ΥΓΕΙΑ

Ιός HPV: Η σχέση του στρες με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ιός HPV: Η σχέση του στρες με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Ινστιτούτο Παστέρ
Κ.Ε.Φ.Ι.

Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την προστασία των παιδιών και των νέων από τον ιό HPV τονίστηκε στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι., στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Προφυλάσσομαι από τον HPV – Διασφαλίζω την υγεία του παιδιού μου» και το κοινό ενημερώθηκε για τον ιό HPV και τα είδη καρκίνου που προκαλεί. Τη συζήτηση διηύθυναν ο Δρ. Δημήτριος Χαϊδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας και ο Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας του North Western University των Η.Π.Α. Η πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αφύπνιση γονέων και φορέων σχετικά με τη δυνατότητα προφύλαξης από τον ιό HPV.

Ο Δρ. Γεώργιος Χρούσος μίλησε για τη σύνδεση του στρες με τις ιογενείς λοιμώξεις και ανέλυσε τις πηγές του στρες και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που ενισχύουν τις φλεγμονές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες παθήσεις που ενισχύονται από το στρες, μια από της οποίες είναι η λοίμωξη από τον ιό HPV που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συμπερασματικά, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού για τον ιό HPV ως κυριότερου μέτρου πρόληψης.

Ο Δρ. Θεόδωρος Αγοραστός αφιέρωσε την ομιλία του στο HPV test, μια καινοτομία στο χώρο των ιατρικών εξετάσεων που θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστη για την έγκαιρη διάγνωση του ιού στο σώμα και έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του απλού ετήσιου ελέγχου με PAP test. Επιπλέον, ανέφερε στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα είδη καρκίνου που προκαλεί ο ιός HPV και τις μεθόδους που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού για να περιοριστεί η διάδοσή του.

Η Δρ. Ευδοκία Καραγκούνη περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των ιών των θηλωμάτων (PV) και αναφέρθηκε σε στατιστικά για τη μόλυνση από τον ιό ανά φύλο και ηλικία. Στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα εμβόλια και τόνισε ότι στα σύγχρονα εμβόλια δεν υπάρχει πραγματική παρουσία παθογόνου. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού παιδιών και νέων και των δύο φύλων προκειμένου να επιτευχθεί δραστικός περιορισμός και σταδιακή εξάλειψη του ιού.

Η Δρ. Αδαμαντία Νικολαΐδη μίλησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους παράγοντες κινδύνου με τους οποίους συνδέεται. Αναφέρθηκε στα στάδια εξέλιξης της νόσου και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση της ασθένειας για την πρόγνωση του ασθενούς. Τέλος, έκανε λόγο για τους τρόπους θεραπείας της νόσου ανά στάδιο διάγνωσης.

Η επιστημονική ημερίδα της Τετάρτης (29/01/2020) αποτέλεσε την εναρκτήρια δράση της καμπάνιας του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό HPV. Στο πλαίσιο της αφύπνισης των γονέων για τον ιό, πρόκειται να ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Δήμο Αμαρουσίου και στο Δήμο Περιστερίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων