ΚΟΣΜΟΣ

«Τορπίλη» Πομπέο: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας (pics)

«Τορπίλη» Πομπέο: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας (pics)

Δήλωση που προκαλεί τρόμο στη γειτονική χώρα – Πώς θα απαντήσει ο Ερντογάν;

Έτοιμος ακόμη και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας -σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί- είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ προτιμούν την ειρήνη από τον πόλεμο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πομπέο, πάντως, δεν αποκάλυψε ποια είναι η... κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

AP_19294648979202.jpg
«Τορπίλη» Πομπέο: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίαςap

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική από πλευράς των Δημοκρατικών για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία.

«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύουμε τους Κούρδους μια ζωή»

«Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία είναι σε εξέλιξη, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες», παρατήρησε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας και πάλι με κυρώσεις την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο Τρίτη (22/10), είπε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει μια ζωή.

AP_19294642776808.jpg
«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύουμε τους Κούρδους μια ζωή», είπε ο Αμερικανός πρόεδροςap

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο».

Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας, κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί "για να προστατεύσουν το πετρέλαιο", δηλαδή κοντά στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Βάζει «φωτιά» και στην Κύπρο η Τουρκία: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ