ΦΑΡΜΑΚΟ

Έκκληση ΕΟΦ για να μην «ξεμείνει» η χώρα από προϊόντα πλάσματος και ανοσοσφαιρίνες

Έκκληση ΕΟΦ για να μην «ξεμείνει» η χώρα από προϊόντα πλάσματος και ανοσοσφαιρίνες

Μειωμένη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν τα προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) απευθύνει έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών) και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οι βασικοί λόγοι για τις ελλείψεις είναι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων εξαιρετικά δύσκολη.

Ωστόσο, ο Οργανισμός κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης. Παράλληλα, οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων.

Σχετικές ειδήσεις