ΥΓΕΙΑ

Η αγγειοχειρουργική μέσα από τη ματιά του Νικόλαου Τσεκούρα

Η αγγειοχειρουργική μέσα από τη ματιά του Νικόλαου Τσεκούρα

Η ειδικότητα του Αγγειοχειρουργού είναι από αυτές που μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει ζωοσωτήριες, αλλά συνάμα «θολές» όσον αφορά την εικόνα που έχουμε αποτυπώσει για αυτή.

Πρόκειται για μια χειρουργική ειδικότητα που έργο της είναι η διάγνωση και η θεραπεία των παθήσεων και του τραύματος των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή των αρτηριών και των φλεβών, καθώς και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος.

Εκτός από την καρδιά, όλο το υπόλοιπο αγγειακό δέντρο είναι το πεδίο του Αγγειοχειρουργού και είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Μιλήσαμε με τον Δρ. Νικόλαο Τσεκούρα, Διευθυντή Γ' Aγγειοχειρουργικής Κλινικής "Metropolitan General", έναν από τους πλέον καταρτισμένους της ειδικότητάς του με μια σημαντική πρωτιά στο βιογραφικό του. Πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα του κάτω άκρου για αντιμετώπιση σοβαρού μεταθρομβωτικού συνδρόμου σε 27χρονο ασθενή.

Ο Δρ. Τσεκούρας μας μιλάει για την έναρξη, την πορεία και το όραμά του, δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες για την επιστήμη της Αγγειοχειρουργικής και θετικά μηνύματα για τους Έλληνες επιστήμονες.

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε και τί σας ώθησε να γίνετε γιατρός;

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσω την ακριβή ηλικία που αποφάσισα να γίνω γιατρός και αυτό γιατί θυμάμαι να θέλω να ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα, όσο θυμάμαι και τον εαυτό μου! Φυσικά, η τελική κατάληξη της μαθητικής μου ζωής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι αποτέλεσμα απλά και μόνο ενός παιδικού ονείρου, αλλά, συνάμα, και πολλών άλλων παραγόντων, όπως η ύπαρξη γιατρού στο στενό οικογενειακό μου περιβάλλον, ο αγώνας προσφιλούς συγγενικού μου προσώπου, με χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, και, κυρίως, το μεγάλο μου ενδιαφέρον προς τις λεγόμενες “πρακτικές” επιστήμες.

Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε την ειδικότητα του αγγειοχειρουργού;

Το μεγάλο ενδιαφέρον στην σύγχρονη αγγειοχειρουργική είναι η ανάγκη του κατάλληλου σχεδιασμού ενός χειρουργείου. Σήμερα, είναι τόσες πολλές οι επιλογές θεραπείας, όπου απαιτείται ιδιαίτερη κριτική σκέψη, προκειμένου να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι, πολλές φορές, ο σχεδιασμός μιας χειρουργικής επέμβασης αποτελεί δυσκολότερη ιατρική πράξη από αυτή την ίδια την επέμβαση! O κλινικός προβληματισμός, η ανάγκη κατάστρωσης εξατομικευμένου σχεδίου, ανάλογα με την περίπτωση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή λεπτών χειρουργικών τεχνικών, για την εκτέλεση του σχεδίου, κάνει την ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής εξόχως ενδιαφέρουσα. Η διαδικασία λοιπόν, του σχεδιάζω και εκτελώ είναι πολύ έντονη στην ειδικότητά μου, γεγονός που με συναρπάζει.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως γιατρός;

Η φιλοσοφία μου για την σύγχρονη άσκηση της χειρουργικής είναι ότι αυτή αποτελεί ένα «ομαδικό άθλημα». Το καλύτερο αποτέλεσμα για τον άρρωστο, ποτέ δεν εξαρτάται μόνο από ένα άτομο, αλλά από μία ομάδα ατόμων, τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά. Επιπλέον, είμαι οπαδός της ‘ολιστικής’ προσέγγισης του αγγειακού προβλήματος. Και εξηγούμαι: Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης αγγειακών προβλημάτων είναι ο κλασικός ‘ανοιχτός’ τρόπος και ο ενδαγγειακός τρόπος, οποίος είναι πολύ λιγότερο επεμβατικός. Η φιλοσοφία μου είναι ότι ο θεράπων αγγειοχειρουργός θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος και με τις δύο προσεγγίσεις, όχι μόνο για να είναι σε θέση, αντικειμενικότερα, να επιλέξει την σωστότερη, αλλά, κυρίως, για να είναι σε θέση να εκτελεί υβριδικές επεμβάσεις, όπου, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, θα πρέπει να συνυπάρξουν και οι δύο τεχνικές, συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Ποια είναι συνήθως τα πιο δύσκολα περιστατικά που συναντάτε και αφορούν συνήθως μεγάλες ηλικίες, άνδρες και γυναίκες;

Οι δυσκολότερες επεμβάσεις στην Αγγειοχειρουργική αφορούν κυρίως παθήσεις του αρτηριακού συστήματος, όπως τα ανευρύσματα της αορτής, τα οποία αν ‘σπάσουν’ προκαλούν θανατηφόρες αιμορραγίες, οι βλάβες των καρωτίδων αρτηριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, ή οι αποφράξεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, οι οποίες απειλούν την βιωσιμότητα του σκέλους. Οι παθήσεις αυτές, συχνότερα, απαντώνται σε άνδρες μέσης ηλικίας. Πολλές φορές όμως, και για διάφορους λόγους, οι γυναίκες αποδεικνύονται, πιο «εύθραυστες».

Πώς συγκρίνετε το επίπεδο της αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Το επίπεδο της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Η Αγγειοχειρουργική αποτελεί μία ειδικότητα η οποία αλλάζει ραγδαία, λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών. Η σύγχρονη εφαρμογή της απαιτεί τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας αιχμής, αλλά και γιατρούς εκπαιδευμένους σε αυτή την τεχνολογία. Οι οικονομικές δυσκολίες, δυστυχώς, έχουν δυσμενή επίπτωση, τόσο στην ευκολία χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, όσο και στους χρήστες, κυρίως νέους γιατρούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, για να την εφαρμόσουν. Ας ελπίσουμε να μην χαθεί «η σκυτάλη της γνώσης» στην πατρίδα μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε έναν αγγειοχειρουργό;

Κατά την γνώμη μου, ο σύγχρονος Αγγειοχειρουργός θα πρέπει να έχει σωστή εκπαίδευση και στους 2 βασικούς τρόπους προσέγγισης της αγγειακής νόσου: την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση και την ενδoαγγειακή θεραπεία. Οι δύο αυτοί κόσμοι αλληλοσυμπληρώνονται και θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχουν στην αγγειοχειρουργική ιατρική σκέψη, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τον άρρωστό μας.

Επιπλέον, σημαντικότατο κριτήριο στην επιλογή Αγγειοχειρουργού, μετά φυσικά την τεχνική επάρκεια, είναι η ικανότητα επικοινωνίας μαζί του. Όλα τα αγγειακά νοσήματα χρήζουν μετεγχειρητικής παρακολούθησης, πολλές φορές για πολλά χρόνια ή και μία ολόκληρη ζωή. Δεν θα θέλει ο ασθενής να βάλει μέσα στην ζωή του κάποιον τον οποίο δεν μπορεί να ενοχλήσει, να ρωτήσει, να τηλεφωνήσει και γενικότερα να επικοινωνήσει, με την ίδια άνεση που θα είχε για ένα δικό του άνθρωπο. Σωστή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς σημαίνει καλύτερη Ιατρική, σε σημείο που πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να σώσει ζωές!

Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Πόσες ώρες την ημέρα εργάζεστε; Έχετε χόμπι;

Η δουλειά μου αποτελεί, σαφέστατα, το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος μου φροντίζω να αφορά δραστηριότητες με την οικογένεια μου, την γυναίκα μου και τα 3 μικρά μας αγόρια. Τέλος, στιγμές που μπορώ να πάρω το αγωνιστικό μου ποδήλατο για μια μεγάλη διαδρομή...με κάνουν να νιώθω πραγματικά ευχάριστα.

Ποιο είναι το motto της ζωής σας;

«Δεν πρέπει μόνο να ξέρεις τι να κάνεις και πότε να το κάνεις, αλλά και να έχεις το θάρρος να το κάνεις». Η μαγεία της χειρουργικής, όπως και της ίδιας της ζωής, είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει απλά να σκεφτείς το σωστό, αλλά, επιπλέον, να έχεις το θάρρος να το εφαρμόσεις. Η θεωρητική προσέγγιση ενός προβλήματος είναι σημαντικότατη. Αυτή θα μας οδηγήσει, άλλωστε, στο σωστό σχεδιασμό μιας επέμβασης. Αυτό που όμως πραγματικά είναι γοητευτικό στην δουλειά μου είναι να μπορείς να μετατρέψεις την θεωρία σε πράξη...

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General .

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191