ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε κατανάλωση και παραγωγή στοχεύει η νέα πολιτική φαρμάκου της κυβέρνησης

Σε κατανάλωση και παραγωγή στοχεύει η νέα πολιτική φαρμάκου της κυβέρνησης

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το βράδυ της Τρίτης (09/02/2016).

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Την έλλειψη, ωστόσο, μίας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, η οποία παραμένει παρά τις κοινές διαπιστώσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που σύμφωνα με όλες τις μελέτες αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Πρόκειται για τον κλάδο που μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας μας, με ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και στη δημιουργία σημαντικής προστιθεμένης αξίας για την εθνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε:

«Η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει πως η ΠΕΦ αποτελεί τη λύση για να τεθεί άμεσα σε τάξη η φαρμακευτική αγορά και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που αποτυπώνονται με δυσβάσταχτα rebate και clawback και με συνεχείς μειώσεις τιμών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα τη μόχλευση της αγοράς». Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εδώ, να επενδύει και να αντιστέκεται παρά την παρατεταμένη κρίση, ενώ το ελάχιστο που ζητάει από την Πολιτεία είναι μια υπόσχεση τριετούς σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά.

Εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Π. Γιαννουλάτος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της παρουσίας της, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, και αναφέρθηκε στις δυνατότητές της για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στη χώρα μας. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε μια πολύ σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, όμως προσπαθούμε μέσα από τη διαδικασία της εφαρμογής της συμφωνίας, να βρούμε κάποια, όσο γίνεται καλύτερη λύση για την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένα τα στενά περιθώρια που έχουμε. Από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη παρουσίαση της πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο παραγωγής» σημείωσε ο κ. Γιαννουλάτος.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται και η ολοκλήρωση της μελέτης, την οποία έχει παραγγείλει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την αναπτυξιακή της διάσταση και την εξωστρέφειά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υφυπουργός Βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, εξέφρασε τη στήριξή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δήλωσε: «Θα είμαι ένας πραγματικός σύμμαχος στην προσπάθεια όλων μας να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και στην προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, χαιρετισμό απηύθηνε και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει επιβαρυνθεί με μεγάλα rebate και clawback, κάτι που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ασχέτως κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πιστεύει στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς προσδίδει υπεραξία στην οικονομία και την κοινωνία και τονώνει την αγορά εργασίας» και συμπλήρωσε πως μέλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε βιώσιμα επίπεδα.

Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε πως η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και τόνισε πως «ήρθε η ώρα με συνεργασίες και πνεύμα συνεννόησης να μπορέσουμε επιτέλους να ξεπεράσουμε τις άγριες πολιτικές του rebate και του clawback και να μην πάμε σε άλλα μέτρα περικοπής δαπανών».

Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας δηλώνοντας πως «το 2015 ήταν πολύ σκληρή χρονιά για το φάρμακο και η αλήθεια είναι πως το 2016 δεν αρχίζει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από ένα σταθερό μεσοπρόθεσμο διάστημα με σταθερούς κανόνες και την εμπέδωση της βεβαιότητας ότι θα μπορεί κάποιος να προγραμματίσει, να επενδύσει και να περιμένει ανταπόδοση των επενδύσεων. Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη πολιτική φαρμάκου και για μια σταθερή πολιτική».

Τη δυναμική του εγχώριου φαρμακοπαραγωγικού ιστού ως ενός εκ των ελάχιστων πυλώνων ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα, αναγνώρισαν με τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Μιχ. Βλασταράκος και κ. Γ. Πατούλης, ενώ την ανάγκη στήριξης συνολικά του φαρμακευτικού κλάδου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κ. Λουράντος.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κ. Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το 2015 η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, εξέφρασε την ελπίδα της Ένωσης για τη σταθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος τόσο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, όσο και των ασθενών και των ασφαλισμένων. Κλείνοντας, η κ. Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη ευχαρίστησε τις εταιρείες-μέλη της Π.Ε.Φ. και τα στελέχη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη στήριξη που παρέχουν στην Ένωση.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Π. Γιαννουλάτος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Η. Ξανθάκος και ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκος. Επίσης, παρέστησαν οι τέως Υπουργοί Υγείας κκ. Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Κακλαμάνης, ο τέως Υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας και οι τομεάρχες υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων Χ. Κέλλας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαργιώτας. Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν οι Π. Σκανδαλάκης (Πρόεδρος ΚΕΣΥ), Α. Αντωνίου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Δ. Μακριδάκη (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Η. Γιαννόγλου (Β’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Σ. Μπερσίμης (Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ), Π. Γεωργακόπουλος (Υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ), Μ. Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Γ. Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Ν. Πλατανησιώτης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά), Κ. Λουράντος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Δ. Γιαλούρης (Πρόεδρος ΙΦΕΤ), Δ. Πανταζής (Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ), Δ. Μαθιός (Πρόεδρος ΣΒΑΠ), Ν. Ηρειώτης (Πρόεδρος ΕΚΑΠΤΥ), Σ. Μπελώνης (Πρόεδρος ΟΣΦΕ) και φυσικά ο Π. Αποστολίδης (Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Βασίλειος Χαβάτζας.

Σχετικές ειδήσεις