρεί ότι μία άλλη γυναίκα (κι ας είναι ηρωίδα σε σειρά) δεν έχει δικαίωμα στα 50 να ξεκινήσει νέα πράγματα…

Σας βλέπουμε, όμως, σε μία μεγάλη παραγωγή, στις «Ψυχοκόρες»…

Είναι μία καταπληκτική δουλειά, είμαι υπερήφανη. Οι ηθοποιοί, οι συντελεστές, είναι όλοι καταπληκτικοί, και έχουμε βέβαια να δουλέψουμε πάνω σε ένα εξαιρετικό σενάριο. Βλέπουμε τα επεισόδια και είναι σαν να μην έχουμε κάνει ποτέ γύρισμα. Παίρνουμε ο ένας τον άλλον και δίνουμε συγχαρητήρια, συγκινούμαστε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράσημό σας στη δουλειά;

Οι συνεργάτες και οι σχέσεις που έχω χτίσει, μα κυρίως η αγάπη του κόσμου. Ποτέ, μα ποτέ, δεν υπήρξε κάτι ομορφότερο. Νιώθω ευγνωμοσύνη…


Πληροφορίες

Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ: Παπαδιαμαντοπούλου & Βασιλίσσης Σοφίας
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00


Διαβάστε επίσης


Ο Νίκος Γκέλια στο Newsbomb.gr: Το «Ναυάγιο», το Netflix και η οικογένεια

Η ώρα της μυθοπλασίας – Τα δυνατά χαρτιά της TV κάνουν πρεμιέρα

«Η Μάγισσα»: Ο Λευτέρης Χαρίτος αποκλειστικά στο Newsbomb.gr λίγο πριν την πρεμιέρα της σειράς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ