ΦΑΡΜΑΚΟ

Στα αποζημιούμενα φάρμακα μπήκε θεραπεία για την κυστική ίνωση

υπουργείο υγείας
Η αγωγή αφορά 500 περίπου Έλληνες
INTIME NEWS/ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, για την εισαγωγή στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, συνδυαστικής θεραπείας για την κυστική ίνωση. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις 40 χώρες, όπου αποζημιώνεται η θεραπεία.

Η Vertex Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι το συνδυαστικό σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor, με ivacaftor και το σχήμα lumacaftor/ivacaftor για τη θεραπευτική αγωγή της κυστικής ίνωσης, θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.

Με την εισαγωγή στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, το συνδυαστικό σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυαστική αγωγή με το ivacaftor, θα αποζημιώνεται για τη θεραπεία σε επιλέξιμους ασθενείς με κυστική ίνωση από 12 χρονών και άνω, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη F508del στο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR), και το lumacaftor/ivacaftor για τη θεραπεία επιλέξιμων ασθενών άνω των 2 ετών με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν δύο αντίγραφα F508del στο γονίδιο (CFTR) (F/F).

«H σημερινή ανακοίνωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο που διασφαλίζει ότι περίπου 500 Έλληνες ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας από την ηλικία των δύο ετών, που ζουν με κυστική ίνωση, θα συνεχίσουν να έχουν έγκαιρη και βιώσιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα με δυνατότητα επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου. Η σημαντική αξία των νέων θεραπειών έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς με κυστική ίνωση, αλλά και τους φροντιστές τους, και στο σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Νικάκης, Γενικός Διευθυντής της Vertex Ελλάδος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επίσημη αποζημίωση, η Ελλάδα είναι μία από τις 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, Καναδά, Δανίας, Φινλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νέα Ζηλανδία, όπου αποζημιώνεται σε μεγάλο βαθμό η θεραπεία με διαμορφωτές CFTR.

Διαβάστε επίσης:

myHealth: Αναβαθμίζεται σε ιατρικό φάκελο - Εντάσσονται και νοσοκομεία

Κυστική ίνωση: Νέα στοιχεία για τη θεραπεία με ρυθμιστές πρωτεϊνών - Οφέλη από την έγκαιρη αγωγή