ΥΓΕΙΑ

Προσλήψεις και Επείγουσα Ιατρική αλλάζουν ριζικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Προσλήψεις και Επείγουσα Ιατρική αλλάζουν ριζικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου, καθώς εκεί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης.Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στοΣυνέδριο της Επείγουσας Ιατρικής, την Παρασκευή (19/10/2018).

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναδιοργάνωση των ΤΕΠ, καθώς έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αυξημένη προσέλευση πολιτών, εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και λόγω της καθολικής και δωρεάν κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει προσλήψεις, θεσμοθέτηση εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής, αλλά και 24ωρες εφημερίες των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στα εξής:

  1. Στην προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, η επιλογή και ο διορισμός των οποίων είναι σε εξέλιξη και πρέπει να επιταχυνθεί με μέριμνα των Υγειονομικών Περιφερειών.
  2. Στη θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική με βάση την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Αντιμετωπίζεται έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα στις ιατρικές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα και υπάρχει πλέον συμμόρφωση στη σχετική οδηγία της Ε.Ε από το 2006. Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η προετοιμασία των δύο πρώτων Κέντρων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και ΠΑΓΝΗ τα οποία θα παρέχουν την εξειδίκευση.
  3. Στη σταδιακή ενίσχυση της 24ωρης εφημερίας Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Ήδη εφημερεύουν καθημερινά 2 Κέντρα Υγείας ( ΚΥ-πρώην ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα και ΚΥ Ευόσμου Θεσσαλονίκης ) και ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα 24ωρης εφημερίας σε 4-5 ακόμα ΚΥ του Λεκανοπεδίου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές συνδυαστικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και, κυρίως, διασφαλίζεται η αυτόνομη στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.