ΦΑΡΜΑΚΟ

PIF: Η καινοτομία πληρώνει το υψηλότερο τίμημα της στρεβλής κατάστασης που λέγεται clawback

φαρμακευτική δαπάνη
AP

«Η καινοτομία είναι αυτή που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα της στρεβλής κατάστασης που ονομάζεται clawback», τονίζει η πρόεδρος του PIF – Pharma Innovation Forum, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, προσθέτοντας ότι «πρόκειται ασφαλώς για μια συνθήκη που δεν είναι βιώσιμη και δυστυχώς διαρκώς διογκώνεται».

Η κυρία Μπαρμπετάκη τονίζει εμφατικά, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ανώτατων ορίων στις υποχρεωτικές επιστροφές με προοπτική ελαχιστοποίησής τους, ενώ παράλληλα, θα πρέπει εκτός από την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, να προχωρήσει σε μία σειρά αναγκαίων μέτρων, όπως έλεγχος της κατανάλωσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ψηφιοποίηση και εξορθολογισμός της δαπάνης.

Το Pharma Innovation Forum αποτελείται από 26 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, που δίνουν έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, επενδύοντας σημαντικά ποσά στο πεδίο των νέων καινοτόμων φαρμάκων.

«Το clawback εισήχθη στα υγειονομικά συστήματα σε μια περίοδο ακραίας δημοσιονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσης οι συρρικνωμένοι δημόσιοι προϋπολογισμοί δεν επαρκούσαν για την κάλυψη της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τη διαφορά αυτή κλήθηκαν να καλύψουν οι ίδιες οι εταιρείες μέσω του μηχανισμού του clawback.

Το παράδοξο είναι πως παρά τη σαφή βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το clawback δεν παρέμεινε απλώς, αλλά διογκώθηκε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διογκώνεται σε επίπεδα μη βιώσιμα. Για να γίνει σαφές αυτό που αναφέρω, τα ποσά των επιστροφών που πληρώνει η βιομηχανία σε ετήσια βάση ξεπερνούν σε απόλυτα νούμερα τα 2 δισ. ευρώ και το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης» δηλώνει η πρόεδρος του PIF στο CNN Greece και προσθέτει:

«Η καινοτομία πληρώνει το υψηλότερο τίμημα αυτής της στρεβλής κατάστασης. Αυτή τη στιγμή η ένταξη μιας καινοτόμου θεραπείας στο σύστημα Υγείας προϋποθέτει η φαρμακευτική εταιρεία που την έχει αναπτύξει επενδύοντας χρόνια στη σχετική έρευνα, να καλύπτει έως και το 70% του κόστους, λόγω υποχρεωτικών επιστροφών.

Πρόκειται ασφαλώς για μια συνθήκη που δεν είναι βιώσιμη. Η νέα κυβέρνηση έχει και κατά το παρελθόν δεσμευθεί για τη μείωση του clawback. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ανώτατων ορίων στις υποχρεωτικές επιστροφές με προοπτική ελαχιστοποίησής τους. Το ζήτημα του clawback δεν είναι αυτόνομο. Συνδέεται τόσο με την ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου όσο και με την τον έλεγχο της κατανάλωσης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την ψηφιοποίηση και τον συνολικό εξορθολογισμό της δαπάνης. Βρίσκεται όμως στο κέντρο του διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί με ορίζοντα τη βιωσιμότητα του υγειονομικού μας συστήματος και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στις καινοτόμες θεραπείες με όρους αντίστοιχους των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών».

Πηγή: CNN Greece

Σχετικές ειδήσεις