ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις της Εφορίας

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις της Εφορίας

Με βάση το ύψος του εισοδήματος και της οφειλής θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων με τη νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία. Η τελική μορφή της ρύθμισης θα καθοριστεί μετά από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους δανειστές, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα υπερκεράσει τις επιφυλάξεις των δανειστών, με την πρόταση που έχει ετοιμάσει σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση οφειλών θα γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να παρέχεται μια εξατομικευμένη λύση, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε οφειλέτη και το ύψος των χρεών που έχει δημιουργήσει.

Στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις Εφορίας μίλησε ο Δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος:

Όπως είπε ο κύριος Αναστασόπουλος «Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου θα προσδιορίζεται το ποσό που θα πληρώνει για να εξυπηρετεί τη ρύθμιση» ενώ «το ποσό αυτό θα καθορίζεται με βάση ένα συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει και το εισόδημα, με βάση κλιμάκια εισοδήματος» συμπλήρωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα ακριβή ποσοστά θα προσδιοριστούν ύστερα και από τις επαφές με τους δανειστές και ενδέχεται να υιοθετηθούν υψηλότεροι συντελεστές, αλλά σύμφωνα με τον κύριο Αναστασόπουλο η κυβέρνηση προωθεί ήδη προς συζήτηση μια κλίμακα με συντελεστές από 4% έως 40% με βάση την οποία έχουν γίνει υπολογισμοί».

«Οι ρυθμίσεις φαίνονται βιωσιμες γι' αυτους που εχουν μικρές οφειλές και αυτό που μένει να δούμε ειναι αν τελικά οι θεσμοί ζητήσουν να μπουν περιουσιακά κριτήρια τουλάχιστον για αυτούς που εχουν μεγάλες οφειλές» τόνισε ο κύριος Αναστασόπουλος.

Πώς θα υπολογίζεται η δόση

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κύριος Αναστασόπουλος «το ποσό που θα προκύπτει με βάση αυτούς τους συντελεστές και την κλίμακα θα αποτελεί την ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής και, διαιρούμενο δια του 12, θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης.

Έτσι, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα καθορίζονται και οι δόσεις.

Παράδειγμα:

Σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη είναι 10.000 ευρώ. Το ετήσιο ποσό αποπληρωμής ανέρχεται στα 400 ευρώ και η μηνιαία δόση στα 33 ευρώ.

(10.000 εισόδημα * 4% συντελεστής= 400 ευρώ ετησίως. 400/12 = 33 ευρώ η μηνιαία δόση).

* Προσοχή: Αυτό θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση που ο συντελεστής «κλειδώσει» στο 4%.

Ανάλογα με το ύψος της οφειλής προκύπτει και ο αριθμός των δόσεων. Όσο μεγαλύτερη ο οφειλή τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις.

Στο ιδιο παράδειγμα με (εισόδημα ετήσιο τις 10.000) αν κάποιος χρωστάει 2.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάνουν τις 60 σε αριθμό. (2.000 /33=60 δόσεις)

Αντίστοιχα αν κάποιος χρωστάει 4.000 οι δόσεις θα είναι 120.

Διαβάστε επίσης: Τα δίνει όλα ο Ευκλείδης: Κοινωνικό μέρισμα, 13ος μισθός, 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις

Προσοχή! Αλλάζει από σήμερα (2/5) το ωράριο τραπεζών

Σχετικές ειδήσεις