ΦΑΡΜΑΚΟ

Συγκροτείται μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική

Συγκροτείται μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική

Στόχος η διαμόρφωση των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής

Τη μέγιστη δυνατή πολιτική συνεννόηση στον τομέα του φαρμάκου θα επιχειρήσει να πετύχει η μόνιμη Διακομματική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί την επόμενη Τρίτη (29/05/2018) κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ο υπουργός Υγείας είχε αποδεχθεί τη σχετική πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, και είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή.

Στην πρόσκληση, την οποία ο κ. Ξανθός απέστειλε σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην της Χρυσής Αυγής, ζητείται από τα κόμματα να ορίσουν τρεις εκπροσώπους (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες) για την πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη (29/05/2018) στις 13:30.

Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση θα συγκροτηθεί η μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου. Επίσης, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο χώρος της υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους, ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και για την "υγειονομική ασφάλεια" της κοινωνίας.

Χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι η υγεία και το φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική» αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός στην επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr