Η φαρμακοβιομηχανία προειδοποιεί - Ένα άτακτο Brexit μπορεί να θέσει ασθενείς σε κίνδυνο

Newsroom Newsroom

Η φαρμακοβιομηχανία προειδοποιεί - Ένα άτακτο Brexit μπορεί να θέσει ασθενείς σε κίνδυνο

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκων και βιοεπιστήμης ανησυχεί για το Brexit καθώς πολλές ρυθμιστικές συμφωνίες και διασυνοριακές συνεργασίες με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Αν η Βρετανία δεν διαπραγματευθεί επιτυχώς μια ομαλή και συντεταγμένη έξοδο, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή φαρμάκων και να κινδυνεύσουν ασθενείς, προειδοποιούν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

Σε επιστολή τους προς τους διαπραγματευτές του Brexit, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της συνεργασίας, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Στην περίπτωση μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης, υπάρχει ο κίνδυνος όλα τα προϊόντα που θα είναι προς μεταφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να κρατηθούν είτε σε τελωνειακούς σταθμούς είτε σε αποθήκες ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης και/ή να υπόκεινται σε εκτενείς επανελέγχους» αναφέρει η επιστολή.

«Στην πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την εφοδιαστική αλυσίδα των περισσότερων εταιρειών, πράγμα που θα οδηγούσε πιθανά σε προβλήματα στον εφοδιασμό φαρμάκων που μπορούν να σώσουν ζωές». Η επιστολή, που απευθύνεται στον Βρετανό υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράφεται μεταξύ άλλων από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), της EuropaBio, του Συνδέσμου της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας και της Ένωσης BIA (BioIndustry Association).

Οι επικεφαλής της βιομηχανίας ζήτησαν να υπάρξει «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα, το συντομότερο δυνατόν» για να μπορέσει ο κλάδος να «μεταβεί ομαλά στο νέο πλαίσιο».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη ρύθμιση της φαρμακοβιομηχανίας μετά το Brexit, εκφράζοντας την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα και τις εγκρίσεις για την κυκλοφορία φαρμάκων στην αγορά.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι υποστηρίζουν αυτή την άποψη: «Η εξασφάλιση μιας συμφωνίας (για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για τα φάρμακα) είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved