ΦΑΡΜΑΚΟ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων

Τι συμβουλεύει τους πολίτες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Κρούσματα παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, ακόμα και πλαστών, εμφανίζονται πλέον και στην επαρχία, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν ότι το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στο τελευταίο περιστατικό, μετά από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν στη λειτουργία ιστοσελίδων που διακινούσαν ανάλογα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Γιάννη Μακρυγιάννη, επιτήδειοι μέσω του διαδικτύου διατείνονται ότι πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καμία πιστοποίηση εγκεκριμένων φορέων της Πολιτείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία.

«Η παρανομία προκύπτει από σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (62ΕΕ-2011 και 699ΕΕ-2014) οι οποίες αφορούν στη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και τη διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αντίστοιχα» τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων αυτών, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων. Η σχετική άδεια έχει σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υπογραφεί και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισήμανε για το θέμα, πως «η διασύνδεση του ηλεκτρονικού φαρμακείου με το φυσικό χώρο του φαρμακείου, από όπου πηγάζει και η υπευθυνότητα του φαρμακοποιού που χορηγεί τα σκευάσματα, αλλά και η πιστοποίηση μέσα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο των ηλεκτρονικών φαρμακείων, διασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό τον ασθενή και τον καταναλωτή».

Επίσης, ο ΠΦΣ συμβουλεύει τους πολίτες:

-να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο)

-να είναι προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ. αν το φάρμακο έχει την ταινία γνησιότητας/αυτοκόλλητο ασφαλείας, αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρείας, η δοσολογία, η ημερομηνία λήξης)

-να είναι επιφυλακτικοί στις αγορές ιδιαίτερα φαρμάκων μέσω διαδικτύου όταν βρίσκουν τιμές πώλησης χαμηλότερες από τα φαρμακεία. Αυτά τα προϊόντα είναι παραποιημένα και πιθανόν επικίνδυνα.

Ρoή Ειδήσεων