ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΦ: Πώς γίνεται η αναφορά παρενεργειών μέσω της Κίτρινης Κάρτας

ΕΟΦ: Πώς γίνεται η αναφορά παρενεργειών μέσω της Κίτρινης Κάρτας

Κάθε αναφορά στον ΕΟΦ μέσω της Κίτρινης Κάρτας, συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων για όλους τους ασθενείς. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας φαρμακοεπαγρύπνησης #MedSafetyWeek.

Στην εβδομάδα φαρμακοεπαγρύπνησης από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου συμμετέχει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ πραγματοποιεί για έβδομη συνεχή χρονιά την ενημερωτική εκστρατεία #MedSafetyWeek, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

Στη φετινή παγκόσμια εκστρατεία συμμετέχουν αρμόδιες αρχές φαρμάκων από 82 χώρες και δίνεται έμφαση στον καθοριστικό ρόλο του κάθε επαγγελματία υγείας, ασθενή και φροντιστή που αναφέρει μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένους ασθενείς, γι' αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειάς τους μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά. Ο σκοπός της παρακολούθησης της ασφάλειας είναι η απόκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες και η διερεύνηση για τυχόν νέες. Οι αρμόδιες αρχές εφαρμόζουν συστήματα για την ανίχνευση και την ανάλυση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών καθώς και την πρόληψη βλάβης σε μελλοντικούς ασθενείς.

Η Κίτρινη Κάρτα

Μέσω της Κίτρινης Κάρτας, ο ΕΟΦ συλλέγει, οργανώνει και διερευνά αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο θεσμός της Κίτρινης Κάρτας έχει βοηθήσει στην ταυτοποίηση διαφόρων ζητημάτων ασφάλειας που παλαιότερα δεν αναγνωρίζονταν ως σχετιζόμενα με ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή εμβόλιο, έως ότου ο ΕΟΦ λάβει πληροφορίες από αναφορές.

Αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ μέσω της Κίτρινης Κάρτας, οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στην ανίχνευση αναδυόμενων ζητημάτων ασφάλειας, έτσι ώστε ο ΕΟΦ να παρέμβει όταν κρίνεται απαραίτητο και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από ενδεχόμενη βλάβη.

«Κάθε αναφορά που γίνεται από έναν ασθενή, έναν επαγγελματία υγείας ή έναν φροντιστή είναι σημαντική για την απόκτηση περισσότερων γνώσεων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των φαρμάκων στην κλινική πρακτική και επιτρέπει τη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στον ΕΟΦ μέσω της Κίτρινης Κάρτας συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων για όλους τους ασθενείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα προσαρμοσμένες συνταγογραφικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα στους ασθενείς. Εάν εσείς ή ένας ασθενής που φροντίζετε, παρουσιάζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, βεβαιωθείτε ότι το αναφέρετε το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια. Συστήνεται οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με επαγγελματία υγείας, εφόσον ανησυχήσουν για την υγεία τους.

Μπορείτε να υποβάλετε μια αναφορά με πολλούς τρόπους:

• μέσω της εφαρμογής για την Κίτρινη Κάρτα- www.kitrinikarta.gr

• με αποστολή του εντύπου της Κίτρινης Κάρτας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yellowcard@eof.gr

• με ταχυδρομική αποστολή του εντύπου της Κίτρινης Κάρτας στη διεύθυνση: Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων -Λεωφ. Μεσογείων 284, 15562 Χολαργός

• τηλεφωνικά στο 213 20 40 337.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο

Επιστήμονες «έφτιαξαν» αίμα από βλαστοκύτταρα - Ξεκινά κλινική δοκιμή