ΦΑΡΜΑΚΟ

H καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος των πολυεθνικών

H καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος των πολυεθνικών

Μετά την κατεδαφιστική πολιτική στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, στο στόχαστρο των «Θεσμών» έχει μπει η ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα η φαρμακοβιομηχανία, ένας από τους λίγους εγχώριους παραγωγικούς κλάδους που παραμένει ενεργός, αν και σε διαδικασία συρρίκνωσης από την επιθετική επέλαση των πολυεθνικών.

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Με ειδικές ρυθμίσεις μεθοδεύεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταστροφής της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και της απόλυτης κυριαρχίας των πολυεθνικών εισαγωγέων. Κάθε άλλο παρά θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα όπως υποστηρίζεται. Όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό, οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη μείωση της τιμής των ελληνικών φαρμάκων, έτσι που να είναι αδύνατο να παραχθούν, ενώ δε θίγονται οι τιμές των εισαγομένων. Αλλά ας δούμε την όλη πονηρή μεθόδευση που προωθείται, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα κλειδιά παρόμοιων αποφάσεων στους κλειδοκράτορες της Ευρωφυλακής.

Το grosso colpo

Σήμερα τα ελληνικά φάρμακα κοστίζουν 30% - 60% πιο φτηνά από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μέση λιανική τιμή πώλησής τους ανέρχεται περίπου σε 8 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή των υπό προστασία εισαγόμενων σε 28 ευρώ (στη μέση αυτή τιμή των εισαγόμενων δεν υπολογίζονται κάποια εισαγόμενα φάρμακα πολύ υψηλού κόστους). Ύστερα από την αφαίρεση των ποσοστών που εισπράττουν οι χονδρέμποροι, τα φαρμακεία και ποσά για υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στο Δημόσιο, από το ποσό των 8 ευρώ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει τελικά 4 ευρώ.

Οι «Θεσμοί» απαιτούν να μειωθούν αποκλειστικά και μόνο οι τιμές των παλιών φαρμάκων, κυρίως των ελληνικών, κατά 60-80%. Έτσι η λιανική τιμή τους θα διαμορφωθεί περίπου σε 1 ευρώ, από το οποίο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ύστερα από την αφαίρεση των ενδιάμεσων επιβαρύνσεων, θα εισπράττει τελικά 0,5%. Παράλληλα, όπως οι «Θεσμοί» απαιτούν, τα νέα φάρμακα εισαγωγής των Πολυεθνικών, διατηρούν τις ίδιες ονομαστικές τους τιμές! Έτσι, πολλά ελληνικά ποιοτικά φάρμακα θα καταργηθούν και οι ασθενείς θα στερηθούν δοκιμασμένες και οικονομικές φαρμακευτικές αγωγές που θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα ακριβά εισαγόμενα.

Ενώ διαδίδεται συστηματικά ότι, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να φτηνύνουν τα φάρμακα, στην πραγματικότητα πολύ σύντομα θα ακριβύνουν. Όταν εξαφανιστούν από την αγορά τα ήδη πολύ φτηνά ανταγωνιστικά ελληνικά φάρμακα, το σύστημα υγείας θα μείνει δέσμιο των πολύ ακριβότερων εισαγωγών. Με δεδομένο ότι, το σύνολο της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκαθορίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η πρόταση των «Θεσμών» δεν οδηγεί σε ουσιαστικό οικονομικό όφελος. Στο σύνολο της ίδιας ή και μεγαλύτερης στο μέλλον φαρμακευτικής δαπάνης, θα αυξηθεί δραστικά το μερίδιο των πολυεθνικών εισαγωγέων και θα μειωθεί μέχρι να εξαφανιστεί αυτό της ελληνικής παραγωγής. Αναδιανέμεται η «πίτα» υπέρ των Πολυεθνικών εισαγωγέων, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς.

Όταν αυτό επιτευχθεί στο κοντινό μέλλον, οι Πολυεθνικές θα μεταβληθούν σε κυρίαρχο μονοπώλιο, με δυνατότητες επιβολής υπέρογκων τιμών σε πολλά φάρμακα, με τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση και άγρια εκμετάλλευση των Ελλήνων ασθενών που δε θα διαθέτουν εναλλακτικές φαρμακευτικές διεξόδους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, αυτές οι σκανδαλώδεις απαιτήσεις των «Θεσμών» υπέρ των εισαγωγέων, δεν υπήρχαν ως προαπαιτούμενα πριν τον Αύγουστο του 2015 και έγιναν απαιτητές πρόσφατα.

Οι συνέπειες για την Ελληνική παραγωγή, την οικονομία, την απασχόληση

Σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν η ελληνική παραγωγή κάλυπτε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης. Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε νέα βίαιη συρρίκνωση του ελληνικού φαρμάκου που είναι φτηνότερο από τα εισαγόμενα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με 27 σύγχρονα εργοστάσια, παράγει ποιοτικά ανταγωνιστικά φάρμακα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη και συνολικά σε 85 χώρες, αναδεικνυόμενη σε έναν από τους τρεις πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, υποστηρίζει δυναμικά την έρευνα και την καινοτομία, επενδύει διαρκώς και στηρίζει την εθνική οικονομία. Είναι σταθερός πυλώνας απασχόλησης και ανάπτυξης. Προσφέρει ποιοτικές, δοκιμασμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες στον Έλληνα ασθενή και το εθνικό σύστημα υγείας. Και μπορεί να καλύψει περισσότερο από το 60% των φαρμακευτικών σκευασμάτων και να καλύψει με φάρμακα το 90% των ασθενειών.

Αν τελικά επικρατήσουν οι εξοντωτικές απαιτήσεις των «Θεσμών», οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την εγχώρια παραγωγή, για την απασχόληση, για τα κρατικά έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον Έλληνα πολίτη. Αυτή η διαστροφική καταστροφή σε βάρος μας αποτελεί άλλη μια δραματική πτυχή της αρρωστημένης αντίληψης του «ευρώ πάση θυσία» σε μια Γερμανοποημένη Ευρώπη, όπου υπερισχύει το δίκιο του ισχυρού και το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Σχετικές ειδήσεις