ΦΑΡΜΑΚΟ

Χάπι κατά του κορονοϊού: Η Pfizer ανακοίνωσε προστασία έως 89% - Αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον

Pfizer
Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου
ASSOCIATED PRESS

Υψηλά ποσοστά προστασίας από νοσηλεία και βαριά νόσο covid-19, που φτάνουν έως και 89%, προσφέρει το χάπι της Pfizer έναντι του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, την Τρίτη (14/12/2021).

Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα της μελέτης EPIC-HR, το αντιικό χάπι της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%, εάν ληφθεί εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και κατά 88%, εάν ληφθεί την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η μελέτη αφορούσε ενήλικες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο covid-19.

Σε μια δεύτερη μελέτη, την EPIC-SR, που διεξάγεται σε ενήλικους με μέτριο κίνδυνο, η αποτροπή της νοσηλείας έφτασε το 70%, ενώ δεν καταγράφηκε θάνατος. Ωστόσο, το αντιικό χάπι δεν προσέφερε ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα για τέσσερις διαδοχικές ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας στον πρωταρχικό στόχο της μελέτης. Η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και στις δύο ομάδες, πάντως, υποδεκαπλασιάστηκε το ιικό φορτίο την πέμπτη ημέρα, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, αποδεικνύοντας την ισχυρή δράση του κατά του SARS-CoV-2.

Το χάπι, επίσης, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής «Όμικρον», όπως δείχνουν στοιχεία από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα δεδομένα αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της αντιικής από στόματος θεραπείας κατά του κορονοϊού της Pfizer, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγουσας έγκρισης.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι «είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή η πιθανή θεραπεία, εφόσον εγκριθεί, θα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει να νικήσουμε την πανδημία».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο χάπι κατά του κορονοϊού, πρέπει να χορηγείται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Σέρρες - Νεκρός 40χρονος από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία σε βάρος του από τραγουδίστρια

Οικογενειακή τραγωδία στο Κιλκίς: Πατέρας σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα

Η πρώτη ανακοίνωση του Παναγιωτόπουλου μετά τις καταγγελίες: «Ζητώ συγγνώμη»