ΦΑΡΜΑΚΟ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες των εταιρειών

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες των εταιρειών
PIXABAY

Στο 100% για τις δαπάνες έργων Έρευνας και Ανάπτυξης και στο 57,1% για τις δαπάνες Επενδυτικών Σχεδίων ανήλθε το ποσοστό συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης των υποβληθέντων αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιρειών κατ' εφαρμογήν της υπ' αριθμ. 4577/ 07.02.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, για τις δαπάνες του δευτέρου εξαμήνου του έτους 2019.

Οι σχετικές βεβαιώσεις συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) εκδόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθανάσιο Κυριαζή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) υποβλήθηκαν 36 αιτήματα με πλήρεις φακέλους από φαρμακευτικές εταιρείες για έργα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων ή/και επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής που υλοποίησαν. Εξ αυτών, 14 αιτήματα αφορούσαν σε δαπάνες, τόσο έργων Έρευνας και Ανάπτυξης όσο και Επενδυτικών Σχεδίων.

Το ποσό που αιτήθηκαν προς συμψηφισμό οι φαρμακευτικές εταιρείες/δικαιούχοι ανήλθε σε 26.153.807,40 ευρώ για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης και 55.642.072,85 ευρώ για δαπάνες Επενδυτικών Σχεδίων. Τελικά,

- για δαπάνες έργων Έρευνας και Ανάπτυξης συμψηφίστηκε ποσό 22.370.974,97 ευρώ, ήτοι ποσοστό συμψηφισμού 100%,

- ενώ για τα Επενδυτικά Σχέδια συμψηφίστηκε ποσό 27.629.025,03 ευρώ, ήτοι ποσοστό συμψηφισμού 57,1%.

Επισημαίνεται ότι το προϋπολογισθέν προς συμψηφισμό ποσό ανερχόταν συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ και είχε κατανεμηθεί ισόποσα για τις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης και τις δαπάνες Επενδυτικών Σχεδίων. Από την πρώτη κατηγορία, δεν απορροφήθηκε ποσό 2.629,025,03 ευρώ, το οποίο, όπως προβλεπόταν στη σχετική ΚΥΑ, μεταφέρθηκε στην κατηγορία των δαπανών Επενδυτικών Σχεδίων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα - Θάνατος 16χρονης: Τα ουρλιαχτά, το κινητό τηλέφωνο και τα βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr