ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εικοσιπέντε νεκροί – Πέντε άτομα στην Εντατική

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εικοσιπέντε νεκροί – Πέντε άτομα στην Εντατική
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Συνεχίζεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μολυσμένων κουνουπιών στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι λόγω λοίμωξης από τον ιό, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 16 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα συνολικά κρούσματα μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (19/09/2019) ανέρχονται σε 195. Τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Το εύρος των ηλικιών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα εκτείνεται από τα 8 έως τα 96 έτη, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Τα 74 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι 25 ασθενείς που κατέληξαν ήταν όλοι άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τα 82 έτη.

Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική. Συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Έβρου, Ροδόπης, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών, Κοζάνης και Ανατολικής Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν καταγραφεί 14 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών, Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης, Κρωπίας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Ανατολικής Αττικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις