ΥΓΕΙΑ

Πυρκαγιά στον Ευαγγελισμό: «Θέμα τύχης ή θέμα χρόνου» ένα ατύχημα μεγάλης κλίμακας

Πυρκαγιά στον Ευαγγελισμό: «Θέμα τύχης ή θέμα χρόνου» ένα ατύχημα μεγάλης κλίμακας
Ο πρόεδρος του Σωματείου, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας
INTIME NEWS

Σε σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι στα πλυντήρια οφείλεται η πυρκαγιά - Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό

Ένα ατύχημα μεγάλης κλίμακας, ακόμα και με θύματα, είναι θέμα τύχης που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατά το Σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΝΕ).

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (04/12/2019) στο χώρο των πλυντηρίων και λίγες μόλις ημέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο -σχετιζόμενου με τις συνθήκες εργασίας- ενός επικουρικού Καρδιολόγου, το Σωματείο εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση.

Η σημερινή πυρκαγιά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οφείλεται σε ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως πχ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων. Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα «ΑΧΕΠΑ» που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους), πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις, σύμφωνα με το ΣΕΝΕ.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, εκτός από την αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει το νοσοκομείο και την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, φαίνεται ότι ούτε τα σχέδια εκκένωσης λειτούργησαν, αλλά ούτε και οι έξοδοι κινδύνου της συγκεκριμένης πτέρυγας, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων. Μάλιστα, εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο χώρο του ατυχήματος, χρειάστηκαν παροχή πρώτων βοηθειών και χορήγηση οξυγόνου στα Επείγοντα.

«Ήδη το σωματείο μας σε πολλαπλές παρεμβάσεις και καταγγελίες τόσο στη Διοίκηση, την Επιθεώρηση Εργασίας, την εισαγγελία και τον Τύπο, έχει αναδείξει και καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας κι ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς μας, τους συνοδούς τους και τους επισκέπτες. Είναι θέμα τύχης ή θέμα χρόνου που ακόμη δεν έχει συμβεί ατύχημα μεγάλης κλίμακας και δεν θρηνούμε και νέα θύματα;

Είναι σίγουρα αποκλειστικά ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν και της διοίκησης διαχρονικά, η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιαίτερα, στην προκειμένη περίπτωση οι απαρχαιωμένες - κακοσυντηρημένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό κι η πραγματικά "αποψιλωμένη" από προσωπικό Τεχνική Υπηρεσία, οι λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί, η αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!»

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού απαιτούν από «κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας. Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία "κοστολόγησης". Η ζωή και η ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε μοντέλα κόστους – οφέλους». Τέλος, τονίζουν ότι «πέρα από την καθημερινή με αυτοθυσία δουλειά μας σε επικίνδυνες κι επισφαλείς συνθήκες, οφείλουμε να πάρουμε - και θα το κάνουμε - την υπόθεση στα χέρια μας και μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας -τους ασθενείς μας και τους συγγενείς τους - θα επιβάλλουμε αγωνιστικά τα αυτονόητα δικαιώματά μας στη δουλειά και τη ζωή, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια, που οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων μας στερούν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr