Στήριξη Παυλόπουλου στον αγώνα κατά της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών

Στήριξη Παυλόπουλου στον αγώνα κατά της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών

Ευρεία αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων δέχτηκε σήμερα, Παρασκευή (24/11/2017) στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σκοπός της επίσκεψης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν η ανάδειξη ενός από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε όλοι ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων. Μάλιστα, η συνεχώς καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των παραγόντων ευρέος φάσματος. Η μικροβιακή αντοχή που παρατηρείται αποτελεί μία μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας. Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι, οι Επιστημονικοί Φορείς στα θέματα της Υγείας δεσμευόμαστε σήμερα να συντονίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και με στόχο η κατάσταση αυτή να αλλάξει ριζικά και γρήγορα, ενισχύοντας ουσιαστικά τη Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής των Πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Χειρουργικής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναφέρθηκε στην παγκόσμια προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον περιορισμό των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα λοιμώξεων. «Δύο είναι οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας προσπάθειας: Πρώτον, να μπει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τόσο από τους πολίτες, χωρίς ιατρική συνταγή, όσο και στην κτηνοτροφία και στην ιχθυοκαλλιέργεια. Δεύτερον, να μπει φραγμός στην κατάχρηση ισχυρών αντιβιοτικών μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να προστατευθούν τα ελάχιστα αποτελεσματικά αντιβιοτικά, που απομένουν διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων» δήλωσε.

Αναφερόμενος στους λόγους της επίσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρόζενμπεργκ είπε: «Με τη σημερινή μας επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι εμείς, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, εκπρόσωποι των ασθενών, των καταναλωτών-απλών πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με τη συμμετοχή των μελλοντικών ιατρών μας, των φοιτητών της Ιατρικής, δίνουμε δημόσιο και πανηγυρικό χαρακτήρα στη δέσμευσή μας για να εργαστούμε για την υλοποίηση των αποφάσεων της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσβλέπουμε δε στο επιστημονικό κύρος και τη μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή που απολαύει το πρόσωπο του κ. Πρόεδρου προκειμένου να προσδώσουμε στην προσπάθειά μας αυτή το μεγαλύτερο δυνατό εύρος και στήριξη». 

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι:

- Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Αλευρίτου Ελένη, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

- Βατόπουλος Αλκιβιάδης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

- Βλασταράκος Μιχαήλ, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

- Γατσουνιά Κωνσταντίνα-Αλκμήνη, Hellenic Medical Student’s International Committee -HelMSIC 2017-18

- Γιαμαρέλλου Ελένη, Καθηγήτρια Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Δαΐκος Γεώργιος, Επίτιμος Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania

- Θεοδοσιάδης Κυριάκος, Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

- Καλαμίτσης Γεώργιος, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

- Καντζανού Μαρία, Επ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ

- Πατούλης Γεώργιος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

- Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

- Σαρόγλου Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Τσιόδρας Σωτήριος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.