ΦΑΡΜΑΚΟ

Μόνο με ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά – Αυστηρές ποινές ζητούν οι γιατροί

Μόνο με ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά – Αυστηρές ποινές ζητούν οι γιατροί

Τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, με νέα ρύθμιση η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι τα αντιβιοτικά να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία μάλιστα θα φυλάσσεται υποχρεωτικά από το φαρμακοποιό για ένα διάστημα, ώστε να είναι διαθέσιμη σε έλεγχο. Αυτό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας χαιρετίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καθώς η μη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας. Επιπλέον, ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όλους όσοι χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

«Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει την ανάγκη συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Ως προς το νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Πατούλης ζητά εναρμόνιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ώστε η επιβολή αυστηρών ποινών να αποτρέπει τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Σχετικές ειδήσεις