ΦΑΡΜΑΚΟ

Επανέρχονται οι παράλληλες εξαγωγές για 137 φάρμακα - Για τα παιδικά εμβόλια προειδοποιεί ο ΠΦΣ

φαρμακείο
Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με την απόφαση του ΕΟΦ
INTIME NEWS

Σε τρίμηνη απαγόρευση παραμένουν 119 σκευάσματα, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). 

Αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ, με την οποία αίρεται η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 137 σκευάσματα. Ταυτόχρονα, με την ίδια απόφαση διατηρείται για ένα τρίμηνο η απαγόρευση σε πάνω από 100 φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, φάρμακα για τον διαβήτη, οφθαλμολογικά και αναπνευστικά.

Η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης δεν μπορεί να μην συσχετιστεί χρονικά με την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, με το οποίο το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να ελέγξει τις ελείψεις φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει ότι τα περισσότερα από τα φάρμακα για τα οποία αίρεται η απαγόρευση, είναι πρωτότυπα «που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.

Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες».

Αρκετά από τα σκευάσματα για τα οποία αίρεται η απαγόρευση περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Στη συντριπτική πλειονότητα -αν όχι σε όλα- πάντως, η ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται αποκατάσταση στα διάθεσή τους, έχει περάσει.

Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, προειδοποιούν πως θα παρακολουθούν στενά και συστηματικά της διαθεσιμότητα των φαρμάκων, καταγγέλλοντας τόσο τις ελλείψεις όσο και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών, την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Σχετικές ειδήσεις