ΦΑΡΜΑΚΟ

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με τις ενδεικτικές τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με τις ενδεικτικές τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για το θέμα του υπολογισμού της ενδεικτικής τιμής των Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι από τις αρχές Αυγούστου έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις έως και 16% στις χονδρικές τιμές δεκάδων προϊόντων, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαΐου όριζε τον τρόπο και τη διαδικασία υπολογισμού και αναθεώρησης της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ. Για τον υπολογισμό της ενδεικτικής τιμής, υπολογίζεται η τιμή βάσης που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), ως προϊόν έρευνας του ΕΟΦ σε κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία προκύπτει ως μέσος όρος των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών σε αυτά, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ. Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών για τους κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας.

«Καθίσταται αντιληπτό ότι, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες από την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης σε ένα κλάδο, στο 30% του οποίου η ρευστότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, θα είναι αλυσιδωτές» προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί και ζητούν από τον υπουργό Υγείας την επανεξέταση του ζητήματος «προς εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου Συμφέροντος που διαταράσσονται από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης».

Σχετικές ειδήσεις