ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dorothy Hodgkin: H Google τιμά με Doodle τη βρετανίδα χημικό

Dorothy Hodgkin: H Google τιμά με Doodle τη βρετανίδα χημικό

Η Google γιορτάζει τα 104 γενέθλια της βρετανίδας χημικού Dorothy Hodgkin αφιερώνοντας της ένα Doodle.

Η Dorothy Hodgkin έδειξε το πάθος της για τη χημεία σε νεαρή ηλικία. Τελείωσε το σχολείο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί τα λατινικά ή κάποιο επιστημονικό μάθημα, αλλά πήρε κάποια ιδιωτικά μαθήματα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις για να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τελικά σε ηλικία 18 ετών, άρχισε τις σπουδές της στη χημεία στο Somerville College της Οξφόρδης. Αυτό ήταν ένα Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο δεχόταν μόνο γυναίκες.

Το 1940, σε ηλικία 30 ετών, η Dorothy Hodgkin αποκάλυψε τη χημική δομή της πενικιλίνης, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για τη συνθετική παρασκευή της.

Το 1969, μετά από 35 χρόνια έρευνας και 5 χρόνια αφότου της είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Χημείας, αποκάλυψε πιο περίπλοκα μόρια, όπως της βιταμίνης Β-12 και της ινσουλίνης.

Η Hodgkin γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1910 στο Κάιρο της Αιγύπτου, και απεβίωσε στις 29 Ιουλίου 1994. Ήταν η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964.

Κέρδισε το βαρύτιμο αυτό βραβείο για την εργασία της στην κρυσταλλογραφία με ακτίνες Χ, ενώ την επόμενη χρονιά τιμήθηκε και με το περίφημο βρετανικό μετάλλιο Order of Merit.

Διαβάστε επίσης:
Η ημέρα της μητέρας: Η Google τιμά όλες τις μητέρες