ΦΑΡΜΑΚΟ

Κορονοϊός: Αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών την τελευταία εβδομάδα

COVID-19
Καταγράφεται αύξηση 20% στις αιτήσεις
AP

Αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού σε μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες αντανακλά η συνταγογράφηση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, το τελευταίο διάστημα.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 20% στις αιτήσεις για αντιική θεραπεία κατά του κορονοϊού, που συνταγογραφείται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με κριτήρια ηλικιακά και συννοσηροτήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, οι αιτήσεις σήμερα, Τρίτη (06/12/2022) αναμένεται να ξεπεράσουν τις 550.

Το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις διατηρούνται κοντά στις 500 τις εργάσιμες ημέρες, ενώ μειώνονται τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα και με τις επισκέψεις των ασθενών στα ιατρεία. Η συνταγογράφηση των αντιικών φαρμάκων παρουσίασε μια κάμψη μετά το καλοκαίρι, όταν και πάλι υπήρχαν περίοδοι με υψηλό ιικό φορτίο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 600 σε μια ημέρα.

Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αυτοί που οδηγούν τη συνταγογράφηση για τα αντιικά φάρμακα της covid-19, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Επίσης, νέα δεδομένα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, από δύο μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν ότι οι νοσηλείες κατά την περίοδο επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους μη εμβολιασμένους ασθενείς, ενώ κατά την επικράτηση της Όμικρον «οδηγός» στις νοσηλείες ήταν οι συννοσηρότητες.

Διαβάστε επίσης:

Υπό προϋποθέσεις η διαγραφή προστίμων σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί

ΟΟΣΑ: Στην πρόληψη μόλις το 3% των ευρωπαϊκών δαπανών για την υγεία

Κορονοϊός: Τα μακροχρόνια συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον