ΦΑΡΜΑΚΟ

Μίνα Γκάγκα: Συνταγογράφηση με τα διαθέσιμα φάρμακα

Μίνα Γκάγκα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν αντιπυρετικά και παυσίπονα φάρμακα με άλλη ονομασία. «Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν». Αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι οι γιατροί θα βλέπουν στη συνταγογράφηση εάν ένα σκεύασμα είναι σε έλλειψη και μέσω της ΗΔΙΚΑ θα δίνεται λίστα με άλλα, ακριβώς ίδια φάρμακα τα οποία είναι διαθέσιμα, ώστε να γνωρίζουν και οι γιατροί και οι γονείς.

«Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, ώστε να έχουμε περισσότερα. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και μια σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενη, τέλος, στη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα τόνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πιο επικίνδυνος ιός. Το πρόβλημα της Κίνας είναι ότι έχει πάρα πολλούς ανεμβολίαστους, και πολλούς ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οπότε είναι σαν να είμαστε εμείς ένα χρόνο πριν. Αυτό που φαίνεται να γίνεται εισήγηση είναι πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν με αρνητικό τεστ από την Κίνα ταξιδιώτες. Όλη η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος συναγερμού, αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων: Εξορθολογισμό τιμών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Αναστολή αδειών σε δύο φαρμακαποθήκες