ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Τέλος στις διημερεύσεις από 4/5 - Συνεχίζονται οι διανυκτερεύσεις

ΠΦΣ: Τέλος στις διημερεύσεις από 4/5 - Συνεχίζονται οι διανυκτερεύσεις

Την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε σήμερα (18/04/2016) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, το Σάββατο 16 Απριλίου, ο κ. Λουράντος αιτήθηκε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια των ελλείψεων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ ασχολήθηκε και με άλλα κρίσιμα θέματα του κλάδου, όπως το διευρυμένο ωράριο και η απελευθέρωση της διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Ως προς το «χαώδες ωράριο» που επικρατεί στους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ καλεί στην άρση των διημερεύσεων από τις 4 Μαΐου 2016, οι διανυκτερεύσεις, όμως, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Επίσης, ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακοποιούς να μην «εξαγνίζουν» με την παρουσία τους, άλλους χώρους διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, «που υπαγορεύουν οικονομικά συμφέροντα», τονίζοντας ότι όλα τα φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο από τα φαρμακεία.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, με ψήφισμά της, καταδικάζει την τακτική της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), αναφορικά με την εμπλοκή της στη διαμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού.

«Συγκεκριμένα, δια των ηγετικών στελεχών της συμμετείχε και διαπραγματεύτηκε, ως μη όφειλε, εν αγνοία του ΠΦΣ, για ένα θέμα που άπτεται του συνόλου του κλάδου εξυπηρετώντας τα στενά συμφέροντα μια ισχνής μειοψηφίας, ούτε καν του συνόλου έστω των συνεταιρισμένων φαρμακείων» αναφέρει ο ΠΦΣ και προσθέτει:

«Η συγκεκριμένη παράγραφος παρέμεινε στην ΚΥΑ παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες του ΠΦΣ χωρίς αυτήν τη στιγμή να έχει προσβληθεί δικαστικά από τη μεριά της ΟΣΦΕ, δημιουργεί δε σημαντικά προβλήματα στο όλο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων.

1. Νομιμοποιεί και απενοχοποιεί την νέα ιδιοκτησιακή δομή που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο χώρο των φαρμακείων.

2. Ανοίγει την πόρτα στο ιδιωτικό χονδρεμπόριο να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της λιανικής και είναι σίγουρο ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται δυσμενείς αν όχι καταστροφικές συνθήκες για την ανεξαρτησία και την λειτουργία του ατομικού φαρμακείου.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ υποστηρίζει όλες τις ενέργειες του ΔΣ στην κατεύθυνση της ακύρωσης της συγκεκριμένης παραγράφου, καλεί δε την διοίκηση της ΟΣΦΕ να περιοριστεί στα καθήκοντά της και να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο του ΠΦΣ».

Σχετικές ειδήσεις