ΦΑΡΜΑΚΟ

Νέος αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών ο Θανάσης Παπαθανάσης

Νέος αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών ο Θανάσης Παπαθανάσης

Παρέμβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης αποκτά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με την εκλογή του Θανάση Παπαθανάση στη θέση του αντιπροέδρου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).

Η εκλογή του κ. Παπαθανάση, αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών στη Μαρμπέλα της Ισπανίας.

Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) είναι το κεντρικό όργανο των φαρμακείων της Ευρώπης. Εκπροσωπεί 400.000 κοινοτικά φαρμακεία που συνεισφέρουν στην υγεία 500 εκατ. πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και μέλη της είναι οι Εθνικές Αντιπροσωπείες 33 ευρωπαϊκών κρατών. Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσωπειών, την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα που αφορούν την πολιτική του φαρμάκου αλλά και γενικότερα τη φροντίδας υγείας. Είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά σε δίκτυο περισσοτέρων από 10 ευρωπαϊκών οργανισμών επαγγελματιών της Υγείας μέσω του οποίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου εμπλέκεται με τη Φροντίδα Υγείας.

Μετά την εκλογή του ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Το φαρμακείο αποτελεί βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο φαρμακοποιός είναι ο πιο προσβάσιμος λειτουργός υγείας και καθοριστικός παράγοντας για τα Συστήματα Υγείας όλων των κρατών. Στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του ρόλου του με διαρκή εκπαίδευση-επιμόρφωση-εξειδίκευση, η αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και η συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι στηρίζονται οι πολιτικές υγείας και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων για τα Συστήματα Υγείας».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι μέσα από αυτή την επιτυχία ενισχύεται και υπόσχεται ότι θα βγει μπροστά για την εφαρμογή πολιτικών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ότι θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στη χώρα. Τέλος, επισημαίνει ότι οφείλει να αντιταχθεί στις άδικες και αποτυχημένες πολιτικές που υλοποιούνται μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τον Έλληνα φαρμακοποιό.