ΦΑΡΜΑΚΟ

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με τη συνδρομή του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, προσέφυγε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε σήμερα (17/11/2015) με τον κ. Χουντή, και καθόρισαν από κοινού το κείμενο της Αναφοράς.

Στη σχετική Αναφορά, οι Έλληνες φαρμακοποιοί αιτούνται:

1. Τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06 οι οποίες έχουν κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, οι επαφές της αντιπροσωπείας του θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, «προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η Φαρμακευτική Περίθαλψη και το Φαρμακείο δεν μπορούν να παραδίδονται αμαχητί στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα θα ενημερώνεται συνεχώς η ελληνική κοινωνία για κάθε ενέργεια των φαρμακοποιών που στόχο θα έχει την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ρoή Ειδήσεων