ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξεκινά άμεσα η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης φαρμάκων

Ξεκινά άμεσα η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης φαρμάκων

Για την Παρασκευή (29/06/2018) έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA), η Υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση και τον ορισμό των μελών της οποίας δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, πριν από δύο ημέρες.

Η διαδικασία για την επιλογή των μελών διήρκεσε σχεδόν 4 μήνες. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου, η τελική εισήγηση από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, παραδόθηκε στο τέλος Απριλίου και την Τρίτη (26/06/2018) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η λίστα των ονομάτων.

Τώρα, η Επιτροπή θα πρέπει να «τρέξει» καθώς θα έχει ήδη καθυστερήσει να ξεκινήσει το έργο της, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις προς τους «θεσμούς».

Ως προς τη σύνθεση της 11μελούς Επιτροπής, η επιλογή του Καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, στη θέση του προέδρου ήταν αναμενόμενη, εφόσον εξασφαλίστηκε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει παράλληλα την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα. Επί της ουσίας, ο κ. Κούβελας συνεχίζει το έργο του, καθώς ήταν πρόεδρος της καταργηθείσας επιτροπής θετικής λίστας, με διευρυμένο πλέον πεδίο.

Την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής περιμένει, πάντως, και η φαρμακοβιομηχανία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην εισαγωγή νέων θεραπειών στο σύστημα της χώρας μας. Από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν οι προϋποθέσεις για τα νέα φάρμακα, δηλαδή το 25% rebate εισόδου και ο αριθμός χωρών της ΕΕ (9-6-3) όπου πρέπει να κυκλοφορούν και να αποζημιώνονται, σκευάσματα με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν ήρθαν στην Ελλάδα. Η φαρμακοβιομηχανία ζητά την κατάργηση των δύο παραπάνω όρων, καθώς και γενικευμένη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις νέες θεραπείες.