ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δ. Μπάσης: Χάθηκε η ελπίδα και το όνειρο

Δ. Μπάσης: Χάθηκε η ελπίδα και το όνειρο

Του Αντώνη Ανδρικάκη

Τον παρακολουθώ χρόνια. Θαυμάζω το ταλέντο του και εκτιμώ την σεμνότητά του. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές. Με συγκλονίζει όμως πραγματικά στην Βυζαντινή μουσική. «Έψελνα στην εκκλησία του χωριού μου από 8 χρονών. Τα πρώτα μου ερεθίσματα προέρχονται από την Βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική», εξομολογείται στο newsbomb.gr.

Τον πέτυχα στο χωριό του, το Χέρσο Κιλκίς. «Έρχομαι κάθε φορά που έχω χρόνο για να γεμίσω τις μπαταρίες μου. Είναι οι ρίζες μου και έχω ανάγκη για να ισορροπώ να έρχομαι σε επαφή με τις ρίζες μου. Εδώ τα πράγματα σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων είναι όπως τα έχω αφήσει. Για αυτούς είμαι ο Δημήτρης που ξέρανε και αυτοί είναι οι άνθρωποι που πέρασα τόσα χρόνια της ζωής μου».

Μας κάνει λοιπόν ο Δημήτρης ένα ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν τα πράγματα στο χωριό. «Αυτό που μου λένε είναι πως εδώ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Εδώ δεν υπήρχε η φούσκα. Ο καθένας έχει το σπίτι του, τον κήπο του, το κόστος ζωής είναι φτηνότερο. Εγώ έχω φίλους και συμμαθητές που είναι αγρότες και παράγουν τα πάντα. Κρέας, ζαρζαβατικά… τα πάντα. Φτάσαμε στη φάση αυτός που έχει ζώα και κήπο να είναι καλύτερα. Πριν από 15 χρόνια όλοι θέλανε να φύγουνε από το χωριό και να πάνε σε μια μεγάλη πόλη για να έχουνε περισσότερες ευκαιρίες. Σήμερα γίνεται το αντίθετο. Βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως είναι καλύτερα».

Μου μιλάει ακόμα για τους φόβους των γερόντων του χωριού. «Οι γέροντες επειδή ενημερώνονται –όπως όλοι μας- από τις ειδήσεις ζούνε μια μεγάλη ανασφάλεια. Όταν τους εξηγείς τι σημαίνει χρεοκοπία –που ακόμα δεν την έχουμε αποφύγει- και στάση πληρωμών, ότι δηλαδή μπορεί να μην πάρουν την σύνταξή τους νοιώθουν ανασφάλεια και αγανάκτηση. Για αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες του Ελληνικού λαού. Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν ο γέροντας θα πάρει την σύνταξη του ΟΓΑ»;

Αναφέρεται ακόμα στην κατάσταση που επικρατεί στο τραγούδι. «Καταφέραμε με υπερπροσπάθεια να ευτελίσουμε το προϊόν που λέγεται δίσκος ή C D που ήταν ένα κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού. Με στεναχωρεί αυτό . Και φταίμε όλοι μας…..»

Τέλος εύχεται να μπορέσουμε ξανά να ονειρευτούμε γιατί στις μέρες μας έχει χαθεί η ελπίδα και το όνειρο….

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ