ΦΑΡΜΑΚΟ

SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ: Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ: Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

Με την ένδειξη «εξαιρετικώς επείγον», έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ζητά εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει εκ νέου ότι δεν απαιτείται ειδική συνταγή για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, τόσο από τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων παρακαλούνται να διευκολύνουν τη διάθεση αντιικών από το απόθεμά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, αρκετά εκ των οποίων δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις της θεραπείας, εξακολουθεί να πραγματοποιείται δωρεάν και από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων καθώς και από τα Κέντρα Υγείας, από τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και από τα οργανωμένα ιατρεία των καλλικρατικών δήμων, με απλή ιατρική συνταγή.

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν πλήρη επάρκεια αντιικών φαρμάκων καθώς με έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, έχει λάβει τόπο η αποστολή-διανομή σε αυτά αντιικών φαρμάκων από το Εθνικό Απόθεμα προς δωρεάν διάθεση.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (210 5212000) λειτουργεί σε 24ωρη βάση για το συντονισμό και την υποβοήθηση της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, των επειγόντων περιστατικών και τη γενικότερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού.

Μέχρι χθες, Τετάρτη (17/02/2016), οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης είχαν φτάσει τους 108, ενώ 107 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά την περσινή περίοδο της γρίπης 111 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους. Η κορύφωση του κύματος της γρίπης αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις