ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας για κοροναϊό: Λαμβάνουμε μέτρα για να μην υπάρχει πρόβλημα με τους Κινέζους τουρίστες

Κικίλιας για κοροναϊό: Λαμβάνουμε μέτρα για να μην υπάρχει πρόβλημα με τους Κινέζους τουρίστες

Συνεργασία για πληθώρα θεμάτων, έχει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.30, και στις δηλώσεις που έκαναν μπροστά στις κάμερες δεν αναφέρθηκαν στα μέτρα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, αλλά αναφέρθηκαν γενικότερα στο σύστημα υγείας - και όπως είπε ο πρωθυπουργός, κεντρικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί για όλους τους πολίτες μια λειτουργική δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή για την πρόληψη στον τομέα της Υγείας, και τόνισε ότι στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, πολίτες που μπορεί να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κορoναϊού, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και τηρείται ό,τι προβλέπει το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα, ούτε στην υποδοχή των εμπορικών πλοίων, ούτε φυσικά των επισκεπτών που φθάνουν στη χώρα μας από την Κίνα.

«Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

O Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε, «Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εικοσιτετράωρη επιφυλακή. Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα» και πρόσθεσε ότι τα βασικά μηνύματα είναι δύο και αναφέρθηκε στο «ύποπτο κρούσμα» στο ΑΧΕΠΑ «κατ’ αρχάς, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, είδατε πόσο σωστά διαχειριστήκαμε το χθεσινό δείγμα στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο επίσημα «ύποπτο» δείγμα. Έγινε η ανάλυση δώδεκα η ώρα το βράδυ και βγήκε το αρνητικό αποτέλεσμα. Το βασικό, όπως είπε και ο Υπουργός ο κ. Κικίλιας, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».