ΦΑΡΜΑΚΟ

Πότε ξεκινά η χορήγηση των χαπιών κατά του κορονοϊού της MSD - Σε αναμονή η παράδοση στα νοσοκομεία

χάπι Merck κατά της covid-19
Στη χώρα μας έχουν έρθει 5.760 δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν σταδιακά
AP

Αναμονή για να ανοίξει η πλατφόρμα της συνταγογράφησης των χαπιών κατά του κορονοϊού της MSD (αμερικανική Merck).

Καθυστερεί η λειτουργία της πλατφόρμας για τη συνταγογράφηση του χαπιού κατά του κορονοϊού, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν να ανοίξει την Παρασκευή (14/01/2022). Ωστόσο, η έναρξη τοποθετείται πλέον το νωρίτερο αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη.

Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας, οι πρώτες δόσεις της αντιικής θεραπείας θα παραδοθούν σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στη χώρα μας έχουν έρθει 5.760 δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν σταδιακά και με βάση την κατανομή ανά Υγειονομική Περιφέρεια και νοσηλευτικό ίδρυμα, την οποία θα κάνει το Υπουργείο. Ανάλογα με την πορεία χορήγησης των θεραπειών, το απόθεμα νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, θα ανανεώνεται.

Επειδή το αντιικό αυτό φάρμακο έχει λάβει θετική γνωμοδότηση, όχι όμως ακόμα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), οι ασθενείς θα πρέπει να υπογράφουν ότι συναινούν στη χορήγηση της θεραπείας. Το έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο ασθενής, είναι ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Το δεύτερο ζήτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι ο χρόνος χορήγησης θα είναι ο ορθός, δηλαδή μέσα σε 2-3 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Από την επίλυση των δύο αυτών διαδικαστικών θεμάτων, θα εξαρτηθεί και η έναρξη της χορήγησης των χαπιών από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Η θεραπεία προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια covid-19, με παράγοντες κινδύνου όμως για σοβαρή νόσηση. Προτεραιότητα θα έχουν άτομα τα οποία λόγω της κατάστασης της υγείας τους, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον εμβολιασμό, με χρόνια νοσήματα και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιαγγειακά, ογκολογικοί ασθενείς κ.α. Στην ουσία, δηλαδή, τα χάπια κατά του κορονοϊού θα αντικαταστήσουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στις ομάδες του πληθυσμού που χορηγούνταν ήδη. Το χάπι της MSD, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί ενδονοσοκομειακά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση της θεραπείας, θα πρέπει να καταχωρούν την έβδομη μέρα μετά τη χορήγηση και την 28η μέρα, την πορεία της νόσου, για να γνωρίζει η αρμόδια επιτροπή πώς ανταποκρίνεται ο ασθενής στη θεραπεία.

Επιπλέον ποσότητες του χαπιού της MSD, πέραν των 5.760 δόσεων, δεν αναμένονται προς το παρόν στη χώρα μας. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την εταιρεία, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε νέα προμήθεια μετά από την έγκριση του EMA, είτε νωρίτερα με τη διαδικασία που ισχύει τώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΑΘ: Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση για τους απόκοσμους ήχους στη Θεσσαλονίκη

Ευρωβουλή: Nέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλονιστικές εικόνες με τα εγκαύματα του φίλου του που τον απεγκλώβισε

Survivor Spoiler 18/1: Αποχωρεί και αλλάζουν τα δεδομένα (video)